Dünya gündeminden kısa kısa - 29 Eylül

Güncelleme Tarihi:

Dünya gündeminden kısa kısa - 29 Eylül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2009 10:10

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler aşağıda yer almaktadır:

THE NEW YORK TIMES

-- Kürtaj kavgası, sağlık sektörü tartışmalarını karıştırdı

Kongre'deki kürtaj karşıtları, kürtajı da içeren sağlık sigortası poliçesi alanların federal devlet yardımlarından faydalanmasını önlemek istiyor.

 

-- Şirket birleşmeleri, güvenin tazelendiğine işaret ediyor

Geçen ay yaşanan çok sayıda şirket birleşmesi, ABD’de üst düzey şirket yöneticilerinin çoğunun ekonomi hakkında düşünülenden daha olumlu görüşe sahip olduğunu gösterdi.

 

-- Nükleer tartışma güçleniyor: İran savaş başlıkları tasarlıyor mu?

İran’ın ileri düzey silah üretip üretmediği konusunda ABD’li, Avrupalı ve İsrailli ajanlar arasındaki tartışmanın ciddi siyasi sonuçları söz konusu.

 

 

THE WASHINGTON POST

-- ABD, diplomatik görüşmeler işe yaramazsa İran’ı dışlamaya hazırlanıyor

Yetkililer, İran’ın nükleer programını denetime açacağını umduklarının ancak ülkenin dünyanın geri kalanıyla olan ekonomik bağlarını kesmek için planlar yaptıklarının altını çiziyor.

 

-- Sağlık sektörü reformu: Çarpıcı harcama dengesi

Reform karşıtları “vesika sistemi” konusunu ortaya atarken, diğerleri gereksiz teknolojik araştırmalara işaret ediyor.

 

-- ABD: Pakistan Taliban’ın yuvasıdır

Taliban’ın merkez olarak kullandığı Quetta şehri, Afganistan’da savaşan Amerikan güçlerinin yeni hedefi haline geldi.

 

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- ABD ve müttefikleri İran'a yaptırımın yeni yollarını arıyor

Tahran'ın geçen hafta gizlice ikinci bir nükleer yakıt tesisi geliştirdiğinin ortaya çıkmasının ardından, Obama yönetimi ve Batılı müttefikleri İran'ın enerji, ulaştırma ve mali sektörlerini kısıtlamanın yeni yollarını arıyor.

 

-- Xerox, ACS girişimiyle kumar oynuyor

Xerox Corp. ve yeni CEO'su Ursula Burns, Affiliated Computer Services (ACS) için varılan 5.6 milyar dolarlık anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Şirketin 103 yıllık tarihindeki en büyük alım olan bu anlaşmayla Xerox, donanım üreticilerinin hizmet sektörüne doğru genişlemesi furyasına katıldı.

 

-- Amerikan ilaç şirketleri aşı peşinde

Yaygın grip tehdidine yönelik endişeler artarken, üç büyük ilaç üreticisi sektörün en parlak ama en riskli iş kollarından birine girerek, Pazartesi günü kendilerine yeni grip aşıları üretme hakları veren anlaşmalar yaptıklarını açıkladı.

 

 

FINANCIAL TIMES

-- Çin Nijerya petrolünden büyük pay istiyor

Çin’in devlete ait petrol şirketi, Pekin’in deniz aşırı ülkelerdeki geçmiş çabalarını gölgede bırakacak bir anlaşmayla, dünyanın en zengin petrol bölgelerinden bazılarında büyük oranda hisse almak için Nijerya’yla görüşüyor.

 

-- EBRD yüzde 50 sermaye artırımı istiyor

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), küresel ekonomik krizin Orta ve Doğu Avrupa’daki etkilerini hafifletmek için yüzde 50 oranında sermaye artırımı için başvurdu.

 

-- Merkel acil vergi indirimi sözü verdi

Alman Başbakanı Angela Merkel Pazartesi günü gelir vergisi indirimi ile şirket ve veraset vergileri konusunda reform sözü verdi.  Ancak Merkel, gelecek hükümetteki ortağı Hür Demokratları, serbest piyasa ekonomisi politikalarına yönelik daha radikal bir değişiklik beklememeleri doğrultusunda da uyardı.

 

 

THE GUARDIAN

--Gordon Brown kötü ebeveynlerle savaş sözü verdi

Başbakan Brown, anti-sosyal davranışlara savaş açarak İngiltere’nin orta sınıfının hayranlığını kazanmaya çalışacak.

 

--Mandelson: Seçimler "herkese açık"

İngiltere Çalışma Bakanı Mandelson’ın İşçi Partisi’ne yaptığı mızıkçılara değil savaşçılara sadık olma çağrısı takdir topladı.

 

--Bir kız öğrenci HPV aşısından sonra hayatını kaybetti

Coventry’de 14 yaşındaki bir kızın rahim ağzı kanseri aşısı yaptırdıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine yetkililer aşıyı karantina altına aldı.

 

 

HAARETZ

--İran, “BM müzakereleri için son şans”tan iki gün önce füzelerini test ediyor

İslam Cumhuriyeti Shahab-3 füzeleri için test atışı yaptı. Füzelerin menzili İsrail’i ve Körfez’deki ABD üslerini vurmaya yetiyor.

 

--Neden İsrail aniden İran’a yaptırımları övmeye başladı?/ANALİZ

İran ve Batı nükleer görüşmelere başlamadan hemen önce İsrail ölçülü iyimserlik mesajları gönderiyor.

