'Edebiyat yetersizlik duygusu yaratıyor'

Güncelleme Tarihi:

Edebiyat yetersizlik duygusu yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 12:12

Barcelona Çağdaş Kültür Merkezi (CCCB) Başkanı Josep Ramoneda, 2013 yılında yapılacak İstanbul temalı bir sergide, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un "sergi komiseri" olacağını duyurdu.

Haberin Devamı

CCCB'de düzenlenen "Geleceği Düşünmek" başlıklı edebiyat günlerinin açılışını yapan Orhan Pamuk'u tanıtan Ramoneda, 2013 yılında açılması öngörülen İstanbul sergisinde Türk yazarın görev alacağını açıkladı.

Barcelona Çağdaş Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte Pamuk, salona sığmayan 700'den fazla Katalan okuyucuya hitap etti.

"Edebiyatın insanda bir yetersizlik duygusu yarattığına ikna olduğunu" söyleyen Pamuk, "Edebiyat bizi gerçeğin ötesinde, özümüzün olduğu bir dünyaya sokuyor. Özellikle bilim kurgu, cinayet, erotizm veya aşkta, hayatımızda kaybettiğimiz hisler ve tecrübelerle karşı karşıya kalabiliyoruz" dedi.

Yazar olarak bir ressama her zaman hayranlık duyduğunu anlatan Pamuk, "Romanlarda dokunabileceğiniz, duyabileceğiniz, görebileceğiniz veya tad alabileceğiniz bir nesne yok. Bunları müzelerde bulabiliyorsunuz. Roman akıcı olan ve bir konudan diğerine atlayan bağlantısız düşünceleri gündelik kelimelerle ifade eden dilin rengini, kokusunu, güzelliklerini saklıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Müze ziyaretçileri ve roman okuyucularıyla ilgili bir soruya Pamuk, "Pazar günleri müzeleri dolaşanların, geçmişleriyle ilgili bazı şeyleri bilmek ve zevklerinin muhafaza edileceğini hissetmek hoşlarına gidiyor. Benzer şekilde okuyucular da, gerçek hayatta onların (romandaki karakterlerin) bekledikleri otobüs duraklarında beklediklerini, aynı sokakta, caddede yürüdüklerini, aynı ilanları gördüklerini veya aynı içecekleri içtiklerini bilmekten keyif alıyorlar" yanıtını verdi.

"Bir yazar, müze ziyaretçisine nazaran okuyucunun aldığı keyfin daha fazla olduğunu düşünür" diyen Pamuk, "Çünkü nesneleri korumaktan daha fazlası vardır. Romanlar bizimle nesneler arasındaki buluşmayı saklar" dedi.

James Joyce'u okuduğumuz zaman "gündelik kelimelerdeki oyunları ve bunlardan keyif almayı keşfettiğimizi" söyleyen Pamuk James Joyce, William Faulkner, Virginia Woolf veya Gabriel Garcia Marquez gibi büyük romancıların, "dilin hayatımızı nasıl sardığını en iyi şekilde gösterdiklerini" dile getirdi.

Haberin Devamı

Zaman zaman salondakileri güldüren anekdotlar anlatan Pamuk'un, nisan ayında yeniden Barcelona'ya geleceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!