Ecevit'in seçim çıkışı DTP'den kaynaklandı

Güncelleme Tarihi:

Ecevitin seçim çıkışı DTPden kaynaklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in Türkiye'nin siyasi gündemini altüst eden önerisinin başlangıcı geçen hafta Cuma günü Çankaya'daki Başbakanlık Konutu'nda yapılan ve memur zammının görüşüldüğü üçlü zirveye uzanıyor. Bir başka deyişle, Ecevit'in ‘‘Erken seçimi Kasım ayına alalım’’ çıkışı, DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk'un memur zammına uygulanacak artış oranı konusunda Başbakan Mesut Yılmaz ve Ecevit ile anlaşmazlığa düştüğü görüşmenin psikolojik ikliminde ortaya çıkıyor. Ecevit, Cindoruk'un katı bir tutum aldığı bu görüşmenin sonuna doğru, ‘‘Önümüzü göremiyoruz’’ diye söze gidiyor ve şu öneride bulunuyor:

‘‘Seçimler konusunda ne yapmamız gerektiğine bir karar vermemiz gerekiyor. Bu belirsizliği aşmamız lazım. ’’

Gerek Yılmaz gerek Cindoruk, Ecevit'in bu önerisine karşılık vermiyorlar. Ecevit, tam iki gün sonra bu düşüncesini tarih vererek somutlaştırıp, basına açıklıyor. DSP lideri, dünkü sohbetimizde de seçimin Kasım ayına çekilmesi önerisinden geri adım atmış gözükmedi. Ecevit, ‘‘Önümüzdeki seçenekler belli’’ diyerek, şu sıralamayı yaptı:

1) EN İYİ SEÇENEK

Ecevit'e göre, ‘‘En iyi seçenek, bu hükümetin 2000 yılına kadar kalması.’’ Ecevit, ‘‘Bu hükümet pek çok reformu başlattı ve bu reformların arkasında bilinçli siyasi irade lazım. O da bugünkü hükümette var’’ diye konuşuyor.

2) İKİNCİ EN İYİ SEÇENEK

Ecevit'e göre, ‘‘Düşünülebilecek ikinci bir seçenek hükümetin Nisan ayına kadar görevini yürütmesi.’’ Bu öneri Nisan ayındaki seçimlere mevcut hükümetle girilmesi anlamına geliyor ki, CHP Lideri Baykal'ın olurunu bildirmesi imkansız gözüküyor, dolayısıyla uygulama şansı yok.

3) EN KÖTÜ SEÇENEK

Ecevit, Yılmaz-Baykal mutabakatını ‘seçeneklerin en kötüsü’ olarak nitelendirerek, ‘‘Düşük profilli hükümet memleketin 6 yılının kaybedilmesi demektir’’ diyor.

4) EN MAKUL SEÇENEK

DSP lideri, ‘‘Eğer bu formülden (Baykal-Yılmaz mutabakatı) vazgeçilmeyecekse, bu yıl sona ermeden milletvekili ve yerel seçimin birleştirilerek yapılması zorunludur’’ diye devam ediyor.

Ecevit, ekomik göstergelerde belirgin bir iyileşmenin gözlendiği, hükümetin özgüvenini kazandığı bir dönemde bu çıkışıyla Türkiye'yi yeniden siyasi belirsizliğin içine ittiği yolundaki eleştirileri nasıl karşılıyor? Ecevit, ‘‘Tam tersine’’ diye karşılık veriyor, ‘‘Mevcut koşullar içinde ekonomideki bu olumlu havayı sürdürmek çok zorlaşıyor. Ben bu öneriyi ekonomik iyileşme süreci aksamadan yürütülebilsin diye düşündüm.’’

Ecevit, zorlaşan koşulları da şöyle tarif ediyor:

‘‘CHP'nin engellemeleri dışında, DTP'nin kendi içinde zorlamaları başladı.’’

Bir başka deyişle, Ecevit, kendisini bu çıkışı yapmaya yönelten faktörleri sıralarken, CHP'den çok DTP adresini gösteriyor.

Ecevit, ayrıca önerisini Yılmaz'la görüşmek hususunda aceleci gözükmüyor, ‘‘Kendisiyle her zaman görüşebiliriz’’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!