 

--İsrail temsilcileri barış görüşmelerini yeniden başlatmak için ABD’ye gidiyor

İsrail sözcüleri, ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi Mitchell’la görüşecek. Obama 15 Ekim tarihinde bir ilerleme raporu istiyor.

 

 

BLOOMBERG

Haberin Devamı

-- Yen müdahale beklentisiyle değer kaybettiAvrupa'da ekonomiye olan güvenin arttığını göstermesi beklenen bir rapor ve Japonya'nın ihracatçılara destek amacıyla döviz piyasasına müdahale edeceği söylentisiyle, yen euro karşısında son altı gün içinde ilk defa değer kaybetti.

 

-- Fujii: Dövizdeki 'anormallik' devam ederse Japonya önlem alınabilir

Japonya Maliye Bakanı Hirohisa Fujii, para hareketlerinin düzensiz hale gelmesi durumunda hükümetin döviz piyasasını dengelemek için harekete geçebileceğini söyledi.

 

-- Kronikleşen işsizlik Obama'nın söylemine karşı duruyor

Ekonomistler, 1990'lı yılların ortalarından bu yana tam istihdamın işsizlik oranın yaklaşık yüzde 5'ine denk geldiğini öngörüyordu. Nobel Ödüllü Edmund Phelps ve Pacific Investment Management Co. CEO'su Mohamed El-Erian, son 50 yılda yaşanan en büyük resesyonun, doğal oran olarak adlandırılan bu seviyeyi yüzde 7'ye doğru çıkardığını ifade etti.

 

 

CNBC

-- Japon Fuji dövize müdahale mümkün dedi

Japon Maliye Bakanı Hirohisa Fujii Salı günü, güçlü Japon yeninden yana olduğu söylentilerinin en cesur biçimde geçtiği açıklamalarında, ekstrem durumlarda dövize müdahalenin mümkün olduğunu söyledi.

 

-- Piyasa kaynağı: İyi gelen karlar Ekim korkularını bertafaf edebilir

Üçüncü çeyrek defterlerinin bu hafta kapanmasıyla birlikte, New York Borsası odağını hemen şirket karları haberlerine kaydıracak.

 

-- Airbus A380 hedefini azaltmış görünüyor

Avrupalı uçak üreticisi Airbus müşterilerinden biriyle yaptığı bir anlaşmadan sonra, 2009’da 14 A380 Superjumbo tipi uçak teslim edeceği yönündeki tahminini 13’e indirdi.

 

 

 FORBES

-- Altın düşen dolar ile yükseldi

Dolardaki zayıf görünüm, altına olan spekülatif ilginin artmasına yol açtı. Altın fiyatlarındaki düşüş sona erdi.

 

-- Asya borsaları yükseldi, yen Tokyo'dan gelen açıklamalar ile değer kaybetti

Asya borsaları, milyar dolarlar tutarındaki denizaşırı satın alma haberlerinin ekonomiye olan güveni artırması ile Salı günü yükseldi. Bu arada, Tokyo'nun dövize müdahale seçeneğini inkar etmemesi de yenin değerinde düşüşe neden oldu.

 

-- FDIC'in bankalardan ücretleri önceden ödemesini istemesi bekleniyor

ABD Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nun (FDIC) daha önce benzeri görülmemiş bir hamle yaparak, küçülen fona nakit aktarmak amacıyla bankaların düzenli ödediği primleri erken toplaması bekleniyor.

 

 

 CNNMONEY

-- Wall Street primleri yeniden sahneye çıkma yolunda

Finans sektöründeki toparlanma bankaları bir bilinmezin içine soktu. Büyük miktardaki primler tepki doğurabilecekken, küçük miktardakiler yetenekli bankacıların elden kaçmasına yol açacak.

 

-- Borsalar yükseldi

Wall Street, Abbot ve Xerox'tan gelen şirket satın alma haberlerinin etkisi ile geçen hafta yaşadığı düşüşten sonra tekrar yükseldi.

 

-- Madoff'un akrabaları 198 milyon dolarlık dava ile karşı karşıya kalabilir

Mahkeme,  ABD tarihinin en büyük yolsuzluk skandallarından birine karışan Bernard Madoff'un akrabalarından dört tanesi için  bu hafta yaklaşık 200 milyon dolarlık dava açması için kayyum atadı.

 

 

MARKETWATCH

-- Asya piyasaları toparlandı

Asya piyasalarında Wall Street'teki güçlü artışın ardından hafif yükselişler görülürken, Hong Kong Borsası bankacılık hisselerindeki güçlü seyirle başı çekti. Japonya'da hisse senetleri, Yen'in değer kaybetmesi sonrasında ihracatçı şirketlerini hisseleri ile yükseldi. Avustralya da ham petrol fiyatını artması sonrasında emtia hisseleri ile arttı.

 

-- Anında karıştır

Starbucks kahve zinciri, Salı günü ABD ve Kanada'daki mağazalarında Via isimli anında hazır kahve ürününü satışa sürecek.

 

-- Almanya'da seçim sonuçları nükleer enerji üreticilerine yaradı

Almanya'da seçimlerden sonra Angela Merkel'in liderliğinde bir merkez sağ hükümetinin kurulacağına yönelik beklentiler elekrik santrali işleten şirketlerin hisselerine alım getirdi. Güneş enerjisi işinde olan şirketlerin hisselerinde ise düşüş yaşandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!