Eczacıbaşı ve Taner’e Legion d’Honneur nişanı

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı ve Taner’e Legion d’Honneur nişanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 00:00

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner, Fransız devletinin en prestijli nişanı sayılan Legion d’Honneur’e layık görüldü. Oya Eczacıbaşı ile Görgün Taner’e Legion d’Honneur nişanları önümüzdeki günlerde düzenlenecek özel bir törenle takdim edilecek.

Haberin Devamı

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı Fransa ve Türkiye arasında kültürel bağın güçlenmesine katkıda bulunması, sanata ve sanatsal eyleme, evrensel kültür ve sanatın yaygınlaşmasına yılmadan hizmet etmesi ve İstanbul Modern’de bir buluşma noktası yaratması nedeniyle Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emié ve dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in tavsiyesiyle, Fransa Cumhuriyeti tarafından Legion d’Honneur nişanına layık görüldü. Oya Eczacıbaşı, iki ülke arasında yarattığı eşsiz bağ ile Fransız-Türk ilişkilerini yaşatan başlıca aktörlerden biri olarak nitelendirildi.

600’den fazla etkinlik

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, 1 Temmuz 2009 ? 31 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen Fransa’da Türkiye Mevsimi’nin Türkiye Komiserliği görevini üstlenmişti. Görgün Taner, Fransa’da Türkiye Mevsimi’nin başarısında oynadığı önemli rol ve iki ülke arasındaki dinamizm ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesine katkısından dolayı Fransa Cumhuriyeti tarafından Legion d’Honneur nişanına layık görüldü. 9 ay süren Fransa’da Türkiye Mevsimi kapsamında, aralarında yaklaşık 100 konferans ve bilimsel toplantının da yer aldığı ve 15 milyondan fazla izleyicinin katıldığı 600’den fazla etkinlikle Türkiye’nin kültür-sanat alanındaki enerjisi, yaratıcılığı ve çeşitliliği Fransız kamuoyuna tanıtılmıştı.

Napolyon’dan beri veriliyor

Napolyon Bonaparte döneminde 1802 yılından itibaren Fransız Hükümeti’nin üstün başarılarda bulunanları ödüllendirmek amacıyla vermeye başladığı Chevalier dans L’Ordre National de la Legion d’Honneur nişanı Fransız devletinin en prestijli ödüllü kabul ediliyor.

DİĞER HABERLER

Define ararken antik kuleyi yıktı

ANTALYA, Demre’deki antik Andriake Liman Kenti’nin bekçisi Mustafa Keskin, denizden 300 metre yükseklikteki gözetleme kulesinin büyük gürültüyle yıkıldığını görerek, polise haber verdi. Polis, Büyükkum Mahallesi’nde oturan D.Ş.’yi (35) balyoz, kazma, kürek, demir levyelerle birlikte olay yerinde yakaladı. Define aramak için gözetleme kulesine geldiği ifade edilen D.Ş., polisteki sorgusunun ardından çıkarıldığı Demre Cumhuriyet Savcılığı tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. / Ahmet ACAR / DHA

En zengin müze

DÜNYANIN en zengin insanı olarak bilinen Meksikalı milyarder Carlos Slim, önceki gün başkent Mexico City’de devasa bir sanat koleksiyonu müzesi açtı. 71 yaşındaki milyarderin sahibi olduğu 66 binden fazla sanat eseri artık 1999’da vefat eden eski eşi Soumaya’nın ismini taşıyan müzede sergilenecek. Müzenin açılışına, işadamının ailesi dışında Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez, ünlü televizyon yıldızı Larry King katıldı. Binlerce sanat eserinin içinde Rodin, Cezanne, Renoir ve Leonardo Da Vinci gibi dünyaca ünlü sanatçıların çalışmaları var. Fransız sanatçı Auguste Rodin’in ‘Düşünen Adam’ heykeli müzenin önemli eserlerinden sadece biri. İşadamı, 800 milyon dolarlık kentsel gelişim projesinin parçası olan müzenin kuruluşuyla ülkesinde insani gelişmeyi sağlamayı amaçladıklarını söyledi. 29 Mart’ta halka açılacak müzeye giriş bedava olacak.

New York’ta Callas sergisi

EFSANEVİ opera sanatçısı Maria Callas’ın sahne kostümleri, elbiseleri ve mücevherleri New York’ta sergilenmeye başlandı. Sergide, içlerinde sanatçının 1965 yılında Franco Zeffirelli tarafından yönetilen ‘La Divina’ ve ‘Tosca’ operalarında giydiği elbise ile New York’ta 1956 ve 1958 yıllarında ‘La Traviata’nın kadın kahramanı ‘Violetta’ olarak giydiği iki elbisenin de dahil olduğu parçalar bulunuyor.

Devrim yasalarını anlatacaklar

KADIN Araştırmaları Derneği, hilafetin kaldırılması, tevhid-i tedrisat kanununun kabulü ve şeriye ve evkaf vekaletinin kaldırılmasına ilişkin kanunu kapsayan Üç Devrim Yasası’nın kabul edilişinin 87. yılı nedeniyle toplantı düzenliyor. Bugün saat 13.00-17.00 saatleri arasında Beşiktaş Belediyesi, Akatlar Kültür Merkezi’nde yapılacak olan toplantıya Sabih Kanadoğlu, Süheyl Batum, Tansel Çölaşan ve Yazgülü Aldoğan konuşmacı olarak katılacak. Dernek Başkanı Necla Arat’ın açılış konuşmasını yapacağı toplantı Aysel Çelikel tarafından yönetilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!