Dünyayı nükleer silahtan arındıralım

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı nükleer silahtan arındıralım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, üçüncüsü Rio De Janeiro’da düzenlenen Medeniyetler İttifakı Forumu’nda Kuran ve İncil’den alıntılar yaparak dünyaya barış çağrısında bulundu.

Mevlânâ’nın “Şefkat ve merhamette güneş gibi ol” sözlerine de vurgu yapan Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

İnsanları, toplumları, kültürleri ve dinleri, farklılıklarından dolayı birbirinin düşmanı gibi göstermek, dünya barışına vurulmak istenen büyük bir darbedir. Farklılıkları bir çatışma, kavga ve husumet sebebi olarak gösterenler, hem insanlığın ortak tarihine hem de evrensel değerlere ihanet ederler. İnsanların sahip oldukları farklılıklar, dil, din, ırk, kültür, medeniyet aynı zamanda insan olmanın gereğidir, doğal bir sonucudur. Bu farklılıkları törpülemeye, bastırmaya, yok etmeye, düşmanlık ve ayrışma vesilesi haline getirmeye çalışmak, insanlığı ortadan kaldırmaya çalışmakla eş anlamlıdır.

Tanışın diye ayırdık

Kuran-ı Kerim’de yüce yaratıcı şu şekilde buyurur: ‘Ey insanlar; doğrusu biz, sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık.’ İslam Peygamberi Hz. Muhammed der ki, ‘Arabın Aceme, Acemin Araba üstünlüğü olmadığı gibi, kırmızının karaya, karanın kırmızıya üstünlüğü yoktur. Hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur.’
İncil’de der ki: ‘Eğer, yalnız sizi sevenleri severseniz, ödülünüz ne olabilir ki? Yalnız kardeşlerinize selam verirseniz, fazladan ne yapmış olursunuz ki?’ İnsan, kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkalarına da öyle davranmalıdır.

Kusuru gece gibi ört

Büyük bilgin ve gönül insanı Mevlana Celaleddin Rumi’nin, 13’üncü yüzyıldan bugüne ışık tutan şu sözlerine dikkatlerinizi çekiyorum. Diyor ki Mevlana: ‘Cömertlik ve yardımda akarsu gibi ol. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. Kusurları örtmede gece gibi ol. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol. Hoşgörüde deniz gibi ol. Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol’
Ben her zaman söylüyorum: İslami terör olmaz. İslam ile terör kelimeleri, yan yana gelemeyecek kadar birbirine zıttır, birbirine karşıttır.

Bal yersen ağız tatlanır

Değerli dostum Lula’yla niçin Tahran’da buluştuk. Orada bulunmamın tek sebebi vardı. Dünya barışı içindi. Dünya barışını nükleer silahlarla tesis edemeyiz. Hadi bu konuda konuşanlar ülkelerinden nükleer siahları kaldırsınlar dünya barışı için mesaj versinler. Bal bal diyerek ağız tatlanmaz. Balı yerseniz ağzınız tatlanır.

Müslümanlara saldırı

Çok açık söylüyorum: Şehirlere yönelik insanlık dışı saldırılar, İslam’a da, Müslümanlara da, bu dinin özüne ve bu dinin mensuplarına da saldırıdır. Bugün Rio’dan, bütün dünyaya tek yürek halinde çağrıda bulunuyor ve diyoruz ki: Bu dünyaya hep beraber sahip çıkalım. Terörün her türüne karşı işbirliği yapalım. Dünyamızı bütün nükleer silahlardan arındıralım.

21 pare top atışıyla karşılandı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, THY’ye ait uçakla Brezilya’nın başkenti Brasilia’ya geldi. Brasilia Hava Üssü’nde askeri törenle karşılanan Erdoğan için, iki ülke milli marşları okunduktan sonra 21 pare top atışı yapıldı.

Sıcak sohbet

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Medeniyetler İttifakı Üçüncü Forumu’nun açılış oturumunda Katar Emiri’nin eşi Şeyha Muza bin Nasr el Misned ile yanyana oturdu. Yemekte ise Başbakan Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile birlikte oturdu. Üç lider birbirleriyle sohbet etti. Başbakan Bolivya Başkanı Evo Morales ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile de görüştü. Ümit ÇETİN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!