Ecevit ABD yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Ecevit ABD yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2001 15:11

Başbakan Bülent Ecevit, ABD Başkanı George Bush'un daveti üzerine Ocak ayının ikinci yarısından sonra ABD'ye gideceğini söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit DSP Genel Merkezi'nde partililerle bayramlaştı. Ecevit burada yaptığı açıklamada ABD ziyaretinin en yüksek düzeyde diyalog için iyi bir fırsat sağlayacağını söyledi.

YUNANİSTAN'IN İTİRAZI BİZİ İLGİNDERMİYOR

Avrupa Birliği`nin (AB) Brüksel`in Laeken kasabasında yapılan toplantısına ilişkin görüşlerini açıklayan Ecevit, AB toplantısında Türkiye lehinde olumlu sayılabilecek gelişmeler yaşandığını belirtti. Ecevit, şöyle devam etti:

"Bu arada Türkiye ile müzakereleri resmen açma zamanının yaklaştığı resmen belirtildi. Bu şekilde tam üyelik yolunda adımlar atmamıza sıra geldiği belli oldu. AB bağlamında konvansiyon adı altında bir kuruluş kurulmak isteniyordu. Bazı üyelerin Türkiye`yi bu konuda dışarıda bırakma eğilimleri vardı. Fakat biz hakkımızı aradık ve bulduk. Kuruma Türkiye de katılacak. Bu kuruluş, AB`nin gelişmesi yolunda kararları belirleyecek. O bakımdan çok önemli bir işlevi yerine getirecek."

Haberin Devamı

"Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği konusunda 2.5 yıldır yoğun bir mücadele verdik ve bu mücadeleyi kazandık" diyen Ecevit, "Şimdi buna Yunanistan`ın engeller çıkardığı anlaşılıyor. Fakat artık bu bizi ilgilendirmiyor. AB`nin kendi içinde çözeceği bir sorundur. Türkiye ABiçinde olsa da olmasa da kendi bölgesinde özellikle Balkanlar`da, Karadeniz`de, Ortadoğu`da ve Orta Asya`da kimsenin, hiçbir devletin, hiçbir kuruluşun yadsıyamayacağı, gözardı edemeyeceği bir öneme sahiptir. Bunu AB`nin de gözönünde tutacağına ve tutmakta olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

EKONOMİ İYİ YOLDA

Ecevit ayrıca ekonomideki güçlükleri aşma yolunda ışık belirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Enflasyonda ve dövizde düşüş başladı. Dış ticaret, dış satımda büyük artışlar başladı. Böylelikle 2001`in sonundan itibaren 2002`de ekonomik sorunların çözümlenmesinde epey adım atmış olacağız. İşçilerimizin, köylülerimizin, memurlarımızın, emeklilerimizin sorunlarına da çözüm getirme olanağımız artmış olacak. Biraz önce burada özelleştirme mağduru olarak kendilerini tanıtan arkadaşlarımızıdinlediniz. Onların bu mağduriyetini sona erdirmek için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da yapacağız. Yani şimdiden daha ekonomik sıkıntılar bitmeden, dar gelirlilerin ücretlilerin sorunlarını çözmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz."

Haberin Devamı

AFGANİSTAN

Afganistan`da savaşın fiilen sona erdiğini, ancak çok ciddi bazı sorunların bulunduğunu kaydeden Ecevit, "Özellikle rakip liderler arasındaki mücadele beni çok kaygılandırıyor. Biz Afganistan`ın bağımsızlığına ve gelişmesine 1920`lerden beri çok büyük önem verdik, katkılarda bulunduk. Bu katkılarımızı yeniden sürdüreceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem`in Kabil`de görev yapacak büyükelçiyle birlikte Afganistan`a gittiğini hatırlatan Ecevit, şöyle devam etti:

"Bu şekilde Avrupa Birliği ülkeleri arasında en ileri olarak Afganistan`a ilgi göstermiş bulunuyoruz. Bizim Afganistan`dan herhangibir beklentimiz yok. Afganistan`ın gereksinimlerini karşılamak için nasıl Atatürk döneminde büyük başarılar gösterdik, nasıl son yıllarda bu konuda atılımlar yaptıysak bundan sonra da Afganistan`ın kalkınması, demokratik, laik rejim içinde gelişmesi için elimizden gelen katkıyı yapacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!