GM 10 bin Opel çalışanını işten çıkarıyor

Güncelleme Tarihi:

GM 10 bin Opel çalışanını işten çıkarıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2009 11:31

General Motors dün Opel’in Almanya fabrikalarında çalışan 10 bin kişinin işten çıkaracağını açıkladı. İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

     

--General Motors 10 bin Opel çalışanını işten atıyor (The Times)

 General Motors dün Opel’in Almanya fabrikalarında çalışan 10 bin kişinin işten çıkaracağını açıkladı. Karar GM’in Avrupa kolunu satmayacağını açıklamasının hemen ardından geldi.   

  

Bunun üzerine bugün çalışanların greve gitmesi bekleniyor. Almanya’nın güçlü işçi sendikası IG Metal bugün Opel’in Almanya’daki dört fabrikasının bir uyarı olarak kapatılacağını açıkladı.

 

Haberin Devamı

Yarın ve Pazartesi günü Avrupa genelinde grevler yapılması bekleniyor. 

 

GM Salı günü yaptığı açıklamada Opel ve Vauxhall’ın aylar sürengörüşmeler sonunda Kanadalı Manga ve Rus Sberbank’a satışından vazgeçtiğini açıkladı.

 

GM’in Avrupa’daki kolunda toplam 54 bin işçi çalışıyor.

DIŞ BASINDA TÜRKİYE
INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE
--Türkiye’nin yükselişi ve yükselişi

Ankara, ABD yanlısı görünümünden sıyrılıp güçlü bir bölgesel aktör haline geldi.

EURASIANET
--Ankara diplomatik yenileşmede ısrarcı
Türkiye, İsrail ve Çin gibi ülkelere insan hakları dersleri verirken ülkede Kürtçe konuşulması hâlâ yasak.

UNITED PRESS INTERNATIONAL
--Türkiye İran gazını Nabucco’ya getirebilir mi?

Analistler Türkiye ve İran arasında Ekim ayında imzalanan gaz anlaşmasının İran gazının Avrupa’ya erişmesini sağlayabileceğini ifade etti.

REUTERS
--Türkiye nükleer enerji anlaşmasını Aralık’ta sonlandıracak
Türkiye Rus Atomstroyexport ile müzakerelerini önümüzdeki ay sonlandırıp ilk nükleer enerji santralinin inşaatına başlayacağını açıkladı.

--Sudan lideri Beşir uyarılara rağmen Türkiye’yi ziyaret edecek
Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan Beşir önümüzdeki hafta uluslararası hukukun kendisini mahkum etmesinden bu yana ilk kez bir geziyle Türkiye’ye gelecek.

Haberin Devamı

JEWISH TELEGRAPHIC AGENCY
--İsrail büyükelçisine yumurta atıldı
Yetkililerden “Protestolar ve düşmanca tepkiler bizi korkutamaz” açıklaması yapıldı.

HAARETZ
--Nükleer yağmurlu gün
Bugün Türkiye de İran, Libya ve Mısır’a katılıp İsrail’in elindeki nükleer silahlardan vazgeçmesi ya da en azından nükleer tesislerini uluslararası denetime açması gerektiğini söylediğine göre artık endişelenmemizin zamanı geldi.

YEDIOTH AHRONOTH
--Bağımsızlık sonrası dönem
Goldstone, Türkiye ve diğerleri Yahudilerin bağımsızlığı ile ilgili korkularımızı açığa çıkarıyor.

DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES
--Gücünü yeniden kazanan Cumhuriyetçiler parti içi kan davasından korkuyor
Cumhuriyetçilerin yerel seçimlerde elde ettikleri zaferden bir gün sonra parti liderleri, partinin savunduğu değerlerle ilgili olarak muhafazakar eylemciler girilecek bir tartışmadan kaçınmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

--ABD mevsimsel grip aşısı kıtlığıyla karşı karşıya
Uzmanlar, küresel domuz gribi salgınının bütün grip aşılarına olan talebi artırdığı için aşı konusunda kıtlığın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Üreticiler talebi karşılayamıyor.

--İtalya CIA operasyonlarında görev alan 23 Amerikalı’yı mahkum etti
Gıyabında yargılanan Amerikalılar bir Müslüman din adamını altı yıl önce Milano sokaklarından kaçırmakla suçlanıyordu.

THE WASHINGTON POST
--Demokratlar Obama’nın ajandasının partiye etkilerini tartışıyor
Hükümetteki Demokratlar Başkan Obama’nın partileri için çizdiği rotayı tartışıyor. Bir grup Demokrat istihdam artırımının, Başkan’ın ajandasındaki daha geniş çaplı maddelere tercih edilmesi gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

--Obama yönetiminin attığı yanlış adımlar Ortadoğu çabalarına engel oluyor
Başkan Barack Obama yönetiminin İsrail-Filistin sorununun çözümü için yoğun baskı yapacağı vaatleriyle göreve gelmişti. Ancak Başkan’ın göreve gelişinden dokuz ay sonra analistler ve diplomatlar yönetimin çabalarının kendi yanlış adımları dolayısıyla başarısız olduğunu ifade ediyor.

