Ecevit, Yılmaz'a vize vermedi

Güncelleme Tarihi:

Ecevit, Yılmaza vize vermedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, erken yerel seçime gitme konusunda önceki akşam Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile yaptığı ilk nabız yoklamasında, olumsuz karşılık aldı. Ecevit görüşmede Yılmaz'ın kendisine bir seçenek olarak getirdiği bu öneriye, ‘‘Türkiye'yi bir seçim atmosferine sokmak sakıncalı olur’’ karşılığını verdiğini açıkladı.

Ecevit, konunun pazar günü Başbakan Yılmaz ve DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk ile yapacakları koalisyon zirvesinde yeniden tartışılacağını bildirdi. Ecevit, önceki akşam yaptıkları görüşmenin içeriği konusunda Hürriyet'e şu açıklamaları yaptı:

‘‘Ara milletvekili seçimleri ve aynı zamanda yerel genel yönetim seçimleri de bir seçenek olarak gündeme gelmiş. Benim şu andaki kişisel görüşüm, bu doğru değil. Türkiye'nin sürekli seçim atmosferinde yaşamasını öteden beri Türkiye'deki istikrarsızlığın başlıca nedenlerinden biri olarak görüyorum. Eğer bir erken seçim gerekliyse, o milletvekili genel seçimleri olmalı. Ama şu sırada erken genel seçim olsun diye bir isteğimiz de yok.’’

MUTABAKAT LAZIM

Başbakan Mesut Yılmaz ise, seçim kararı almak için ANAP'ın tek başına yeterli olmadığını belirterek, ‘‘Hükümette de bu konuda mutabakat sağlanması lazım’’ dedi. Yılmaz, ‘‘Haziranda genel seçim mi var?’’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘Hayır, yok böyle bir şey. Nereden çıktı? Meclis aritmetiğinde önemli bir değişiklik oldu. Belediyelere de bunun yansıması oldu. Bu durumda bütün alternatifleri düşünüyoruz. Ama kesinlikle erken seçim düşüncemiz yok.’’

Yılmaz, ‘‘Haziranda ara seçimlerle yerel seçimlerin birleştirilmesi konuşuluyor’’ sözleri üzerine ise ‘‘Bu konudaki görüşümüzü açıkladık. Bizim bundan yana olmamız yetmiyor. Hükümette de mutabakat sağlanması lazım’’ diye konuştu.

CİNDORUK UYARDI

DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk ise Türkiye'de seçim kelimesinin çok rahat kullanıldığını belirterek seçimin kriz yaratmak için mi yoksa istikrar için mi istendiğini sordu. Cindoruk, ‘‘En ekonomik kullanılması gereken kelime siyasetçi için seçim sözüdür. Bu sözü kullandığınız zaman silahın tetiğine basmış olursunuz. Ya ondan vazgeçmeyeceksiniz ya da o sözü kullanmayacaksınız, yani tetiğe basmayacaksınız’’ diyerek siyasileri uyardı.

DYP'DEN KARŞI TEKLİF

DYP ise ANAP'ın seçim önerisine, ‘‘Seçim hükümeti kurulsun, genel ve yerel seçim birlikte yapılsın’’ karşı önerisiyle yanıt verdi. DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, Başbakan Yılmaz'ın oyalama taktiği izlediğini öne sürerek, ‘‘Yılmaz yine bir poker oynuyor ve zaman kazanmak istiyor. Hani ülke bir genel seçimi kaldırmazdı? Yerel seçim de, genel seçim kadar pahalı bir olay. Gelin ikisini birlikte yapalım’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!