Dünya basınından manşetler - 8 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 8 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2010 10:39

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

BLOOMBERG: Global bankaların yeni gözdesi Türk tahvilleri
Credit Suisse ve UBS gibi İsviçre bankaları, yaklaşık bir yıllık bir sürenin ardından Türk tahvil piyasasına geri dönmeye hazırlanıyor.

İsviçre bankaları, bu yıl içerisinde Hazine'nin ve bazı Türk şirketlerinin borçlanma programının ayarlanmasına yardımcı oldu. Türk tahvillerine ilgi gösteren diğer finans kuruluşları arasında JPMorgan önderliğindeki bir dizi büyük banka bulunuyor.

Bloomberg verilerine göre, Türkiye'nin tahvil ihracı bu yıl geçen yıla kıyasla yaklaşık iki katına çıkarak, 7.5 milyar dolara ulaştı.

BNP Paribas'nın Türkiye sorumlusu Gaurav Arora, "Türkiye'nin büyüme dinamikleri ve güçlü ekonomisi, uluslararası yatırımcıların ilgisini çekti... Bu eğilimin daha da artarak devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İlginin artışında yılın ikinci çeyreğinde görülen yüzde 10.3'luk büyüme oranı etkili oluyor. Türkiye bu büyümeyle G20 ülkeleri arasında Çin'i yakaladı. Merkez Bankası'nın son açıkladığı verilere göre, net portföy girişleri yılın ilk yedi ayında 10. 8 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde 873 milyon dolarlık bir çıkış görülmüştü.

YNETNEWS: İsrail ile ABD’den 2.75 milyar dolarlık uçak anlaşması
İsrail ile ABD arasında dün New York'ta imzalanan 2.75 milyar dolarlık uçak anlaşmasının İsrail'in bölgedeki askeri gücünü daha da artırması bekleniyor. Anlaşma kapsamında İsrail, hem F35 uçaklarının imalat sürecine dahil edilecek, hem de bu uçaklardan alım yapacak.

Şani, “Bu tarihi bir anlaşma ve İsrail Devleti’nin güvenlik ve stratejik gücünü koruması ve uzak-yakın mesafelerde uzun yıllar İsrail’in üstünlüğünü muhafaza etmesi adına yeni bir dönem… İsrail sanayisinin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak bir anlaşma yatığımız için ayrıca mutluyum” dedi.

İmza töreninde ABD tarafını Hava Kuvvetleri müsteşar yardımcısı Heidi Grant ve Pentagon’un F-35 programının başındaki isim Koramiral David Venlet temsil etti. Şani, anlaşmanın İsrail ie ABD arasındaki stratejik ittifakın ve dostluk ilişkilerinin bir diğer ifadesi olduğunu, ileride yeni savaş jeti filoları almayı düşündüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Anlaşmaya göre, İsrail ilk savaş uçağını 2015 ve 2017 yılları arasında alacak ve uçak başına 96 milyon dolar ödeyecek. Simülasyon ve yedek parça dahil edildiğinde toplam maliyet 2.75 milyar dolar olacak.

JPOST: Ortadoğu görüşmelerinin kaderi belli oluyor
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yeni yerleşim inşaatı sorunu çözülene kadar İsrail ile yürütülen görüşmeleri durdurma yönündeki kararına destek arıyor.

Abbas, dün gittiği Libya'da masadan kalkma kararına Arap Birliği'nden destek almak istiyor. Görüşmelerin birkaç gün sürebileceği ifade ediliyor.

Yeni yerleşimlerin dondurulmasıyla ilgili kararın süresi kısa bir süre önce dolarken, ABD ve İsrail'den şu ana kadar bu tıkanıklığı çözmek için ellerinde bir öneri olduğu yolunda herhangi bir işaret gelmiş değil.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İsrail'in ABD Büyükelçisi Michael Oren, Washington'ın Tel Aviv'e dondurma kararını uzatma önerisi yaptığını açıkladı.

