Dürüst arabulucu

Güncelleme Tarihi:

Dürüst arabulucu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2011 00:00

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Ermeni soykırımına ilişkin iddiaları inkâr edenlerin cezalandırılmasını içeren yasa teklifiyle ilgili Fransa ile İsviçre arasında hiçbir benzerlik olmadığını savundu. Dışişleri yetkilileri, “Bu nedenle İsviçre Dışişleri Bakanı’nın Ankara’ya davet edilmesinin eleştirilmesi haksız bir tutumdur. İsviçre’de sözde Ermeni soykırımını tanıyan bir yasa yok. Gereksiz bir polemik yaratılmaya çalışılıyor” dedi. Yetkililer, konuya ilişkin şunları söyledi:“İsviçreli Bakan Micheline Calmy Rey, Türkiye’nin Ermenistan’la yürüttüğü normalleşme sürecinde dürüst bir arabuluculuk rolü oynamıştır. Metinler incelendiğinde ana unsurun ortak tarih komisyonu olduğunu herkes görür. Dış politika konjonktürel dalgalanmalarla yürütülmez. Biz dış politikada doğru olanı yapmak peşindeyiz. Fransa 2001’de 1915 olaylarını soykırım olarak tanımıştır. O nedenle geçen hafta Meclis’te kabul edilen yasa teklifi bağlayıcıdır. İsviçre’de Federal Meclis’in Federal Hükümeti bağlayıcı düzeyde sözde Ermeni soykırımına ilişkin aldığı bir karar yoktur. İsviçre’de sadece Federal Mahkeme’nin soykırımla ilgili bir kararında Ermenilere yapılanın soykırım olduğuna dair ‘kanaat belirtmişliği’ var. Mahkeme bu kanaate dayanarak Doğu Perinçek’i mahkûm etti. Perinçek meseleyi AİHM’ye götürdü. Türkiye de buna bu çerçevede müdahil olmuştur.”

Fransa bizi baltaladı

Calmy-Rey ise 4’üncü Büyükelçiler Konferansı’nda Türk büyükelçilere özetle şunları söyledi: “İsviçre, Ermenistan ve Türkiye arasında arabuluculuk rolünü üstlenmişti. Türkiye’ye süreçte İsviçre’ye olan güveni için teşekkür ediyorum. Bizim 1915 olayları ile ilgili arabuluculuğumuzu baltalayan ve geçen hafta Türkiye ile Fransa arasında yaşanan olayda Fransa’nın tersine İsviçre’de soykırım gibi özel bir durumu tanıyan belli bir kavrama yer yoktur. Irkçılık ve yabancı düşmanlığını cezalandıran mahkemenin kararına saygımız var. İsviçre parlamentosu 1915’te Osmanlı döneminde yaşanan trajik olayları kınadı, ancak hükümet 2003 yılında bu konudaki görüşünü söyledi ve o günden bugüne bu görüş değişmedi. İsviçre hükümeti, o zaman Türklerle Ermeniler arasında uzun süredir devam eden bu konunun sonuçlandırılmasının ve araştırılmasının tarihçilerin görevi olduğunu belirtti. Ortak tarih komisyonu Türkiye ve Ermenistan arasındaki tartışmalara yardımcı olabilir ve Ermenistan Türkiye arasında 2009 yılında imzalanan protokollerin en kısa sürede onaylaması için bir yol bulunabileceği ümidini taşıyorum.”

Ortak tarih komisyonu istiyoruz

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu “Ermenistan Türkiye arasında ortak tarih komisyonu bizim ve İsviçre’nin savunduğu bir tezdir. Müzakerelerin başlaması için İsviçre destek olmuştur. Umarım İsviçre gibi Fransa da ortak tarih komisyonunu destekler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!