Dünya için de sürpriz oldu

Güncelleme Tarihi:

Dünya için de sürpriz oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkler, yolsuzluk yapanı cezalandırdı

Süprizli seçim, dünya basınında da büyük yankı uyandırdı. Gazeteler seçim sonuçlarını ‘Kenya kahramanı laik Ecevit’in zaferi', ‘Türkiye’de devrim', ‘Bozkurtlar oy patlaması yaptı’, ‘Türk seçmen yolsuz liderleri cezalandırdı’ yorumlarıyla verdi. Yabancı, gazete, televizyon ve radyoların yorumları şöyle:

ABD:

New York Times: Terör örgütü başı Abdullah Öcalan'ın yakalanması Başbakan Ecevit açısından büyük bir ‘siyasi itici’ güç oldu. Apo'nun yakalanışı milliyetçi duyguları da güçlendirdi, MHP'nin elde ettiği sonuç bunun göstergesi.

İşadamlarının, laiklerin ve ordunun istediği DSP-ANAP koalisyonunun kurulması mümkün. Ancak üçüncü bir partiye muhtemelen ihtiyaç duyulacak. Dikkat çekici bir geri dönüş yapan MHP koalisyona katılabilir. Geçmişte şiddet olaylarına karışmış olan söz konusu parti yeni liderlerinin seçim kampanyasında çok daha ılımlı bir imaj yaratmak istedi.

Washington Post:

Sonuçlar halkın 1998 yılında islamcıların iktidarda alınmasında ordunun oynadığı rolün kamuoyu tarafından onaylandığını ortaya koyuyor. Seçimlerin bir anlamda en büyük mağlupları DYP lideri Tansu Çiller ve ANAP lideri Mesut Yılmaz gibi görünüyor.

Associated Press:

Ecevit, seçimlerde önde gidiyor. İslamcı partiye destek önemli miktarda geriledi. MHP lideri Devlet Bahçeli sonuçlardan şaşırmışa benziyor.

Seçimler ile ilgili haberler, ABD'nin ABC, NBC, CNN kanalları dahil pek çok radyo ve TV kanallarında yer aldı.

FRANSA

AFP:

Türkler Avrupa'dan vazgeçti, milliyetçiliğe yöneldi. Gerçek şu ki, Türkler AB'ye girmek için 35 yıl bekledikten sonra Doğu Avrupalı komşularının sırayı atladığını ve Avrupa ülkelerinin baş düşmanları Abdullah Öcalan'a yataklık ettiğini görmekten usandı.

Le Figaro:

Aşırı sağın açık başarısı. Seçmen adı yolsuzluğa karışan merkez sağ partileri cezalandırdı.

Radyo ve TV'ler:

Milliyetçiliğin yükselişi. Ecevit'in milliyetçi çizgideki DSP ile Türkeş'in yetiştirdiği eski yoldaşı Devlet Bahçeli'nin milliyetçi MHP'si seçimlerin galibi oldular. Vatandaş adları çeşitli yolsuzluklara karışan Yılmaz'ın ANAP'ını ve Çiller'in DYP'sini cezalandırdı.

İNGİLTERE:

Reuters:

Ecevit seçimlerin galibi. Ancak MHP'nin çarpıcı zaferi, koalisyonu riske sokuyor.

Financial Times:

Türk seçmenleri MHP'ye oyların ikinci büyük payını vererek kavgacı politikacıları ve Fazilet Partisi'ni acı bir şekilde reddetti.

The Times:

Seçimlerde galip yok. Ciddi iç sorunlarla karşı karşıya olan Türkiye atışmalı politik bir sürece girebilir.

The Independent:

Türkiye'deki seçimler inanç sınavı. Ecevit koaliyonu kurmakta favori gösteriliyor.

BBC:

Aşırı sağ için sürpriz başarı. Öcalan'ın yakalanmasının ardında Türkiye'de yükselen milliyetçilik DSP ve MHP'ye yaradı. HADEP GüneydoğuAdik yerel yönetimleri ilk defa kontrol altına alabilir.

İTALYA

La Repubblica:

Kenya kahramanı laik Ecevit'in zaferi. Terörist başı Abdullah Öcalan'ı Kenya'da yakalayıp getirten laik Bülent Ecevit'in partisi zafere ulaştı.

La Stampa:

Mehmet Ali Ağca'nın Bozkurt yandaşları oy patlaması yaptı. Merkez sağ partilerin birbirleriyle kavgası milliyetçilere yaradı.

Corriere della Sera:

Seçim sonuçları ordunun isteği doğrultusunda. Ancak işadamaları pek sevinmedi. Refah'ın uzantısı Fazilet Partisi'nin oyları Recai Kutan'la geriledi.

İl Giorno:

Atatürk'ün kurduğu CHP bir dizi yanlışlıklar nedeniyle parlamentoya giremedi.

YUNANİSTAN

Eleftorotopia:

Bozkurtlar Türkiye'yi sardı. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan DSP ile ANAP'ın yeniden koalisyon kurması bekleniyor.

Ta Nea:

Aşırı sağcılar Türkiye'de sürpriz yaptı. Türk kamuoyu korktuğu sonuçla karşı karşıya kaldı.

Eksusia:

Türkiye'de milliyetçiliğe dönüş. Bozkurtlar büyük zafer kazanarak sürpriz yaptı. Seçimlerin bir başka sürprizi FP'nin oy kaybı. Bülent Ecevit'i zor günler bekliyor.

Elefteros Tipos:

Yunan aleyhtarları zafer kazandı. Öcalan olayından sonra daha da güçlenen Ecevit, Türkiye'de ekonominin güvencesi görülüyor.

ALMANYA

DPA:

Fazilet Partisi büyük oy kaybına uğradı. MHP, DSP'den sonra ikinci parti oldu istikrarlı bir hükümet için üçlü koalisyon gerekli.

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Terör başı Öcalan'ın yakalanması Ecevit'e prim getirdi.

Die Welt:

Türkiye bu seçimlerle Doğu ile Batı arasındaki tercihini belirleyecek. Türkiye bir karar aşamasındadır. Türkiye bu seçimlerle 2000'li yılların yöneticilerini seçti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!