Ancak Başbakan Binyamin Netanyahu, yaptığı açıklamalarda daha çok suçu karşı tarafa yüklemek isteyen bir lider görüntüsü çizdi.

GUARDIAN: Obama’ya politik çıkar için terör tehdidini ‘abarttın’ eleştirisi
Guardian’a konuşan Pakistanlı diplomat ve Avrupa istihbarat yetkilileri, bu hafta başında ABD’nin Batı Avrupa’da olası El Kaide saldırılarına karşı uyarı yapmasının politik nedenlere dayandığını ancak güvenilir bilgiye bağlı olmadığını belirtti.

Pakistan’ın İngiltere yüksek temsilcisi Wajid Şamsul Hasan, İngiltere, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde terör alarmı verilmesine neden olan uyarının, kısa bir süre önce Pakistan sınırında ABD’nin düzenlediği hava operasyonlarını haklı çıkarmak için yapıldığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Hasan, Kasım ayında yapılacak ve Cumhuriyetçi Parti’nin Demokratlar karşısında üstünlük sağlaması beklenen ara seçimler öncesinde, ABD Başkanı Barack Obama’nın terör tehditlerine karşı uyarıda bulunarak politik hamlelerde bulunduğunu belirtti. Hasan ayrıca, ABD toplumu tarafından destek görmeyen Afganistan savaş stratejisi ve ek asker gönderme planının, terör uyarıları sayesinde gerekliymiş gibi gösterilmek istendiğini ifade etti.

Avrupa istihbarat yetkilileri de, İngiltere, Fransa ve Almanya’yı hedef alan, iyi hazırlanılmış saldırılar yapılacağı iddialarını göz ardı etti. Yetkililer, bu iddiaların kaynağı olarak ABD’yi ve özellikle Beyaz Saray’ı gösterdi.

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES: Afganistan’daki ABD askerleri “kurt”lara emanet edilmiş
ABD Senatosu’nun yürüttüğü bir soruşturma, Afganistan’daki ABD üslerinin koruması için tutulan özel güvenlik görevlerinin Taliban, suç ağları ve İran istihbaratıyla bağlantısı olduğunu ortaya koydu.

Böylece, ABD askerlerinin baskınlara maruz kalabileceği ve isyancılara karşı mücadele açık verebilecekleri belirtildi.

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nin hazırladığı rapor, Savunma Bakanlığı Pentagon’un Afgan muhafızlarla ilgili hiçbir etkisinin olmadığını ortaya koydu.

Bu nedenle de Pentagon, ABD ordusunun bölgedeki komutanları, Batılı güvenlik şirketleri ve isyancılarla bağlantılı Afgan savaş lordları arasındaki anlaşmaların dışında kalıyor.

VOICE OF AMERICA: Irak’taki kördüğümünde zayıf bir umut ışığı
Iraklı politikacılar, merkezi hükümetin kurulması adına sonuçsuz kalan genel seçimlerin yedi ay sonrasında, yeniden hükümet kurulması adına ilerleme kaydettiklerini belirtti.

ABD karşıtı Şii dini lider Muktada El Sadr, Başbakan Nuri El Maliki’ye karşı duruşundan vazgeçerek onu bir dönem için daha desteklemeye karar verirken, aynı hareketin Yüksek İslam Konseyi başkanı Ammar El Hekim’den de gelmesi bekleniyor.

Uluslararası Kriz Grubu analisti Peter Harling, Irak’ta hiçbir rolü olmadığını gören muhalefetin, bu durumu bozmak için tavırlarını değiştireceğini beklediklerini ifade etti.

İktidar ile muhalefet yakınlaşmasının olması halinde, hükümet çıkmazı sorununun Maliki’nin Hukuk Devleti ile seçimlerde en yüksek ikinci desteği alan eski Başbakan Ayad Allawi’nin Irakiya blokunun olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!