Durdurun

Güncelleme Tarihi:

Durdurun
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 00:00

İnsan Hakları İçin Doktorlar (PHR), Dünya Tıp Derneği (WMA), Almanya Tıp Derneği (GMA) ve Avrupalı Doktorlar Daimi Komitesi (CPME), Başbakan Tayyip Erdoğan’a ortak imzalı bir mektup gönderdi. 12 Temmuz tarihli 3 sayfalık mektupta polisin biber gazı ve aşırı güç kullanımını derhal durdurması istendi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI tıp dernekleri, Başbakan Tayyip Erdoğan’a ortak imzalı bir mektup göndererek, Gezi Parkı eylemleri sürecinde yetkilileri eleştirdi. İnsan Hakları İçin Doktorlar (PHR), Dünya Tıp Derneği, (WMA) Almanya Tıp Derneği (GMA) ve Avrupalı Doktorlar Daimi Komitesi’nin (CPME) mektubunda polisin biber gazı ve aşırı güç kullanımını derhal durdurması istendi. Mektupta, polisin göstericilere yönelik müdahalesi sırasında hastane ve doktorları da hedef alması ve başta İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu olmak üzere pek çok doktorun ‘kanunsuz’ olarak gözaltına alınmalarından endişe duyulduğu da vurgulandı.

GEREKSİZ GÜÇ

Mektupla ilgili verilen bilgilere göre, PHR’a bağlı bir araştırma ekibi geçtiğimiz hafta İstanbul ve Ankara’ya gelerek polisin şiddetine maruz kalan 30’dan fazla sağlık görevlisi, gösterici ve görgü tanığıyla görüştü. Ekip, hükümetin gereksiz aşırı güç kullandığını tespit etti. Erdoğan’a hitaben yazılan 12 Temmuz tarihli 3 sayfa mektupta, herkesin barışçıl olarak toplanma hakkını, ifade özgürlüğünü, sağlık hakkını desteklediklerini, işkenceye, kötü muameleye, kötü tedaviye ve cezalandırmaya karşı olduklarını ifade eden doktorlar, bulgularını şöyle sıraladılar:

8 BÄ°N YARALI

Haberin Devamı

- Polis, biber gazını sistematik bir silah olarak, yoğun şekilde, yakın mesafeden, kaçacak yerleri olmayan yüzbinlerce göstericinin doğrudan üzerine ateşleyerek kullandı. 130 bin kadar biber gazı kapsülünün ateşlendiği kaydedildi.
- Polis plastik mermi ve ateşli mühimmatı yakın mesafeden doğrudan göstericilere ateşledi. Biber gazı eşliğinde basınçlı su kullanıldı. Göstericiler yakalandıklarında dövüldü ve yasadışı olarak gözaltına alındılar.
- 2 Temmuz tarihi itibariyle Türk Tabibler Birliği’nin topladığı tıbbi bilgilere göre, biber gazı, plastik mermi, basınçlı su ve polis dayağı yüzünden 8 binden fazla kişi yaralandı. 59 gösterici ciddi yaralanırken 11 kişi gözünü kaybetti. Gereksiz ve aşırı şiddet yüzünden 5 kişi de yaşamını kaybetti.

ENDÄ°ÅžELÄ°YÄ°Z

- 10 Temmuz tarihi itibariyle Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İstanbul Protokolü standartlarına göre tedavi gören 200 gösterici ile görüştü. Fiziksel ve psikolojik deliller, hepsinin de işkence ve kötü muameleye uğradıklarını gösteriyor.
- Sağlık Bakanlığı’nın yaşanan depremler sonrasında gösterdiği uygun tıbbi tedaviyi, yaralı göstericilere sunmayışı, ayrıca, tıp görevlilerinden tedavi ettikleri yaralı göstericilerin kimliklerini toplayıp bildirmelerini istemelerinden endişe duyuyoruz.
- Sağlık Bakanlığı’nın yasalaşması için TBMM’ye sunduğu yasa tasarısının kabulü halinde, sadece göstericiler değil, tıbbi yardım isteyen herkese yapılacak bir müdahale bir suç oluyor. Bu tasarı Türk Ceza Kanunu’nun 97 ve 98’inci maddeleriyle çelişiyor.

GAZ SATMAYIN

Haberin Devamı

BirleÅŸmiÅŸ Milletler standartlarına göre güç kullanılması gerektiÄŸini vurgulayan doktorlar, Türk güvenlik güçlerinin uluslararası hukuk kurallarına saygı gösterilerek yoÄŸun bir eÄŸitimden geçmesi gerektiÄŸini savundular. Donna McKay (PHR), Dr.Otmar Kloiber (WMA), Prof.Dr. Frank Ulrich Montgomery (GMA) ve Dr. Katrin Fjeldstent (CPME) imzalı mektupta uluslararası camiaya da, Türkiye’ye biber gazı satışının derhal yasaklanması çaÄŸrısı yapıldı.          Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!