DYP sabote etti

Güncelleme Tarihi:

DYP sabote etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, DYP'nin ilk oylamada hükümete sebotaj için olumsuz oy kullandığını söyledi. Yılmaz, somut örneklerle saptamayı yapan ilk kişinin Bahçeli olduğunu, Ecevit'in de bunu kabul ettiğini söyledi.

Ecevit ve Bahçeli de aynı görüşte

ANAP Lideri Mesut Yılmaz, Anayasa değişikliği oylamalarında DYP'nin hükümeti sabote etmek için olumsuz oy kullandığının üçlü zirvede diğer iki lider tarafından da kabul edildiğini açıkladı. Yılmaz, bu saptamayı ilk yapan kişinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olduğunu söyledi.

Yılmaz, parti grubunun basına kapalı yaptığı toplantıda, üç liderin vardığı mutabakat gereği, milletvekillerini Anayasa oylamasının ikinci turu konusunda uyardı. Yılmaz, ‘‘Hiçbirinize imza atın, ya da atmayın demedim. Gruptan 64 kişi hür iradesiyle teklife imza attı. İmzasına rağmen aksi oy kullanmak etik açıdan tartışılır. İmzanıza sahip çıkın’’ dedi. Yılmaz, ANAP'ı sözünde durmayan parti olarak göstermek isteyenlere izin verilmemesini istedi. Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

ÜÇÜMÜZ DE KATILDIK

Dünkü zirvede DYP'nin hükümeti bozmak ve zor durumda bırakmak için olumsuz oy kullandığı tesbitini yaptık. ANAP'tan tüm milletvekillerinin olumsuz oy verdiğini kabul etsek dahi, geri kalan 133 oyun izah edilmesi gerekiyor. Sayın Bahçeli bu konuda somut örnekler verdi. Ciddi tespitleri var. Sayın Özkan da bu tespitleri doğruladı. Toplantıda Sayın Ecevit de ben de bu görüşe katıldık. Görüşmede ANAP'a yönelik hiçbir suçlama olmadı.

BAHÇELİ ANLATTI

Sayın Bahçeli, cumhurbaşkanıyla yaptığı görüşmenin ardından, ANAP'ın hükümetin dışında tutulmasıyla ilgili hiçbir değerlendirmesi ve görüşü olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanıyla da oylama dışında hiçbir konuyu konuşmadıklarını, hükümetin geleceğine ilişkin değerlendirmeleri olmadığını söyledi. Kendilerine inanıyorum. Sayın Ecevit de cumhurbaşkanlığı ile hükümetin ayrı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı konusunda istenmeyen bir sonuç çıksa, bu hükümetin geleceğini etkilemez.

SÖZÜMÜZÜN ERİYİZ

Başından beri Anayasa değişikliği konusunda hiçbir arkadaşınıza baskı yapmadım. Herkes özgür iradesiyle davrandı. Yine 64 arkadaşınız özgür iradesiyle gidip teklife imza attı. Ben de genel başkanınız olarak istikrardan yana davranarak, beyaz oy kullandım. Teklife imza atan arkadaşlarınızda imzalarına sahip çıkmaları gerekir. Önce imza atıp sonra farklı oy kullanmak etik açısından da tartışılır. Ortaklarımıza sözümüzün eri olduğumuzu gösterelim. İmzalarınıza sahip çıkın.

İTİRAZ SESLERİ

Yılmaz'ın ‘‘Ben oyumu göstererek kullandım, arkadaşlarımdan da böyle yapmalarını istesem...’’ diyen sözleri grupta ‘‘Sizin yaptığınız da Anayasal suç olur’’ itirazlarıyla karşılandı. Eyüp Aşık ise oturduğu yerden karşı çıkarak, ‘‘Ne yapmaya çalışıyorsunuz. Oy vermeyenlere hesap mı soruluyor’’ dedi. Yılmaz, bunun üzerine sert bir dille, ‘‘Sen sonradan geldin, benim ne dediğimi anlamadan konuşuyorsun’’ dedi. Aşık da, ‘‘Dediklerinizi gayet iyi anladım. ANAP'ın imaj sorunu var demeye getiriyorsunuz. ANAP'ın uzun zamandan beri ilk kez kamuoyunda iyi bir imajı var’’ dedi.

İSTEYEN İMZASINI ÇEKER

Yılmaz, iki belediye başkanının partisine katılımı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada ise liderler zirvesinde, açık oylama konusunda bir mutabakat olmadığını belirtti. Milletvekillerine demokrasi ile bağdaşmayan bir baskının sözkonusu olmadığını aktaran Yılmaz, ‘‘Sadece imza verenlerin imzaları doğrultusunda oy kullanmalarını bekliyoruz. Aradan geçen zaman zarfında kanaati değişmiş olan milletvekilleri isterlerse imzalarını geri alabilirler’’ diye konuştu.

Herkes vicdanıyla

ANAP Lideri Yılmaz, milletvekillerine hiçbir zaman baskı yapmadığını belirterek, şunları söyledi: ‘‘Bu süreçte hiçbirinize şunu yapın ya da yapmayın demedim. Bana ne yapalım diye soran iki arkadaşınız oldu. Biri Sühan Özkan diğeri Cavit Kavak. Onlar da Anayasa Komisyonu üyeleri. Onlara da müdahalede bulunmadım. Şimdi sizi vicdanınızla başbaşa bırakıyorum.

DYP: İhanet yok

KOALİSYON ortaklarının önceki günkü liderler zirvesinde aldıkları, milletvekillerinin imzalarına sahip çıkmaları kararının ardından, DYP'den de ‘‘Biz de imzalarımızın arkasındayız’’ mesajı çıktı.

Genel Başkanı Tansu Çiller, dün kurmaylarına DYP'nin tavrının ‘kırıksız bir çizgi’ şeklinde olacağını söyledi. Çiller, öğle saatlerinde parti genel merkezinde Başkanlık Divanı üyeleriyle biraraya geldi ve ilk günden bu yana ortaya koydukları net politikayı oylamada da sürdürecekleri mesajı verdi.

İlk oylamada en az 20 fire veren ve hükümetin şimşeklerini üzerine çeken DYP, bugünkü oylama için güvence verdi. DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yavuz, partisi adına güvence verirken, ‘‘DYP'nin tavrında hiçbir değişiklik yok. Biz cumhurbaşkanının görev süresini uzatacak sistemin oylanması için evet diyeceğiz. DYP'nin ihanet ettiğini söylüyorlar. Biz ihanet etmedik. En az fireyi veren biziz. İktidarın 351 milletvekili var. Nerede şimdi bu sayı?’’ diye konuştu. DYP hakkında ortaya atılan iddiaların düzmece olduğunu belirten Yavuz, ‘‘DYP'nin bu konuda bir günahı yok. Hükümetin kendi içinde bir uyumu yok ki, suçlu olan iktidardır. Ben açık oy kullanacağım. Hem de beyazı göstere göstere’’ dedi.

İSTİKRAR İÇİN

DYP Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu da hükümeti eleştirerek, şunları söyledi:

‘‘Şöyle bir çelişki var. Diyorlar ki DYP Demirel'in dönmesinden korkuyor. Korkuyorsak, evet oyu vermemiz lazım. Eğer oy vermediysek korkmuyoruz demektir. Ama bunlar hep senaryo. Hükümeti yıkmak için oyun oynamışız. Bunlar büyük çelişkiler. Şu ortamda Demirel'in orada kalmasını istikrar için istiyoruz. ’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!