Dünya basınından manşetler- 7 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 7 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 11:25

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

AGENCE FRANCE PRESSE

-- Türkiye, Suriye-İsrail görüşmelerini ileriye götürmeye hazır

Türkiye, İsrail ile Suriye arasındaki barış müzakerelerini denetlemeye hazır olduğunu açıkladı.

 

 UNITED PRESS INTERNATIONAL

-- Türkiye, Yunan hükümetine yaklaşıyor

Türk hükümeti, karşılıklı ilişkileri iyileştirmek adına, stratejik bir işbirliği konseyi kurma konusunda Yunan yönetimine yaklaştı.

 

BBC NEWS

--Türkiye, Sudan liderinin ziyaretini savunuyor

Ankara hükümetinin Sudan devlet başkanı Ömer el-Beşir’e yaptığı teklifi yeniden düşünmesi konusunda aldığı ikazın ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği’ni hükümetin işlerine karışmakla suçladı.

Haberin Devamı

 

REUTERS

--AB’nin Beşir ziyareti darbesi, İslam Konferansı Örgütü zirvesini riske atıyor

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir üzerine çıkan tartışma, ülkenin Batılı müttefiklerinin hoşuna gitmeyen bazı yeni dostlarını ağırlayacağı İslam Konferansı Örgütü zirvesinden sonra karşılaşacağı risklerin altını çiziyor.

 

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

--Darfurlu gruplar, Beşir ziyareti konusunda ABD’nin Türkiye’ye baskı yapmasını istiyor

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Türkiye ziyareti uluslararası camiada büyük tepki alırken, Darfurlu gruplar Beşir’in tutuklanmasını istiyor.

 

XINHUA  

--İran, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad, Avrupa Birliği’nin Türkiye’den üyelerinden biri olmasını istemesi gerektiğini söyledi.

 

 DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Brown, yolsuzluk konusunda Afgan liderini uyardı

Haberin Devamı

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin uluslararası kamuoyunda yarattığı kızgınlığı daha önce görülmemiş bir sertlikle eleştiren İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Cuma günü yaptığı açıklamada Kabil hükümetinin, ülkedeki yolsuzlukları kökünden çözmediği takdirde, Taliban direnişlerine karşı uluslararası camiadan aldığı desteği kaybedebileceğini dile getirdi.

 

--ABD’de işsizlik oranı, son 26 yılın en yüksek rakamlarıyla yüzde 10 yükseldi.

Hükümet raporları, Ekim ayında, tarım dışı alanda 190 bin kişinin daha işten çıkarılmasıyla, ABD’deki işsiz sayısının 15.7 milyon kişiye yükseldiğini gösterirken, ekonomistler gelecek yıla kadar işsizlikte bir düzelme beklemiyor.

Haberin Devamı

 

--British Airways, 1200 kişiyi daha işten çıkardı.

İngiltere’nin en önemli havayolu şirketlerinden biri olan British Airways, tepe yöneticisi tarafından havacılık şirketleri açısından en kötü yıl olarak tanımlanan 2009'da 1200 kişiyi daha işten çıkararak, toplamda işten çıkardığı çalışan sayısını 5000’e yükseltti.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--ABD’nin işsizlik verisinin ardından, Avrupa borsaları düştü

Cuma günü, ABD’de işsizlik oranının yüzde 10.2’ye yükseldiğini gösteren verilerin açıklanmasından sonra, Avrupa borsalarında düşüşlerin yaşandığı görüldü.

 

-- Ukrayna, Rusya’ya doğalgaz faturasını ödediğini açıkladı.

Ukrayna, Avrupa’da belirmeye başlayan yeni doğalgaz krizini hafifletmek için Rusya’ya yapması gereken aylık doğal gaz ödemelerini geciktirmediğini açıkladı.

Haberin Devamı

 

-- ABD'de işsizlik oranı Ekim’de yüzde 10’un üzerine çıktı.

ABD’de işsizlik oranı, 80’lı yıllardan sonra ilk kez Ekim ayında yüzde 10’un üzerine çıktı. Ülkede işinden çıkarılanların sayısı toplamda 15.7 milyon kişiye yükseldi

 

FINANCIAL TIMES

-- Çin, ABD’yi “korumacılıkla” suçladı.

Çin, Cuma günü yaptığı açıklamada, Başkan Barack Obama’nın Pekin’e yapacağı ziyaretten sadece birkaç gün önce ABD’yi korumacılık ve önyargılı ticaret yapmakla suçladı.

 

-- Beyaz Saray üzerindeki siyasi baskılar artıyor

Ekim ayında ABD’deişsiz kalan kişi sayısının biraz daha artması, Obama yönetimi üzerindeki baskıların artmasına neden oldu.

 

--Lehman Avrupa’nın tasfiye planı kabul edilmedi

Haberin Devamı

2008 yılında tarihe gömülen yatırım bankası Lehman Brothers’ın Avrupa biriminin batan bankanın tasfiye süresini hızlandırma talebi, Cuma günü İngiltere Temyiz Mahkemesi tarafından reddedildi.

 

HAARETZ

--Davutoğlu: İsrail ile bağlar, yenilenen Suriye konuşmalarıyla iyileşebilir

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki barış konuşmalarında yeni bir sürece aracılık edebileceğini açıkladı

 

-- Ayalon: İsrail’in İran’a saldırı tehditi blöf değil

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon,İsrail’in İran’ın tartışma yaratan nükleer programına karşı askeri harekata geçeceği yönündeki tehditlerinin blöf olmadığını dile getirdi.  

 

--BM, Hizbullah saldırıları için İsrail’i kınadı.

Birleşmiş Milletler Genel Sektereteri Ban Ki-mun, geçtiğimiz gün Lübnan’da yaşanan gelişmelerle 2006’da imzalanan İsrail-Hizbullah ateşkesinin ihlalinden dolayı iki tarafı da kınarken, hem Hizbullah hem de İsrail’in üst düzey direnç göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

-- Japonya devlet tahvilleri ekonomik iyileşmeye rağmen beşinci haftada da zarar etti

Japonya’nın on yıllık devlet tahvilleri bir yılı aşkın bir süredir en uzun zarar sürecini tamamlayarak, peş peşe beşinci haftasında da değer kaybetti. Ülkede, küresel ekonomideki iyileşme emarelerinin yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırdığına dair bir spekülasyon yayıldı.

 

--İhracat talebi Almanya fabrikalarının siparişlerini artırdı.

İhracat artışının Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki iyileşmeye hız kazandırmasıyla, ülkedeki fabrikalara gelen siparişlerde Ekim ayıyla birlikte son yedi ayda artış görüldüğü gözlemlendi.

 

--Resesyon tehlikesi geçtikçe, merkez bankaları cömertlerinden vazgeçiyor

Dünyanın en büyük merkez bankaları, ikinci kez Büyük Buhran yaşanma tehlikesinin geçmeye başlamasıyla birlikte, ülkelerinin ekonomik iyileşme süreçlerine verdikleri destekleri çekmeye başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!