Dünya gündeminden kısa kısa - 25 Eylül

Güncelleme Tarihi:

Dünya gündeminden kısa kısa - 25 Eylül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 09:56

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler aşağıda yer almaktadır:

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES

--Yeni dünya düzeninde küresel forum kalıcı olarak genişleyecek

Başta Çin, Brezilya ve Hindistan olmak üzere hızlı gelişen ülkeleri kapsayan G20 grubunun küresel ekonomi politikalarının belirlenmesinde zengin sanayi ülkelerinin oluşturduğu G7 grubunun yerine geçmesi bekleniyor.

 

--Anketler, kamuoyunun Obama’nın Afganistan ve sağlık politikaları konusunda ihtiyatlı olduğunu gösteriyor

NYT’nin CBS News’le birlikte yaptırdığı son anket Başkan Obama’nın Afganistan savaşındaki tutumuna ve sağlık sektöründe reform önerisine desteğin azaldığını gösteriyor.

 

--Terör şüphelisi bomba saldırısı planlamakla suçlanıyor

Haberin Devamı

Zazi davası her açıdan ciddi bir terör vakası olarak görülüyor. Bunun en önemli sebebi, şüphelinin bomba yapmakta kullanılan kimyasal maddeler satın almış olması.

 

 

THE WASHINGTON POST

--Sürgündeki İranlılar ülkelerini kapsüller üzerinde çalışmakla suçladı

Sürgündeki bir grup İranlı, Tahran’ın içinde ve yakınlarında uzmanların nükleer silah kapsülleri üzerinde çalıştıkları iki bölge keşfettiklerini duyurdu.

 

--Yeni ekonomik düzenin yansıması olarak G20, G8’in yerini alacak

Bir Beyaz Saray yetkilisi, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin oluşturduğu G20 grubunun uluslararası ekonomik işbirliği forumu olarak G8’in yerine geçeceğini ifade etti.

 

--BM’deki çekişmelerden başlıklar: Nükleer umutlarla gerçekler arasındaki boşluk

Başkan Obama zirvedeki üç günlük uluslararası diplomasi sürecini nükleer silahsız bir dünya teklifini oy birliğiyle kabul eden BM Güvenlik Konseyi oturumuna başkanlık ederek tamamladı.

 

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- G20 ekonomi anlaşmasına yakın

Üst düzey yetkililere göre, ABD ve Çin’i ekonomi yönetim biçimlerini daha geniş bir şekilde gözden geçirmelerine maruz bırakacak bir değişiklikle, G20 ülkeleri üyelerinin ekonomi politikalarını “emsal tarama” tipine çevirmelerini öngören bir anlaşmaya yakın.

 

-- ABD müttefikleri Afghanistan’daki gözden geçirmeyi bekliyor

Obama yönetiminin Afganistan’daki stratejisini yeniden değerlendirmesi, savaştaki rolü halihazırda kendi ülkelerinde eleştirilen Avrupalı müttefikleri arasında, uluslararası askeri misyona yönelik belirsizliği artırıyor.

 

-- Merkel’in sola kayması kazanmasına yardım edebilir

Alman seçmenler Pazar günü sandık başına giderken, Başbakan Angela Merkel’in tekrar seçilmesi neredeyse garanti. Ancak bunun garantisi dört yıl önce seçim kampanyasında verdiği sözleri yerine getirmesi değil bu sözlerin çoğunu tutmaması.

 

 

FINANCIAL TIMES

-- IMF gerginliği G20’nin tadını kaçırma tehdidi taşıyor

İngiltere ve Fransa, ABD’nin Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) revize etme planlarına karşı koyarken Avrupalıların Obama yönetimiyle olan görüş farklılıkları Cuma günkü G20 zirvesine gölge düşürme tehdidi taşıyor.

 

-- Çin İran yaptırımlarına muhalif

Batılı devletler Tahran üzerine yaptırım için baskılarını yoğunlaştırırken, Çin dün İran’ın nükleer programı sebebiyle uygulanacak yeni yaptırımlara muhalefet sinyali verdi.

 

-- Merkez bankaları dolar borçlanma politikalarını gözden geçiriyor

Dünyanın dört önde gelen merkez bankası, Perşembe günü Avrupa’daki uzun dönem dolar borcu vermeye dönük acil para arzını sonlandırma ve ABD’deki bu tür finansman önlemlerinin boyutunu küçültme planlarını açıkladı.

 

 

THE GUARDIAN

--Obama tarihi nükleer silahsızlanma teklifini övdü

Haberin Devamı

Dünya kamuoyu nükleer silahlardan kurtulmak için ilk kez uyumlu bir adım attı. BM Güvenlk Konseyi silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önlemek için verilen karar teklifini oybirliğiyle onayladı.

 

--G20 liderleri banka prim kesintileri konusunda anlaşmazlık yaşıyor

Angela Merkel’in G20 zirvesinin gündeminin bankacılara verilecek primlerin kısıtlanması ve hedge fonlara sınırlamalar getirilmesi konusundan uzaklaşmaması yönündeki uyarısının ardından Avrupalı liderler ile Barack Obama ve Gordon Brown arasında görüş ayrılığı çıktı.

 

--AB zengin ülkelere iklim anlaşmasını desteklemek için kesenin ağzını açma çağrısı yaptı

José Manuel Barroso Kopenhag’daki zirvede küresel ısınmayla ilgili anlaşma sağlanması için yapılması gerekenlerin yol haritasını çizdi.

