Dürüst vatandaşa kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Dürüst vatandaşa kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2013 16:30

Dürüst vatandaş kaçak elektriğin faturasını üç, belki de sekiz yıl daha ödeyecek.

Haberin Devamı

"Ulusal tarifeden bölgesel tarifeye geçersek İzmit elektriği 32 kuruştan değil, 22 kuruştan kullanır. Ama Hakkari'nin ücreti 65 kuruşa, Malatya'nın 45 kuruşa yükselir. Buna şimdi geçersek Hakkari'deki dürüst vatandaşı Ankara'daki dürüst vatandaştan daha fazla cezalandırmış oluruz." Bu sözler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a ait. Kaçak elektrikle mücadele için her türlü önlemi aldıklarını vurgulayan Yıldız, "Mahcup olarak söylüyorum; jandarmanın kafasının  gözünün kırıldığı, askerimizin canının yandığı yerler olmuştur" diyor.
 
Elektrik faturasını düzenli ödeyen dürüst vatandaş, kaçak elektrik kullananın faturasını ödemeye devam edecek. 1 Ocak 2013 itibariyle 'bölgesel tarifeye' geçiş uygulaması 3 yıl daha erteleniyor. Bakanlar Kurulu'na bu süreyi 2015'ten sonra 5 yıl yani 2020 yılına kadar uzatma yetkisi de veriliyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu ile Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Teklifinin yasalaşması durumunda elektrikte bölgesel tarifeye geçiş süresi 2015 yılı sonuna kadar uzatılacak. Bakanlar Kurulu'na da bu süreyi 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 5 yıl daha uzatma yetkisi verilecek.

/images/100/0x0/55ea616ef018fbb8f87c326a

 
Kanun teklifinin dünkü görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sert tartışmalara neden oldu. CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, teklifin gerekçesinde, 'elektrik faturalarının daha fazla yükselmemesi için' denilerek düzenlemenin masumane gösterilmek istendiğini vurguladı. İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, kaçak kullanılan elektriğin bedelini namuslu insanların ödemesini vicdanen kabul etmediğini belirtirken, hükümetin kaçak elektrik kullanımıyla mücadele edemediğini söyledi. "O zaman bedava kömür dağıtmak yerine bedava elektrik verin” dedi.
 
"100 LİRANIN 72 LİRASINI ÖDEMİYOR"
 
Bu eleştiriler üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ulusal tarife uygulamasına bir süre daha devam edilmesi gerektiğini aksi halde vatandaşın mağdur olacağını savundu. "Bölgesel tarifeye geçersek belki İzmit'in elektrik bedeli (kwh) 32 kuruştan 22 kuruşa düşecek ama Malatya'nınki 45 kuruşa; Hakkari'ninki 65 kuruşa yükselecek" dedi. Yıldız, Hakkari'deki vatandaşın 100 liralık faturanın sadece 28 lirasını öderken, 72 lirasını ödemediğini söyledi. bölgesel tarifeye geçilmesi halinde Ankara'daki dürüst vatandaştan ziyade Hakkari'deki dürüst vatandaşın daha çok cezalandırılmış olacağını belirtti. Hakkari'deki kaçağa rağmen yatırımlara devam ettiklerini vurgulayan Yıldız, "Ancak oraya kaçak kuyu vurulup kaçak elektrik kullanılıyorsa, kusura bakmayın oraya ne trafo dayanır ne başka bir şey dayanır” diye konuştu.
 
"BU KADARINA PES ARTIK KAÇAK ELEKTRİĞE BİR DE TAMİRE GİDİYORUZ"
 
Bakan Yıldız, özellikle 6 ili içeren Dicle Bölgesi'nde kayıp kaçak elektrik oranının yüksekliğine dikkat çekti. Dicle ve Van Bölgesini çıkardıklarında Türkiye'nin kayıp kaçak oranının yüzde 9.4'e düştüğünü, bunun da AB ortalamasının altında olduğunu vurguladı. Yıldız, şöyle konuştu:
 
"Peki Dicle ve Van bölgesinde ne oluyor? Ben buradaki illere gittim. Bütün yerel, ulusal televizyonları da canlı yayına çağırdım ve 'devlet hakkıdır, kul hakkıdır. Günahtır, ayıptır' dedim. Bize ihbar geliyor, 'elektriğim kesildi, neden benim elektriğimi açmıyorsun' diye. Ekipleri gönderiyoruz 'efendim, gönderdiğiniz yer zaten kaçak kullanıyor...' 'Pes artık bu kadarına' dedim. Kaçak elektrik kullanılan yere bir de tamire gidiyoruz.
 