--İsrail donanması Hizbullah’a ait silahları taşıyan bir gemiyi yakaladığını açıkladı
İsrail ordusu Çarşamba günü yapılan açıklamada komandoların İran’dan yola çıkıp İslami Hizbullah gerillalarının eline geçmesi planlanan bir gemi dolusu silahın ele geçirildiğini duyurdu.

THE WALL STREET JOURNAL
--ABD’de beş İngiliz askeri öldürüldü
Güney Afganistan’da beş İngiliz askerinin öldürülmesi, Taliban’ın ülkenin güvenlik güçlerinin içine gizlice girmiş olabileceğine dair bir korkunun yayılmasına neden oldu.

Haberin Devamı

--GM’in Opel’i elinde tutma kararı Almanları sinirlendirdi
GM’in Avrupa operasyonlarını satma kararından vazgeçmesinin ardından, şirketin üst düzey bir yöneticisi Opel ve Vauxhall birimleri için yeni bir yapılandırma planına gidileceğini açıkladı.

--ABD ve Avrupa, Çin’i şikayet etti
ABD ve Avrupa Birliği, Çarşamba günü Çin’in stratejik önem taşıyan ham maddelerin ihracatında yeni gümrük vergileri belirlemesinin ardından Dünya Ticaret Örgütü’ne resmi bir şikayette bulundu.

FINANCIAL TIMES
--Fed, faiz kararında ısrarcı
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını önümüzdeki altı ay daha sıfır seviyesinde tutmayı planladığını açıkladı ama ilk kez beklenenden daha kısa sürede faizleri artırabileceğinin sinyalini verdi.

--Berlusconi’nin politikaları başarı getirdi
Avrupa’da daha önce görülmemiş bir sistemle çalışan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, özellikle Libya, Rusya ve Türkiye ile sağlam ticaret ve enerji bağları kuruyor.

--Çevre politikalarının doğal gaz talebini azaltması bekleniyor
Uluslararası Enerji Kurumu, çevreyi koruma adına alınan önlemlerin karbon salınımını sınırlamasıyla, dünyanın doğal gaza olan bağlılığının azalacağına inanıyor.

THE GUARDIAN
--İran’da protestocular ABD büyükelçiliğinin işgalinin 30’uncu yıldönümünü törenlerini bastı
Ahmedinejad rejimine karşı sokaklara dökülen Musavi yanlısı göstericiler militanların şiddetiyle karşılaştı.

--BM Gazze Savaşı’nın İsrail ve Filistinliler tarafından araştırılmasını istedi
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun savaş suçları iddialarını savunan Goldstone Raporu’nu desteklemesi bekleniyor.

--İtalya’da mahkeme CIA ajanlarını terör şüphelisini kaçırdığı gerekçesiyle mahkum etti
Görülen ilk davanın sonunda 23 Amerikalı “sıra dışı CIA operasyonları”nda görev aldıkları gerekçesiyle suçlu bulundu.

HAARETZ
-- ABD, Birleşmiş Milletler'in Gazze raporu tartışmalarını es geçiyor

Goldstone’un Gazze raporunu tartışan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İsrail ve Hamas’ı savaş suçu iddialarını incelemeye zorlayacak.

--İsrail: İran terör gruplarına yardım ediyor
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran’ın İsrail şehirlerinde, İsrailli vatandaşları öldürmek için terör gruplarına silah desteğinde bulunduğunu ifade etti.

--Birleşmiş Milletler, Lübnan’a silah kaçırıldığını kanıtlayamadı
İsrail, İran’dan yapılan nakliyatların, Hizbullah’ın İkinci Lübnan Savaşı’ndan bu yana roket cephanesini artırmasına yardım ettiğini iddia ederken, BM raporu Lübnan’a silah nakliyatı yapıldığına dair herhangi bir kanıt bulamadı.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--GM 10 bin Opel çalışanını işten atıyor
Aldığı ani bir kararla Opel'i satmaktan vazgeçen General Motors Avrupa çapında 10 bin kişiyi işten atmaya hazırlanıyor. Avrupa'daki 3 fabrikasını kapatmayı planlayan GM'in bu kararını proteste etmek isteyen çalışanlar bugün uyarı grevi yapacak.

DIE WELT
--GM'in kararı İngilizleri sevindirdi
ABD otomotiv devi General Motors'un Opel'i satmaktan vazgeçme kararını İngilizler büyük sevinçle karşıladı. İngiltere Ekonomi Bakanı en kısa zamanda GM yöneticileriyle görüşmeyi planlıyor. GM'in kararından en kazançlı çıkan taraf İngiliz Opel'in çalışanları oldu.

EKONOMİ BASINI
BLOOMBERG
--Yen ve dolar işsizlik rakamlarının yarattığı endişe ile değer kazandı
ABD'de işsizlik rakamlarının küresel ekonomideki toparlanmanın yavaşlayacağına yönelik artan endişeler yaratması ile güvenli liman olarak görülen Japon Yeni ve ABD Dolarının euro karşısında değer kazanmasını sağlarken, Asya borsaları geriledi.

