Dünyanın en büyük tuz mağarası turizme açılacak

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en büyük tuz mağarası turizme açılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 00:00

Hititlerden günümüze yaklaşık 5 bin yıldır kaya tuzu üretimi yapılan Çankırı Tuz Mağarası’nın turizme açılması için çalışmalar sürüyor.Belirli bir düzen içerisinde 140 metrekarelik topuklar oluşturularak açılan toplam 8 kilometre uzunluğundaki galerilerin gizemli atmosferi, ziyaretçilerin ilgisini çekerken, bölgede tuz üretimi de devam ediyor.

Haberin Devamı

WIELICZKA’DAN DAHA BÜYÜK
Tekel’e aitken özelleştirme kapsamında bir firmaya verilen Çankırı Kaya Tuzu İşletmeleri’nde günlük 100 ton civarında tuz üretimi gerçekleştiriliyor. Yetkililer, talep halinde bu rakamın günlük bin tona kadar ulaşabildiğini belirtti.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, tuz mağarasının Polonya’nın Wieliczka kasabasındaki ünlü tuz madeninden çok daha büyük olduğunu belirtti. Başkan Dinç, “Biz tuz mağarasının tanıtımı anlamında bugüne kadar önemli çalışmalar yaptık. Mağarada resim sergisi, piyano resitali, yaren gösterisi ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Amacımız bu mağaramızı turizme açarak hem Çankırı’mıza hem de ülkemize önemli bir turizm katkısı
sağlamak” dedi.

SAĞLIK TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Polonya’nın güneyinde, Krakow kenti yakınlarındaki Wieliczka Tuz Madeni, madencilerin yeraltında yaptıkları dev kilise, tuzdan ikonlar ve rölyeflerle tanınıyor. Madeni yılda 2 milyon kişi geziyor. Başkan Dinç, tuz mağarasının kültür turizmi yanında sağlık turizmi açısından da büyük bir önem taşıdığını belirterek, “özellikle astım tedavisinde Avrupa’daki örneklerinin yanı sıra Azerbaycan’nın Nahcivan Özerk bölgesindeki tuz madeni astım tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Çankırı Tuz Mağarası’nı sağlık turizmi açısından da değerlendirmek mümkün. Firma sahipleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kendileri de kente gelebilecek turizm yatırımcılarına her türlü kolaylığı sağlayabileceklerini ifade ediyor. Ancak biz de Çankırı Valiliği ile birlikte burayı turizme açmak için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!