Dünyayı yönettiler ama doğaya yenildiler

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı yönettiler ama doğaya yenildiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2010 16:59

Ne dünya liderleri ne de ünlüler hafta sonu boyunca Avrupa’yı kontrolü altına alan havayolu krizinin etkisinden kurtulabildi. Siyasetçiler zirvelerden, şarkıcılar konserlerden eve dönemedi.

Haberin Devamı

 

Kül bulutunun en nüfuzlu kurbanı Almanya Başbakanı Angela Merkel oldu. Kendisine üst düzey danışmanları ve bir grup Alman gazetecinin eşlik ettiği Merkel, Cuma günü Calfornia’dan ülkesine dönmek istediğinde Kuzey Avrupa’nın uçaklara kapalı olduğunu ve inebileceği en yakın noktanın Lizbon olduğunu öğrendi.    

                 

“Lizbon da güzel bir şehir” diye şaka yapan Merkel, Cumartesi günü Roma’ya uçtu. Zırhlı araçlarla İtalya’nın yarısını kat eden Merkel yolculuk sırasında Toscana karayolunda beklenmedik bir engelle karşı karşıya geldi. Otobüslerden birinin patlayan lastiği tamir edilene kadar Alman konvoyu karayolunun sağ şeridini kapattı. Geceyi İtalya’nın kuzeyinde geçirmek zorunda kalan Alman heyetinin konvoyu Pazar günü Alplerdeki sınırı geçerek Almanya’ya ulaştı.

 

Haberin Devamı

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil birçok devlet adamı, uçak seferlerinin iptal edilmesiyle Polonya’nın eski Devlet Başkanı Leh Kaçinski’nin dün yapılan cenaze törenine katılamadı. Slovenya, Estonya gibi ülkelerin liderleri ise arabayla yüzlerce kilometre yol giderek cenazeye katılabildi.

 

OSLO'DAN BRÜKSEL'E TAKSİYLE GELDİ

Pop müziğin tanrıçası Whitney Houston, İrlanda Denizi’ni geçebilmek için bir feribota binmek zorunda kaldı. Folk şarkıcısı Don McLean, Twitter’da kendisini takip edenlere, “bir elinde gitar bir elinde kürekle” Dover’a yöneldiğini ve Manş Denizi’ni geçmeye çalışacağını duyurdu. Bu arada Norveç televizyonu İngiliz aktör Monty Python’ın ülkesine dönebilmek için Eurostar’a yetişmek istediğini, bu yüzden de 5 bin dolar vererek Oslo’dan Brüksel’e taksiyle geldiğini bildirdi.

 

Haberin Devamı

Bu yönde birçok hikaye var ama hepsi aynı durumu anlatıyor: Bu hafta sonu seyahat eden Avrupalılar, bağlantıları ne kadar kuvvetli olursa olsun İzlanda’daki Eyyafyallayökül yanardağından kaynaklanan kül bulutuna karşı duramadı. Küller İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez, Avrupa hava sahasının bu kadar geniş bir kısmının kapatılmasına neden oldu. Öfkeli yanardağ dünya genelinde yüz binlerce insanın evine gitmek için yeni yollar aramasına neden oldu.

 

Avrupa Hava Trafik Ajansı Eurocontrol, Pazar günü normal koşullarda yapılması beklenen 24 bin uçuşun dörtte birinden daha azının yapılabildiğini bildirdi. Pazartesi sabahı itibariyle toplam 63 binden fazla uçuşun iptal edildiği ifade ediliyor.

 

Haberin Devamı

Havacılık krizinin sonu yakın gibi görünmezken sıkışıp kalan yolcular teknelerle, trenlerle, otomobillerle ya da halen yapılmakta olan birkaç uçuşla hedeflerine yavaş yavaş ilerlemeye çalışıyor.

 

HAVAYOLU YÖNETİCİLERİ BİLE GİDEMİYOR

Virgin Atlantic Havayolları şirketi, kurulun bir çok üyesi katılamadığı için yönetim kurulu toplantısını iptal etmek zorunda kaldı. Şirket merkezine gelebilmiş olan yöneticiler de uçuşları yeniden düzenlemekle uğraşıyor. Şirketin reklam direktörü Patrick McCall, Kuzey Afrika’dan İngiltere’ye dönemiyor. Kendisine önerilen 100 bin sterlinlik Suriye uçuşunu da reddeden McCall, uçuşların normale dönmesini bekliyor.

 

İngiltere’nin en büyük petrol üreticisi BP PLC de Perşembe akşamı Londra’da yapılan yönetim kurulu toplantısına katılan George David gibi üst düzey yöneticilerinin, ellerinde ülkelerine dönecek bir araç olmadığı için burada takılıp kaldığını duyurdu.

 

Haberin Devamı

Fransa’nın New York Konsolosluğu’ndan yapılan açıklamada Avrupa’ya giden 5 ile 6 bin arasındaki Fransız yolcunun Cumartesi günü New York’tan çıkamadığı ifade edildi. Konsolosluk yolda kalan seyahatçiler için yer bulmaya çalışıyor. Şehirdeki otellerin neredeyse tamamının dolu olması ya da çok pahalı olmasıyla turistler New Jersey çevresindeki otellere yönlendirildi.

 

İngiltere’deki havaalanlarının da Perşembe’den bu yana kapalı olmasıyla, binlerce vatandaş ülkeye dönemedi. Yolda kalan yolcuların çeşitli başkentlerde bulunan büyükelçiliklerin personeline ya da 24 saat hizmet veren acil durum telefon hatlarına başvuruyor.

 

UMUT DENİZ YOLUNDA

İngiliz televizyon sunucusu Dan Snow, Pazar günü Manş Denizi’nin ötesine beş hızlı tekne seferi düzenleyerek Fransa’nın Calais şehrinde kalan İngilizleri kurtarmak için çaba gösterdi. Ancak sırada bekleyen ilk 20 kişi tekneye biner binmez Fransa göç bürosundan yetkililer Snow’u durdurdu.

 

Haberin Devamı

Bu arada demiryolu ve feribot şirketleri de kapasitelerini artırmak için ellerinden geleni yapıyor. Manş Denizi’nin iki yakası arasında yolcu taşıyan dolmuş treni Eurostar, Cumartesi günü sekiz, Pazar günü 10 ek rota açarak ihtiyacı karşılamaya çalıştı. Eurostar sözcüsü Pazar günü itibariyle toplam 50 bin ek yolcunun taşınacağını bildirdi.

 

Öte yandan İngiltere ile İrlanda arasında seferler düzenleyen Stena Line Feribotları geçtiğimiz dört günde ekstra 30 bin kişi taşırken, İngiltere ile kıta Avrupası arasında çalışan P&O Feribotları bütün gece seferlerini sürdürerek, her gidiş gelişte 300 ile 400 arasında ekstra yolcu taşımaya başladı. Ancak bu da okyanus ötesi yolculuk yapmak isteyen yolculara fayda sağlamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!