--ABD ve AB, Çin'e ham madde kısıtlamaları nedeniyle inceleme istedi
Avrupa Birliği ve ABD, Çin'in çelik, alüminyum ve kimya sektöründe kullanılan ham maddelerin ihracatında uyguladığı vergiler nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü'nden bu ülkeye yönelik inceleme başlatmasını istedi.

--Trichet ECB'nin teşvikleri geri çekmeye yaklaştığını söyleyebilir
Ekonomistler, krizden çıkış stratejilerini tartışan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün yapacağı açıklamada, uygulamaya konulan acil önlem planlarının ayrıntılarını vermeden, geri çekilebileceğinin işaretini verebileceğini söyledi.

CNBC
--Ekonomi iyiye giderken, Fed faizleri düşük tutmaya devam ediyor
ABD Merkez Bankası (Fed), borçlanma maliyetlerini uzun bir süre daha sıfıra yakın seviyelerde tutmaya devam edeceğini belirtirken, ekonomik iyileşmeye dair daha güvenli bir tavır sergiledi.

--GM, Opel’i kârlı kılmak için Avrupa stilini mi benimseyecek?
ABD’li otomobil üreticisi General Motors’un sıkıntı içindeki Opel birimini elde tutma kararının, her geçen gün biraz daha iyiye giden bir ekonomide uygulanabilecek en iyi strateji olduğu iddia edildi. Ancak Avrupalı analistler, GM'in Alman politikacıların ve ticaret birliklerinin öfkesini dindirmek için birimin Alman stiline uygun bir şekilde işletilmesi gerektiğini iddia ediyor.

--İrlanda’da işsizlik oranı 2007’den bu yana ilk kez düştü
İrlanda’nın işsizlik oranı, son iki yılda ilk kez Ekim ayında düşerek, yüzde 12.5’e geriledi. Ülkedeki ekonomistler, bunun krizde en kötüsünün geride kaldığına dair bir işaret olabileceğine inanıyor.

CNNMONEY
--Chrysler'in elindeki nakit arttı
ABD'nin sorunlar ile boğuşan otomobil üreticisi Chrysler, satışlardaki korkunç düşüşe rağmen iflas başvurusundan sonraki ilk çeyreğin sonunda, yine bu çeyreğin başında sahip olduğundan daha fazla nakit kaynağı olduğunu açıkladı.

--İşsizlikte artış hızı yavaşladı
ABD'de yayımlanan iki rapora göre, ülkedeki işsizliğin artış oranının azalmaya devam etmesine rağmen Ekim'de istihdam tablosu kötüleşmeye devam etti.

--ABD'de işsizlik yardımı ve konutta vergi indirimi uzatıldı
ABD Kongresi, işsizlik yardımı ve ilk defa ev alacaklara yönelik 8 bin dolar değerindeki vergi indiriminin uzatılmasını büyük oy farkıyla kabul etti.

FORBES
--Fed faiz oranlarını tarihi dip seviyelerinde tutacağını taahhüt etti
ABD Merkez Bankası (Fed) resesyonun açık şekilde sona ermesiyle, kısa vadeli faiz oranlarını tarihi dip seviyesinde bıraktı ve kırılgan olan ekonomik toparlanmayı desteklemek için 'bir süre daha' faizleri seviyelerde tutacağını söyledi.

--Nikkei, ihracatçı şirketlerin hisseleri ile geriledi
Japon Nikkei endeksi, Canon ve diğer ihracatçı şirketlerin hisselerinde yaşanan gerileme ile yüzde 1.2 değer kaybetti. Gerilemede yenin değer kazanması da etkili oldu.

--Yonga üreticisi Intel'e antitröst davası açıldı
New York savcısı, bilgisayar işlemcileri piyasasına hâkim olmak için 'kanun dışı tehditler ve gizli anlaşmalar' yaptığı iddiasıyla, Intel'e anti tröst davası açtı.

MARKETWATCH
--ABD borsalarında ralli Fed kararıyla durdu
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kısa vadeli faiz oranlarını tarihin en düşük seviyelerinde tutması, yatırımcıların geçen dönemde yaşadığı gerginliği yeniden hissetmesine neden olarak Çarşamba günü yükselen ABD borsalarının son yarım saatte değer kaybetmesine neden oldu.

--Roubini riskli varlıklardaki 'parti'nin kötü biteceği uyarısı yaptı
New York Üniversitesi'nde görevli ekonomist Nouriel Roubini, küresel ekonominin umut edilen V tipi toparlanma yerine daha yavaş bir toparlanma sergileyeceğini söyleyip borsa, gelişmiş ülke ya da emtia olması fark etmeksizin piyasaların çok fazla yükseldiği uyarısında bulundu.

--Fed'den piyasalara uyarı: Bırakınız balon patlasın
Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerde tutmaya devam etme kararı, Merkez Bankası'nın varlık balonun patlamasına zemin hazırladığına dair endişelerin baş göstermesine neden oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!