Dünyanın en iyi spor arabası 50 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en iyi spor arabası 50 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2013 00:00

1963 yılında, Alman otomotiv firması Porsche, 356’dan sonra ikinci spor arabasını üretir.

Haberin Devamı

Altı silindirli, arkadan motorlu bir spor arabanın adını 911 olarak belirler. Ve Porsche 911, aradan geçen 50 yıldan sonra da halen tüm zamanların en çok beğenilen ve en çok satın alınan spor arabası olma özelliğini koruyor. Fotoğrafçı René Staud, Porsche ile işbirliği yaparak modelin 50’inci yaşına özel 320 sayfalık bir kitap hazırladı. ‘The Porsche 911 Book’ adlı çalışmada, arabanın zaman içinde geçirdiği evrim gösteriliyor. Her ne kadar aracın dış görünümü son 50 yılda sıkı bir imaj yenileme çalışmasına uğramasa da, performansının geliştirilmesi açısından yapılan önemli gelişmeler, kitapta detaylarıyla yer alıyor. Turbo motorların ne zaman eklendiği, kanatların ne zaman konduğu ve aracın ağırlığının nasıl azaltıldığı detaylarıyla anlatılıyor. Ayrıca Porsche’nin isim hakları hakkında yaptığı mücadele de kitapta yer alıyor: Otomotiv devi, ilk altı silindirli arabasının adını 901 olarak belirlese de Fransız Peugeot markası, ortasında ‘0’ bulunan tüm model isimlerinin isim haklarını elinde tuttuğu gerekçesiyle, itiraz etti. Bunun üzerine Porsche, ‘0’ı ‘1’ ile değiştirerek, 911’i yarattı. Bir efsane de böyle doğdu.

Haberin Devamı

Bir Angry Birds destanı

Akıllı telefonlar sayesinde doğdu, bir efsane oldu. Peki dünya çapında 1.7 milyar kez indirilen oyun ‘Angry Birds’ nasıl yaratıldı? Oyunun yaratıcısı Rovio,  ‘Angry Birds: Hatching a Universe’ adlı kitapta açıklıyor. r. Kendisini ‘Çizgi roman uzmanı’ olarak tanımlayan Danny Graydon’ın Finlandiyalı yazılım firması Rovio’yla işbirliği içinde iki  yılda tamamladığı kitapta Kızgın Kuşlar’ın NASA’yla yaptığı işbirliği sonucunda ortaya çıkan ‘Angry Birds Space’ ten Yıldız Savaşları’na gönderme yapan ‘Star Wars’ serisine, oyunların ve içinde yer alan karakterlerin ilk eskizleri yer alıyor. Ayrıca karakter analizleri, kuşların daha önce hiç görülmemiş maceraları ve çeşitli hikâyeler de bulunuyor. Kitabın yazarı Graydon, Angry Birds’ü yaratan Rovio’da geçirdiği zamanı şöyle anlatıyor: “Helsinki’deki Rovio binasında ortam James Bond filmi gibiydi, herkes kod adı ‘Siyah’ olan bir projeden bahsediyor.
Daha sonra öğrendim ki, bahsettikleri ‘Siyah’ serinin son adımı olan ‘Angry Birds Star Wars’muş. Bu derece titiz çalışmaları, bana da ilham verdi, ellerindeki her şeyi paylaşmalarını rica ettim.
Ortaya bu kitap çıktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!