Dünya yardıma koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya yardıma koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya, zor gününde Türkiye'nin yardımına koşuyor. Türkiye'yi uykuda yakalayan depremin açtığı yaraları sarmak için batılı ülkeler yardım yağdırmaya başlarken, Mısır ve Pakistan dışındaki islam ülkelerinden ise henüz somut bir ses çıkmadı.

Yardım çalışmalarına katılmak için şu ana kadar Türkiye'ye 19 ülkeden 1055 kişinin geldiği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, bugün için de çeşitli ülkelerden yaklaşık 300 kişinin daha Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Türkiye'nin yardım önerilerini kabul etmesi üzerine, Birleşmiş Milletler deprem sonrası gereksinimleri belirlemek üzere üç kişilik bir ekibi Türkiye'ye gönderme kararı aldı. THY, yurtdışı bürolarına yardım amacıyla Türkiye'ye gelecek yabancı ekipleri ücretsiz taşıma talimatı verdi.

Almanya, İsrail, Rusya, Azerbaycan, Fransa, Yunanistan, İngiltere, Avusturya, Belçika, ve Mısır'dan gelen ilkyardım ve kurtarma ekipleri dün akşam saatlerinden itibaren uçaklarla İstanbul'a ulaştı. Dışişleri Bakanlığı Hukuk Dairesi'nden Aydemir Ayman, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dışarıdan gelen yardımları organize etmekle görevlendirildi. Atatürk Havalimanı'nın C terminali tamamen yardım amaçlı uçuşlara ayrıldı.

ORGANİZASYON REZALETİ

Atatürk Havalimanı'nda büyük aksaklıklar yaşandı. Atatürk Havalimanı Mülki Amiri'nin yurt dışında, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Başmüdürü'nün ise senelik izin nedeniyle şehir dışında olması, gelen grupların karşılanışı sırasında aksaklıklar doğmasına neden oldu.

Özel uçaklardaki teçhizatları boşaltacak yer hizmet şirketlerinin organize olamaması yüzünden, bazı ekipler bir an önce kurtarma çalışmalarına katılmak yerine saatlerce havalimanında beklemek zorunda kaldı. Pasaport işlemleri için dış hatlara gitmeyen grupların işlemleri elden yapıldı. Ancak, bu süre içinde havalimanından çıkamadıkları için her grup en az yarım saat ile bir saat arasında değişen sürelerde beklemek zorunda kaldı. Yardım grupları içindeki en çok köpeğe sahip olan Avusturya ve Belçika timleri ise 7-8 saat boyunca hem kargolarının uçaklardan indirilmesini hem de kendilerini Yalova'ya götürecek deniz otobüsünün tahsis edilmesini beklediler.

Yardım ekipleri ulaşan ülke ve ekipler

AZERBAYCAN Başbakan Yardımcısı Abit Şerifov başkanlığındaki ekip önceki akşam İstanbul'a geldi. 23 asker ve 25 doktordan oluşan Azeri ekibindeki doktorlar Kartal Devlet ve Koşuyolu Kalp Hastalıkları Hastaneleri'nde görev yapmaya başladı. Özel eğitimli askerler ise İstanbul Valiliği emrinde enkaz kaldırma çalışmalarına katılıyor. Şerifov, sokaktaki Azerbaycanlı'nın bile Türkiye'ye gelip yardım etmek istediğini dile getirerek, ‘‘Acımız büyük, deprem kendi topraklarımızda olmuşcasına acı duyuyoruz. İlkyardım, arama ve kurtarma çalışmalarında elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız’’ dedi. Şerifov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in, Türkiye'ye 2 bin ton petrol yardımı yapma kararı aldığını söyledi.

ALMANYA Bir uzman doktor, altı kişilik operasyon ekibi ve dört özel eğitimli köpek önceki akşam saat 19.00'da teçhizat yüklü özel uçaklarıyla İstanbul'a geldi. Buradan Kocaeli'ne geçen ekip, akşam saatlerinden itibaren arama ve kurtarma faaliyetlerine başladı.

