Ecevit’e geri dönen AB yardımı soruldu

Güncelleme Tarihi:

Ecevit’e geri dönen AB yardımı soruldu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 25, 2001 15:00

Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Mehmet Batuk, Başbakan Bülent Ecevit'e, Avrupa Birliği'nin (AB) deprem yaralarının sarılması için verdiği mali kaynağın geri döndüğüne ilişkin iddiaları sordu.

Haberin Devamı

Batuk, TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, 17 Ağustos depremiyle ülkede önemli bir felaketin yaşandığını, bütün dünyanın Türkiye'ye yardım konusunda seferber olduğunu belirterek, AB'nin de deprem yaralarının sarılmasında kullanılmak üzere 520 milyon dolar yardımda bulunduğunu kaydetti.

Yardımın, gerekli projelendirme yapılmadığı için geri çekildiğini ileri süren Batuk, AB tarafından son yıllarda bunun gibi çeşitli yardımların yapıldığını, gerekli projeler üretilmediği için 784 milyon doların tekrar AB kasasına döndüğünü ileri sürdü.

Batuk önergesinde, Başbakan Ecevit tarafından şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  •    ÂAB'ye girmeye hazırlanan Türkiye'de, AB yardımlarından yararlanabilmek için mali koordinasyon üniteleri ne zaman hazır hale getirilecek?
  •  ÂAvrupa Yatırım Bankası (AYB) tarafından 17 AÄŸustos deprem felaketinin yaralarının sarılabilmesi için verilen 520 milyon dolarlık yardımın 390 milyon dolarının proje hazırlamamasından dolayı AYB'ye geri döneceÄŸi haberi doÄŸru mudur?
  •  ÂYine aynı ÅŸekilde büyük kaynak sıkıntısı içerisinde bulunan gerek iktidar gerekse muhalefete ait belediyelere, sıkıntılarının biraz olsun giderilmesinde kullanılmak üzere tahsis edilen 260 milyon dolarlık kredinin 82 milyon dolarlık kısmının yine hükümetinizin gerekli çalışmaları yapmaması sonucu AYB tarafından geri çekildiÄŸi doÄŸru mudur?
  •  Ayrıca aday ülkelerin kalkınmalarında kullanılması öngörülen ve AB bünyesinde fonlarda bekletilen milyonlarca dolar tutarındaki yardımiçin Türkiye'nin 'ehil' olduÄŸuna dair AB yetkilileri açıklama yapmışlardır. Türkiye bu yardımları alabilmek için ne gibi ciddi çalışmalar yapmaktadır? Yardımların koordinasyonunu saÄŸlayacak Ulusal Ajans ne zaman kurulacaktır?
  • VatandaÅŸlarımızın ve ülkemizin yararlanacağı bu imkanlardan mahrum bırakılmasına sebep olan kurum ve kiÅŸiler hakkında ne gibi bir iÅŸlem yapılmıştır?''

 Â

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!