DYP'li Şeker asker kaçağı

Güncelleme Tarihi:

DYPli Şeker asker kaçağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı, DYP Bilecik Milletvekili ve eski Devlet Bakanı Bahattin Şeker'in ‘‘asker kaçağı’’ olduğuna karar verdi. Bu şok kararın ardından 1956 doğumlu Şeker hakkında celp kararı çıkartılarak, derhal askere alınması için hukuki prosedür başlatıldı. Hukuki sakınca olmadığına karar verilirse Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir milletvekili, parlamenter koltuğundan kaldırılarak askere alınacak.

SAHTE BELGE

Şeker'in asker kaçağı olduğu yolundaki iddialar ilk kez 1996 yılında basında ortaya atılmıştı. Bu konuda çıkan haberlerde, Şeker'in 1980'li yılların ortalarında sahte belge düzenleyerek kendisini Ürdün'de çalışmış gibi gösterip, bedelli askerlik hakkından yararlandığı öne sürülmüştü.

Bu haberler çıktığında dönemin DYP'li Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan bir açıklama yaparak Şeker'in sahtecilik yaptığı iddiasının incelendiğini, ortaya çıkacak bulgulara göre işlem yapılacağını bildirmişti.

Şeker ise yaptığı savunmada Ürdün'de bir tekstil fabrikasında işçi olarak çalıştığını belirtmişti. DYP'li Tayan zamanında başlatılan inceleme, bundan kısa bir süre önce tamamlandı.

İDDİALAR GERÇEK

İncelemede Şeker'in Ürdün'de kaldığını iddia ettiği tarihlerde bu ülkede gerçekten bulunup bulunmadığı, gümrük ve pasaport giriş kayıtları da dahil olmak üzere birden çok kaynaktan soruşturuldu. Bu inceleme Şeker hakkındaki iddiaların gerçek olduğunu, kendisinin beyanda bulunduğu tarihlerde Ürdün'de çalışmadığını gösterdi. Durumu kritik bir görüntü kazanan Bahattin Şeker ilk kez 1991 seçimlerinde Bilecik'ten milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. Şeker, Tansu Çiller'in genel başkanlığa seçilmesinden sonra DYP Genel Muhasipliği'ne getirildi. Şeker, Refahyol kabinesinde Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığını üstlenmişti.

Dokunulmazlık celbi etkilemiyor

Askerlik Kanunu'na göre milletvekillerine de askerlik şubeleri tarafından askere çağrı celbi çıkartılabiliyor. Askerlik, bir vatan borcu ve vatandaşlık ödevi olduğu için milletvekili olma, askerlik çağrısına engel teşkil etmiyor. Yine kanuna göre öğrenciler, yurtdışında işçi olarak çalışanlar, bir diğer kardeşi askerde bulunanlar, doktora ve master yapanlar ile çalıştıkları kurum tarafından ihtiyaç duyulan kişiler askerliklerini tecil ettirebiliyorlar.

Kurum tecili, ilgili kurumun Milli Savunma Bakanlığı Asal Daire Başkanlığı'na ‘‘Bu kişiye ihtiyaç vardır’’ talebinin kabul görmesi halinde mümkün oluyor. Celbe rağmen askerlikten kaçan milletvekili de bakaya durumuna düşüyor. İlgili şube, bu kişiyi milletvekili olmasına rağmen asker kaçağı olarak aratabiliyor. Askerlik görevini yapmayan kişiye Türk vatandaşlığından çıkarılma cezası verilebiliyor.

Askeri Ceza Kanunu'nun ‘Askerlikten kurtulmak için hile yapanlar’ başlıklı 81'inci maddesinin birinci fıkrası şöyle:

‘‘Askerlik çağına girenlerden askerlikten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile ismini değiştirenler, başkasını kendi yerine tabib muayenesine veya askere gönderenler, başkasının hüviyet cüzdanının veya askeri vesikasını kullananlar, askerlik işlerinde sahte şehadetname veya evrak kullanan yahut her ne suretle olursa olsun hile ve desise yapanlarla kıt'aya veya bir müesseseye intisab ettikten sonra kendisinin yapmaya mecbur olduğu hizmetten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile hile yapanlar on seneye kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılırlar.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!