Ecevit: Yeni Afganistan'da Türkiyenin ağırlıklı bir yeri olacak'

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Yeni Afganistanda Türkiyenin ağırlıklı bir yeri olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2001 14:41

Başbakan Bülent Ecevit, Afganistan`dakisiyasal yapılanmada, barış gücünde ve kalkınmada Türkiye`nin ağırlıklı bir yeri olacağının kesin olduğunu söyledi. Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası`nda yaptığı açıklamada,Afganistan konusunda çok önemli gelişmeler olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Taliban`ın beklenenden çok daha kısa bir süre içinde, kesin denilebilecek bir yenilgiye uğradığını ifade eden Ecevit, şimdi Afganistan`ın kalkınması için ve daha sağlıklı bir toplum yapısı için,etkili bir yönetim kurulabilmesi amacıyla yapılan çalışmalara katkıda bulunulması gerektiğini bildirdi. Bonn`da yapılan toplantı sonucu bir yönetim kurulduğunu ifade eden Ecevit, şöyle konuştu: 

``Ancak bazı gruplar ve liderler bu toplantıda alınan kararlara karşı çıkmaktadırlar. Alınan kararlara karşı olumsuz tavır almışlardır. Kim haklıdır, kim haksızdır buna biz karışamayız. Ancak aralarında mutlaka bir uzlaşmayanlaşmaya varmaları gerekir.  

Zaten ne kadar zayıf olduğu görülen Taliban gibi bir örgütün Afganistan`da yönetimi ele geçirebilmesindeki etken, birbirine rakip olan grupların arasındaki çekişmelerdir. Bunun için Taliban`a karşı etkili bir mücadele verememişlerdir. Artık Taliban yok, meydan boş. Afganistan`daki değişik grupların biraraya gelip uzlaşmaları zorunludur. Biz, bu konuda her türlü yardımı vermeye hazırız.`` 

Türkiye`nin Orta Asya`da da etkili bir konuma geldiğini belirten Ecevit, Afganistan`daki siyasal yapılanmada, barış gücünde ve kalkınmada Türkiye`nin ağırlıklı bir yeri olacağının kesin olduğunu söyledi. 
 

Haberin Devamı

BaÅŸbakan Bülent Ecevit, Taliban`ın, beklenenden daha hızlı yok oluÅŸ sürecine girdiÄŸi için artık bir askeriharekata gerek kalmadığını belirterek, ``Daha çok güvenlik önlemleri, Afganistan`ın kalkınması ile ilgili önlemlerin, sosyal önlemlerin ön plana çıktığı anlaşılıyor. Türkiye`nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri`nin bu gibi konularda çok büyük deneyimleri var`` dedi.Â

Ecevit, Afganistan`a gönderilecek barış gücü birliğinin büyüklüğü ve ne gibi etkinliklerde bulunacağının henüz belli olmadığını söyledi.

SORULARI CEVAPLADI

BaÅŸbakan Ecevit, gazete ve televizyonların temsilcilerinin katılımıyla BaÅŸbakanlık Merkez Binası`nda bir basın toplantısı düzenledi. Ecevit, çeÅŸitli konulara iliÅŸkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.Â

BaÅŸbakan Ecevit`e yöneltilen sorular ve Ecevit`in bu sorulara yanıtları şöyle:Â

Haberin Devamı

Soru: ABD DışiÅŸleri Bakanı Powell ile görüşmenizde, Türk askerininAfganistan`a gitme kararını görüştünüz mü? Barış gücü konusu gündeme geldi mi?Â

Ecevit: Taliban, beklenenden daha hızlı yok oluş sürecine girince daha önce öngörülen askeri planlamalar biraz geride kalmış oldu. Yeniden tedbirler alınması gerekiyor. Artık bir askeri harekata gerek kalmadı, daha çok güvenlik önlemleri, Afganistan`ın kalkınması ile ilgili önlemlerin, sosyal önlemlerin ön plana çıktığı anlaşılıyor. Türkiye`nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri`nin bu gibi konularda çok büyükdeneyimleri vardır. Örneğin Bosna Hersek`teki Türk Birliği orada güvenliğe katkıda bulunduğu gibi halkın her türlü ekonomik ve sosyal gereksinmelerine de önemli katkılarda bulunmaktadır. Kosova`da da aynışekilde davranılmaktadır. Onun için bu konuda Türkiye yine üzerine düşeni yapacaktır. Şu sırada hazırlanan birliğin büyüklüğü de henüz kesinleşmiş değildir. Çünkü yeni gelişmeler oluyor Afganistan`da. Ayrıca birliğin ne gibi etkinliklerde bulunacağı da belli değil. SayınPowell ile görüşmemizde ABD`nin bu gibi konularda Türkiye`den önemli beklentileri olduğu açıkça görülmektedir. Herhalde Afganistan`ın kalkınmasına, sağlıklı ve işlerliği olan bir yönetime kavuşmasına biz elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!