DYP-FP ittifakı

Güncelleme Tarihi:

DYP-FP ittifakı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Önümüzdeki Mart ayında yapılacak yerel seçimlere FP ve DYP ittifakla girecek. BBP, YDP, DP ve LDP'nin de dahil edilmesi düşünülen ittifak planını Erbakan ve Çiller'in kurmayları şekillendiriyor. Plana göre önce il ve ilçelerde hangi partinin daha güçlü olduğu belirlenecek. Seçimde de o parti, diğerleri tarafından desteklenecek.

Demokrasi Platformu çatısı altında bir araya gelen FP ile DYP, seçim ittifakına yönelik çalışmalara başladı. İlk olarak, önümüzdeki yıl Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde hayata geçirilmesi düşünülen bu ittifaka, BBP, YDP, DP ve LDP'nin de dahil edilmesi planlanıyor.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile kapatılan RP'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan arasında haberleşmeyi sağlayan iki parti kurmaylarının yürüttüğü bu ittifak planının ana hatları, siyasi kulislere de sızdı.

GÜÇLÜ OLAN DESTEKLENECEK

İlk olarak yerel yönetim seçimlerinde uygulanacak bu ittifak, temelde, ‘Her seçim bölgesinde güçlü partinin desteklenmesi’ ilkesine dayanacak. Henüz son şeklini almayan bu ittifak planına göre, FP ve DYP'nin öncülüğünde bir araya gelecek ittifak üyesi partiler, bütün Türkiye'yi il, ilçe ve belde bazında masaya yatıracak. Bu çalışmada, hangi il, ilçe ve beldede hangi partinin daha güçlü olduğu, kazanma şansının yüksek bulunduğu tek tek belirlenecek. Partilerin daha önce buralarda aldıkları oy oranlarının yanı sıra, gerekirse bağımsız kuruluşlara seçim anketleri de yaptırılacak.

İTTİFAK PROTOKOLÜ YAPILACAK Böylece, il, ilçe ve beldelerde belediye başkanlığı konusunda hangi partinin destekleneceği belirlenmiş olacak. Ardından sıra, belediye ve il genel meclislerine girecek üyelerin paylaşımına ilişkin ikinci adıma gelecek. Bunda da, yine partilerin güçleri oranında bir paylaşıma gidilecek. Bütün bu planlamalar da, ittifakı oluşturan parti liderlerinin altına imza koyacağı bir protokolle kesin hüküm altına alınacak.

METROPOL PAYLAŞIMI

Yapılan ön temaslarda ittifakı oluşturan partilerin genelde sıcak baktığı bu anlaşmayla, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa gibi metropoller de, yine partilerin güçleri oranında paylaşılacak. FP, bu metropollerden İstanbul, Ankara ve Adana'yı isterken, İzmir ve Bursa DYP'ye bırakılıyor. FP yine Konya, Kayseri, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Trabzon, Şanlıurfa gibi büyük kentleri alırken, Antalya, Mersin, Kocaeli, Samsun gibi kentler ise DYP'ye bırakılıyor. BBP'nin ise şu anda FP'nin elinde bulunan Sıvas'ın yanı sıra, MHP'de bulunan Erzincan ile Kahramanmaraş'ı istediği belirtiliyor.

ÇİLLER İSTANBUL'U İSTİYOR

Haberin Devamı

Ancak, iki eski ortak arasındaki bu ittifakın yumuşak karnını ise İstanbul'un kimde olacağı konusu oluşturuyor. DYP lideri Çiller'in İstanbul'u istediği, ancak FP'nin buna kesinlikle karşı çıktığı belirtildi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!