Dünya Tiyatro Günü ne zaman? İşte Dünya Tiyatro Günü tarihçesi

Güncelleme Tarihi:

Dünya Tiyatro Günü ne zaman İşte Dünya Tiyatro Günü tarihçesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2022 15:09

1961 yılından bu yana kutlanan Dünya Tiyatro Günü'nde Türkiye'nin farklı şehirlerinde de etkinlikler düzenleniyor. Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü’ne özel olarak bazı oyunlarını ücretsiz olarak sergiliyor. Peki, Dünya Tiyatro Günü ne zaman? İşte Dünya Tiyatro Günü tarihçesi…

Haberin Devamı

1948 yılında kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, 1961 yılında aldığı kararla 27 Mart gününü “Dünya Tiyatro Günü” olarak kabul etmiştir.

Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Dünya Tiyatro Günü’nün Kabulü

Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin şu an sayısı 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

BAKMADAN GEÇME!