Orada kayıp kaçaklarla ilgili ne yazık ki bunu mahcup olarak söylüyorum; jandarmanın kafasının, gözünün kırıldığı, askerimizin canının yandığı yerler olmuştur. 'Kaçak kullanmayın, yaptığınız bütün tesisatları sökerim' diyorum. Ciddi mücadele verdik. "
 
"TARIM KUSURA BAKMASIN"
 
Yalnızca Dicle Bölgesinde elektrik tüketiminin bir yılda yüzde 54 arttığını vurgulayan Yıldız, "Bir bölgede, bir yılda yüzde 54 tüketim artar mı? Bu kaçak vurulan kuyularla oldu. Biz yaklaşık bine yakınını söktük bu süre içinde. Ama açık söyleyeyim, kavga dövüş söktük. Mücadelemiz devam edecek" dedi. "Kuyular kapanırsa tarım biter" eleştirilerine de yanıt veren Yıldız, "Kusura bakmasınlar, o zaman tarım desteklerini 9.2 milyardan 10.2 milyara çıkarsınlar. Ben tarımı elektrikten sübvanse edemem" diye konuştu.
 
"HIRSIZIN ETNİK KÖKENİ OLMAZ"
 
Kaçak elektrik konusu milletvekilleri arasında da sözlü atışmalara neden oldu. BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, bir bölgenin 'hırsız' gibi gösterilemeyeceğini belirtirken, yüzde 72'lik kaçağın yüzde 60'ının nakil hatlarının eski olmasından kaynaklandığını söyledi. Bunun üzerine MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Hırsızlığın etkink kökeni olmaz Sayın Kurt" derken; Bakan Yıldız da "Hırsız, demedim. Ödemeye fırsat bulamayanlar, diyelim" önerisi getirdi.
 
Taner Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin çeşitli nedenlerle 1.5 yıl geciktiğini bunun da bölgesel tarifeye geçişi geciktirdiğini anlattı. Özelleştirme oldukça kaçak miktarının düştüğünü belirterek, "Şu anda 2 bölgeyi istisna tuttuğumuz zaman, kayıp kaçak oranı yüzde 9,4. Biz meselenin büyüğünü halletmişiz, doğru yolda gidiyoruz ama Dicle ve Van bölgesini mutlaka çözmemiz gerekiyor, oraları da özelleştirme ile beraber çözeceğiz. Bu şekilde 2015'te bölgesel tarifeye geçebiliriz" dedi.
 
Taner Yıldız, 2015 yılı sonuna kadar, kayıp kaçaklardan düşüreceğimiz miktar, bölgesel tarifeye geçmemize mani olmayacak bir miktar olacak. Benim Hakkari'deki kardeşim, vatandaşım, 100 liralık elektriğin 28 lirasını ödüyor, 72 liralık kısmını da ödemiyor. Biz buna rağmen yatırımlarımıza orada devam ediyoruz. Ancak, oraya kaçak kuyu vurulup kaçak elektrik kullanılıyorsa, kusura bakmayın oraya ne trafo dayanır ne başka bir şey dayanır.”
 
"NE SU VAR NE DE ARAZİ, BU BARAJ NEREDEN ÇIKTI"
 
BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Uludere'de su kaynağı ve sulanabilir arazi olmamasına rağmen baraj yapımının nedeni sordu. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, terör örgütü PKK'nın da buradaki barajlara karşı çıktığını söyleyince Kurt “Yani siz, enerji üretmek değil de PKK'nın geçişini engellemek için oraların suyla doldurulacağını söylemek istiyorsunuz” dedi. Elvan, böyle bir şey söylemediğini, terör örgütü PKK'nın da söz konusu barajlara karşı çıktığını ifade ettiğini belirtti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!