 

 

Haberin Devamı

HAARETZ

--Dörtlü İsrail’e bütün yerleşim inşaatını durdurması çağrısı yapptı

Başkan Obama’nın barış görüşmeleri için yerleşimlerin dondurulması ön şartından geri adım atmasının ardından Ortadoğu Barış Görüşmeleri Dörtlüsü, İsrail’e Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki bütün yerleşimleri dondurma çağrısı yaptı.

 

--Rahm Emanuel: Obama zirvesi sadece bir fotoğraf fırsatı değildi (Akiva Eldar)

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel, PBS televizyonuna verdiği bir röportajda, İsrail ve Filistin liderlerinin Başkan Obama’nın düzenlediği zirvedeki "o benzersiz an"dan faydalanmak ve barışı sağlamak için ellerini çabuk tutmaları gerektiğini söyledi.

 

--Netanyahu Gazze araştırmasını yerden yere vurdu, BM’nin İran’a karşı durmasını istedi

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nde yaptığı dramatik konuşmasında Başbakan Benjamin Netanyahu, İran’ın dünya barışına bir tehdit oluşturduğunu savunarak, İslam Cumhuriyeti’nin nükleer silah geliştirmesinin önlenmesinin uluslararası kamuoyunun sorumluluğu olduğunu ifade etti.

 

BLOOMBERG

--Kriz hafiflerken, G20 banka primleri ve politika işbirliği anlaşmasına yakın

Dünya liderleri, Büyük Buhran'dan beri yaşanan en büyük krizin tetikleyicisi olarak görülen aşırılıkların önüne geçme arayışları çerçevesinde, bankacılara ödenen primlere sıkı önlemler getirme ve daha iyi koordine edilmiş ekonomi politikaları konusunda harekete hazır durumda.

 

--G20'nin yatırım kurallarını sıkılaştıracağı endişesi Yen'i güçlendirdi

Haberin Devamı

G20 ülkelerinin liderlerinin yatırımlar üzerindeki kuralları daha da sıkılaştıracağı söylentilerinin güvenli liman olarak görülen para birimlerine olan talebi artırmasıyla Japon Yeni değer kazandı.

 

--Geithner G20'de uzlaşma gördü, doların rezerv para rolünü destekledi

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, G20 ülkeleri arasında ihracata dayalı büyümeye bağımlılığının azaltılması konusunda "güçlü bir uzlaşma" gördüğünü söyledi ve doların dünyadaki rezerv döviz kuru olma rolünü savundu.

 

 

CNBC

--AB’den Çin alüminyum folyosuna anti-damping tokadı

Avrupa Birliği Çin dahil üç ülkeden alüminyum folyo ve Çin kaynaksız çelik boruları ihracatına beş yıllık anti-damping tarifesi uygulama kararı aldı.

 

--Ford Çin'de 490 milyon dolarlık fabrika kurmayı planlıyor

Ford, Çin’de 490 milyon dolarlık montaj fabrikası kurma planlarını açıkladı. Ford'un ülkedeki üçüncü montaj fabrikası, şirketin yıllık üretim kapasitesini üçte bir oranında artıracak.

 

--G8 artık G20’siz toplanmayacak

NBC’den Chuck Todd’un haberine göre G8 ülkeleri Cuma günü, artık G20 ülkeleri olmadan toplanmayacaklarını açıklayacak.

 

 

CNNMONEY

--Obama'nın doktoru: Sigortacılar 'işi bozuyor'

Sağlık reformu konusunda fikrini söylemekten kaçınmayan ABD Başkanı Barack Obama'nın eski kişisel doktoru David Schneider, sigortacıların işi karıştırdığını söyledi.

 

--Borsalar üst üste iki gündür düşüyor

Ev satış rakamlarında gelen sürpriz gerileme, Wall Street'in dünkü düşüşünü bugün de devam ettirmesine neden oldu. S&P 500’ün iki gün içindeki değer kaybı yaklaşık yüzde 2 düzeyine ulaştı.

 

--Bankacılık düzenlemeleri G20'nin sıcak konusu

Finansal düzenlemeler ve iklim değişikliği Pittsburgh’ta düzenlene G20 zirvesinin başlıca politik gündemi olacak.

 

 

FORBES

--G20'nin son 'Oley'i mi?

Küresel resesyon sona ermeye yüz tutarken, G20 önemini yitirebilir.

 

--Geithner: G20 bankacılara ödemeler konusunda anlaşmaya yakın

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, dünya liderlerinin riskli davranışları yüzünden küresel finansal çöküşe yol açan bankacılara ödenen primlerin kısıtlanması konusunda temelde anlaşma sağladıklarını söyledi.

 

--Twitter 100 milyon dolarlık finansmana yakın

The Wall Street Journal’da yer alan haberde Twitter’ın, yedi yatırımcıdan 100 milyon dolar değerinde finansman elde etmeye yakın olduğu bildirildi. Bu anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda hızla gelişmekte olan mikro blog sitesinin değeri 1 milyar dolara çıkacak.

 

 

MARKETWATCH

--G20, G8'in yerini alacak

The Wall Street Journal’dan Jonathan Weisman, neden G20’nin dünyanın en önemli ekonomik liderler forumu olarak G8’in yerini alacağını açıklıyor.

 

--Asya'daki düşüşün başını Japonya çekiyor

ABD'de yaşanan borsa düşüşlerinin ardından Asya piyasaları, Japon borsasındaki kayıplarla yönünü aşağı çevirmiş durumda.

 

--Ford'un Çin planı

Ford, Çin'in güneybatısında yer alan Chonging kentinde üçüncü otomobil montaj firmasını kurmayı planlıyor. Yatırımın değerinin 490 milyon dolar olması bekleniyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!