YUNANİSTAN TÜPRAŞ yangınını söndürme çalışmalarına yardımcı olmak için önceki akşam gelen Yunan ekibi, beraberinde 3 adet C 130 kargo uçağı dolusu yangın söndürme malzemesi, 2 adet yangın söndürme uçağı ve bir tane yangın söndürme helikopteri getirdi. Yunan ekibinin yangın söndürmede kullanılacak özel malzemeyi taşıyan uçağı askeri limana, yangın söndürme uçakları da Atatürk Havalimanı'na indirilince uçak personelleri arasında iletişimsizlik doğdu. Bu aksaklık yüzünden operasyon saatlerce gecikti.

RUSYA Rasputin II-76 tipi uçak, 70 kişilik Rus ekibi ve 3 özel eğitimli köpek ile ilkyardım malzemelerini önceki akşam İstanbul'a getirdi. Rus ekibi havalimanına iner inmez uçaktaki melzemelerini boşaltıp İzmit'e hareket etmek istedi. Atatürk Havalimanı Mülki Amirliği'nin organizasyon bozukluğu nedeniyle Rus ekibi bir saate yakın beklemek zorunda kaldı. Ekip daha sonra İstanbul Belediyesi'ne ait üç özel otobüsle Kocaeli'ne hareket etti. Rus ekibi bir büyük arazi aracıyla ve hassas vinç taşıyan özel bir araç da getirdi.

FRANSA Özel uçakla önceki akşam Atatürk Havalimanı'na gelen 3'ü doktor 100 kişilik ekip İstanbul'da enkaz kaldırma çalışmalarına katılıyor. Özel teçhizatlarıyla gelen ekibin bir bölümü dün öğle saatlerinde Gölcük'e kaydırıldı. Fransız ekibinde bulunan özel eğitimli görevlilerin stratejik enkaz kaldırma konusunda uzman oldukları öğrenildi.

AVUSTURYA Bu ekip 12 özel eğitimli köpek ve bu köpeklerin eğitmenlerinin dışında 60 kişiden oluşuyor. İstanbul'a iki adet arazi motorsikleti ve bir kamyonet de getirdi. Avusturya ekibi dün saat 12.00'de kendilerine tahsis edilen bir deniz otobüsüyle Yalova'ya geçti. Avusturya ekibinin bir bölümünün Gölcük'e kaydırılması düşünülüyor. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyen depremzedeler için hayati önem taşıyan bu ekip, teçhizatın uçaktan boşaltılması ve deniz otobüsü tahsisi işlemleri geciktiği için yaklaşık 8 saat Atatürk Havalimanı'nda bekledi.

BELÇİKA Avusturya ekibiyle aynı uçakla İstanbul'a gelen 14 kişilik grupta 6 köpek bulunuyor. Ekip Gölcük'te canlı depremzede arayacak.

MISIR Mısır, toplam beş uçakla, battaniye, çadır, 26 ton gıda ve 6.5 ton ilaç gönderdi.

İNGİLTERE İngiliz yardım uçağı önceki gece sabaha karşı saat 04.30'da Atatürk Havalimanı'na geldi. İngiliz ekipte 30 uzman ve 3 özel eğitimli köpek var. Ekip sabaha karşı Kocaeli'ye hareket etti.

İTALYA Üç C-130 tipi uçakla kurtarma ekipleri, özel eğilmiş köpekler, sağlık personeli ilaç ve gıda yardımında bulundu. İtalya'nın bugün de çadır, jeneratör ve su depoları göndereceği bildirildi. İtalya ayrıca önümüzdeki günlerde bir seyyar hastane de kuracak.

Bu ülkelerin dışında Pakistan, 2 uçak dolusu gıda malzemesi göndereceğini bildirdi.

İsrail'in ise C-130 ve Boeing 747 Jumbo jet tipi iki uçakla, 120 kişilik acil yardım ekibi ve yardım malzemesini göndermek üzere olduğu öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!