e-devlet bilgi toplumuna geçişi hızlandıracak

Güncelleme Tarihi:

e-devlet bilgi toplumuna geçişi hızlandıracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2007 14:34

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından e-devlet çalışmaları doğrultusunda verilen 5. e-TR ödülleri sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Kamudan Kamuya  e-Hizmetler Kategorisi'nde Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, “Maliye SGB.net Sistemi Projesi” ile Kamudan Vatandaşa  i-hizmetler kategorisinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı “Bilgisayar  Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi projesi ve Kamudan İş Dünyasına  e-Hizmetler Kategorisinde Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık  Genel Müdürlüğü “Tramer Projesi” ile ödüle layık görüldü.

e-Belediyecilik Özel Başarı Ödülleri'ni ise “Resepsiyon”, “Bağlan  Beyoğlu” ve “Belediyenizi Siz Yönetin” projeleri ile İstanbul Beyoğlu  Belediyesi, “Akıllı Kent Otomasyon Sistemi (AKOS)” projesi ile Ankara  Etimesgut Belediyesi, “e-Borç ve e-Ödeme” , “e-Tedarikçi”, “CRM”,  “e-İleti” ve “e-Mezarlık” adlı projeleri ile Şanlıurfa Belediyesikazandı. Şanlıurfa Belediyesi ayrıca, teknolojiyi vatandaşlara doğrudan hizmet  vermek adına kullanmakta başarılı uygulamaları bütünleşik bir e-devlet  modeli ile hayata geçirmesinden dolayı jüri özel ödülüne de layık  görüldü.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ödül törenin yaptığı konuşmada, e-devlet olarak ifade edilen kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunumu konusundaki gelişmelerin, ekonomik, sosyal, hatta kültürel yaşamı önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Geçtiğimiz 4 yılda bilgi toplumu dönüşümünde önemli adımlar atıldığına işaret eden Ekren, “e-dönüşüm Türkiye Projesi”nin, Türkiye'nin bilgi toplumu dönüşüm sürecinde önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

2007 yılı sonu itibariyle telekomünikasyon sektörünün pazar büyüklüğünün 2006 yılına göre yüzde 12 büyüyerek 15,5 milyar dolar seviyesine ulaşacağını kaydeden Ekren, bilgi teknolojileri sektöründe ise yüzde 17 büyüyerek 4,8 milyar dolar seviyesine ulaşılacağının tahmin edildiğini söyledi.

E-devlet'e geçiş çalışmasında önemli başarılar sağlandığını anlatan Ekren, vergi dairesi otomasyon projesi kapsamında geliştirilen e-beyanname ile ortalama vergi tahsilat maliyetinin 2 dolardan 0,35 dolara düştüğünü belirtti. Ekren, sosyal sigorta primleri ile ilgili geliştirilen e-bildirge ile de önemli bir kaynak tasarrufu sağlandığını kaydetti. Nazım Ekren, OECD tarafından 2007 yılında yayımlanan “e-devlet Türkiye Raporu”nda Türkiye'nin e-devlet uygulamasında önemli gelişmeler sağlandığının vurgulandığını kaydetti. Brown Üniversitesi tarafından yayımlanan “Küresel e-Devlet Araştırması” sonuçlarında da Türkiye'nin araştırmaya dahil olan 198 ülke arasında 8. sırada yer aldığını belirten Ekren, 2006 yılında Türkiye'nin 27. sırada bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

“KAMUDAKİ ÖRNEK UYGULAMALARA DİKKAT ÇEKİYORUZ”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, burada yaptığı konuşmada, 2003 yılından itibaren düzenledikleri eTR ödülleri ile devlette örnek uygulamalara dikkat çekmeyi, başarılı uygulamaları özendirmeyi ve bu yöndeki uygulamaların yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

ETR ödülleri için 5 yılda toplam 131 projenin başvuruda bulunduğunu, bunlar arasından 63'ünün finale kaldığını anlatan Yalçındağ, kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından ödüle gösterilen ilginin e-devlet uygulamalarının gelişmesi konusunda kendilerine umut ve cesaret verdiğini ifade etti.

Küresel dünyada sosyal ve ekonomik yapıda hızlı yaşanan değişimler ile bilgi toplumuna geçiş süreci yaşandığına işaret eden Yalçındağ, bilgi toplumuna dönüşümün en önemli kavramlarından birinin de e-devlet olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Avrupa'nın e-devlet imkanlarından daha fazla yararlanmak için uyguladığı politika ve önceliklere de değinen Yalçındağ, Türkiye'nin de bu öncelikleri dikkate alarak gerekli ekonomik ve sosyal yatırımları yapmasının bilgi toplumuna ulaşma sürecini hızlandıracağını söyledi. Türkiye'de “e-dönüşüm Türkiye Projesi” ile çeşitli eylem planlarının hazırlandığını ve 2010 yılı itibariyle devlet hizmetlerinin yüzde 70'inin elektronik ortama aktarılmasını öngören “bilgi toplumu stratejisi” hedefini koyduğunu anlatan Yalçındağ, şunları kaydetti:

“Bu yatırımın ülkeye işgücü verimliliği, istihdam ve büyüme açılarından sağlayacağı katkı gözönüne alındığında bilgi toplumu hedeflerine hem kamu hem de özel sektörün sahip çıkması büyük önem taşıyor. Bu ise sosyal dönüşümü sağlamak için gerekli eğitim reformuna yaygın iletişim altyapısına, bilişim sektörünün gelişiminden Ar-Ge ve yenilikçiliğe kadar geniş bir yelpazede güçlü bir liderlik ve işbirliği sergilemesini gerektiriyor.”

“E-DÖNÜŞÜM, VERİMLİLİK YÖNÜNDE İLERLEME DEMEK”

Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise konuşmasında, Türkiye'nin e-devlet konusunda mevcut durumuna değinirken, Türkiye'nin e-devlet konusunda daha iyi pozisyona geldiğini, bunun da kendilerinde büyük bir iyimserlik yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

Bürokraside, verimlilik ne kadar hızlı artarsa ve bu artış ne kadar kapsamlı bir kamu reformuna dönüşürse ekonominin yanı sıra bunun, uluslararası rekabet gücüne önemli bir etkisi olacağına işaret eden Eczacıbaşı, kendilerinin e-Türkiye ödülleri ile yapmaya çalıştıklarının da bu sürece hız kazandırmak, kamu kuruluşlarını çağın nimeti olan internetten yararlanarak verimliliğe teşvik etmek, böylelikle e-devleti gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!