Dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı'nda balık katliamı

Güncelleme Tarihi:

Dünyaca ünlü Konyaaltı Plajında balık katliamı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 11:56

Dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı'nda eğitim dalışı yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ve Yrd. Doç. Dr Yaşar Özvarol, yıllar önce batan kuru yük gemisinin enkazının bulunduğu bölgede yüzlerce balığın avcılar tarafından zehirlendiğini belirledi.

Eğitim dalışı yapmak üzere Konyaaltı Plajı'nda yıllar önce batan kuru yük gemisinin enkazının olduğu bölgeye gelen Doç. Dr. Gökoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Özvarol, enkaz çevresinde yüzlerce ölü balık tespit etti. Balıklar üzerinde herhangi bir olta ya da ağ izine rastlamayan uzmanlar, deniz yüzeyinde de ekmek parçaları olduğunu belirledi. Balıklar incelenmek üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Doç. Dr. Gökoğlu, batık nedeniyle Konyaaltı Plajı'ndaki 8 ile 9 numaralı üniteler arasındaki bölgenin yüzmeye yasak olduğunu kaydetti. Karşılaştıkları ölü balıkların zehirlendiğini ifade eden Gökoğlu, daha önce de bölgede balık ölümlerine rastladıklarını anlattı. Avcıların zehirli ekmekle bölgede balık avladıklarını belirten Gökoğlu, "Suyun altında çok miktarda ölmüş balık var. Bu, çok kötü bir durum. Hem insan sağlığı hem ekolojik açıdan felaket yaşanıyor şu anda" dedi.

Zehir kullanılarak yakalanan balıkların vatandaşlara satıldığına dikkati çeken Doç. Dr. Gökoğlu, bu balıkları yiyen diğer canlılarda da zehrin birikeceğinin altını çizdi. Balıkların Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü laboratuvarında inceleneceğini bildiren Gökoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada bakanlığın da yapacağı bir şey yok. Denetim için herkesin başına bir kişi koyamazsınız. Bu vicdan işidir, değerlere sahip çıkmadır, sorumluluktur. Bu tür avcılığı yapanları, suya dalıp balık toplayanları gören insanlar mutlaka güvenlik güçlerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne veya Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirsin. Yüzlerce balık gördük aşağıda. Ne kadarı toplandı, ne kadarını diğer canlılar yedi bilemiyoruz. Kullandıkları zehirli ekmek de dağılmamış, bütün vaziyette duruyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!