Dünya’ya en çok benzeyen gezegen

Güncelleme Tarihi:

Dünya’ya en çok benzeyen gezegen
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 00:00

Bilim adamları, Albert Einstein’ın teorilerinin de yardımıyla güneş sistemi dışında şu ana kadar keşfedilmiş Dünya’ya en çok benzeyen gezegeni keşfettiler. Yoğunlukla buz ve taştan oluşan Dünya benzeri gezegen, Dünya’dan yaklaşık 5 buçuk kat daha büyük ve 28 bin ışık yılı ötede bulunan zayıf bir yıldızın etrafında dönüyor.

Haberin Devamı

Gezegen keşfi üzerine ortaklaşa bir şekilde çalışan dünya çapından bilim adamları, Dünya benzeri yeni bir gezegen keşfettiklerini açıkladılar. Yapılan açıklamada yeni gezegenin, şu ana kadar keşfedilen gezegenler arasında Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olduğu belirtildi.

 

YoÄŸunlukla taÅŸ ve buzdan oluÅŸan gezegen, Dünya’dan 5 buçuk kat daha büyük. Gezegen, kırmızı bir ışık yayan, Dünya’dan 28 bin ışık yılı ötedeki zayıf bir yıldız etrafında, bir senesini 10 Dünya yılında tamamlıyor. KeÅŸfedilen yeni gezegen, sadece son 10 yılda güneÅŸ sistemi dışında keÅŸfedilen 160 gezegenden birisi olma özelliÄŸi de taşıyor.Â

 

OGLE-2005-BLG-390Lb tanımlama ismi verilen gezegen, geçen yaz dünya çapından çeşitli bilim adamları tarafından teleskoplar yardımıyla keşfedilmişti. Son zamanlarda dünya benzeri gezegenlerin ardı ardına keşfedilmesi bilim adamlarını evrende dünyaya benzeyen gezegenlerin azımsanamayacak derecede fazla olduğuna inandırıyor.

 

Haberin Devamı

Güneş sistemi dışında keşfedilen gezegenlerin çoğu, Einstein tarafından geliştirilen bir teori yardımıyla bulunuyor. Bu teoriden faydalanan bilim adamları, etrafında dönen gezegen veya gezegenlerin çekim kuvveti yüzünden konum değiştiren parlak yıldızları inceleyerek dolaylı bir şekilde keşif yapıyorlar.

 

Büyüklükleri sayesinde etrafında döndükleri yıldızları hareket ettiren bu gezegenlerin hiçbirinin yaşam olanağı sağlayacak niteliklere sahip olmadığına inanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!