Dünya basınından manşetler - 4 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 4 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2010 12:16

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY

--Muhalefet Ermenistan’ın Türkiye politikasını eleştirdi

Muhalefetteki Ermeni Ulusal Kongresi partisi, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye politikasını kınadı. Partiden yapılan açıklamada bu politikanın Dağlık-Karabağ meselesinde Ankara’ya söz hakkı verdiği ve Erivan üzerinde Azerbaycan’a daha fazla taviz verilmesi için “görülmemiş” bir uluslararası baskı yarattığı belirtildi.

 

FAMAGUSTA GAZETTE  

--Eroğlu Kıbrıs görüşmelerine devam edecek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Derviş Eroğlu, Nisan ayında yapılacak seçimleri kazanırsa Türkiye’yle işbirliği içinde Kıbrıs müzakerelerine devam edeceğini söyledi. Eroğlu “Ambargolar altında devlet yönetmenin nasıl bir şey olduğunu bilen bir insan olarak ben bir çözüme ulaşılmasını herkesten daha çok istiyorum” dedi. Sadece Türk tarafının iyi niyet göstermesiyle Kıbrıs Sorunu’nun çözülmeyeceğini belirten Eroğlu, kapsamlı bir anlaşma için müzakerelere devam etmenin önemini vurguladı.

 

Haberin Devamı

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

--Türkiye kendi “Pekin 2008 anını” yaşıyor

İstanbul’un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde elini güçlendirirken bölgede iktidarını artırdığı gerçeğinin de altını çiziyor.

 

XINHUA

--Türkiyenin AB’ye giriş için önünde uzun bir yol var

Osmanlı İmparatorluğu’yla gurur duyan Türk yetkililer Avrupa Birliği (AB) sürecinin bu kadar zorlu geçmesiyle ilgili olarak öfke ve sabırsızlık duyuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i Türkiye’nin AB üyeliğine muhalefet ettiği için eleştirdi.

 

ALL AFRICA

--Türkiye’den Tanzanya’ya direkt uçuşlar başlıyor

Çok kısa bir süre içinde Türkiye’den Darüsselam’a yapılacak doğrudan uçuşlar Tanzanya’da hem turizmi canlandıracak hem de iki ülke arasındaki iş ilişkilerinin güçlenmesini sağlayacak.

 

Haberin Devamı

YESHIVA WORLD NEWS

--Ya’alon: İran’ı durdurmak için henüz çok geç değil

(…) İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik İlişkiler Bakanı Moshe Ya’alon, “İran’ın nükleer bağımsızlık konusundaki gelişimi Türkiye’nin radikal tavır değişikliğini açıklayabilir” dedi.  Türkiye, Mahmud Ahmedinecad’ın İran’ı nükleer bir güç haline getirebileceğine inandığı için İsrail’e sırtını dönmüş olabilir.

 

UPI

--RAND: ABD-Türkiye ilişkilerini yeniden canlandırmak gerek

ABD’li güvenlik araştırmaları kuruluşu RAND Corp.’un yaptığı araştırmanın sonucunda ABD’nin Türkiye’yle ilişkilerini canlandırarak Ortadoğu barışına katkıda bulunabileceği belirtildi. Dün açıklanan rapor Türkiye’nin Ortadoğu, Basra Körfezi, Avrupa ve Kafkasya ve Orta Asya için çok önemli bir rol oynadığını ve dolayısıyla ABD’nin bu bölgelerdeki amaçlarını gerçekleştirebilmesi için Ankara’nın işbirliğine ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.

 

Haberin Devamı

--Irak Avrupa’ya doğalgaz gönderme çabalarını hızlandırıyor

Bağdat Nabucco projesinde önemli bir rol oynamak için gaza bastı. Irak’ın Basra Körfezi’nden çıkardığı doğalgaz Türkiye ve Avusturya üzerinden Avrupa’ya taşınacak. Türkiye ise şimdiden Irak’taki yarı-bağımsız Kürt yönetimiyle 8 milyon metre küplük bir anlaşma imzaladı.

 

ASBAREZ NEWS

--Türkiye “soykırım yasası”nın kabul edilmeyeceğinden emin

ABD’nin yeni atanan Washington büyükelçisi Namık Tan, Kongre’de beklemekte olan yasa teklifini temelsiz olarak nitelendirdi ve Türkiye’nin “müttefikimiz ABD’den” hiçbir olumsuz adım görmeyeceğinden emin olduğunu belirtti.

 

BBC

--Airbus’ın askeri uçağı dikkatleri dağıtmaya devam ediyor

Haberin Devamı

Uçak üreticisi Airbus, Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg, İspanya, Türkiye ve İngiltere 11.2 milyar euroluk bir peşinat ödemesi yapmadıkça askeri amaçlar için kullanılacak A400M’nin üretimini durdurabileceğini belirtti.

 

DPA

--Verheugen: AB’nin Türkiye’yle ilgili fikrini değiştirmesi “saf popülizm”dir

Avrupa Birliği’nin (AB) genişlemeden sorumlu eski komisyon üyesi Günter Verheugen, Fransa ve Almanya’nın Türkiye’ye tam üyelik vermeyi reddetmesi “saf popülizm”den öte bir şey olmadığını ve bütün AB için çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini savundu.

 

FORBES

--Burka yasağı geri tepecek

Laik Türkiye örneğinde olduğu gibi burkayı yasaklama çabaları Fransa’nın “Müslüman sorunu”nu çözmesine yardımcı olmayacak.

 

Haberin Devamı

THE WALL STREET JOURNAL

--Rolls-Royce, THY’den 170 milyon dolarlık sipariş aldı

Rolls-Royce Group Çarşamba günü yaptığı açıklamada Airbus A320’leri çalıştırmak için kullanılacak V2500 motorları için Türk Hava Yolları’ndan 170 milyon dolarlık sipariş aldığını duyurdu.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Kur tartışması ABD-Çin arasındaki tansiyonu artırabilir

Çin’in para biriminin değerini yükseltmemesi iki ülke arasındaki ticaret açığının büyümesine neden olduğundan, Obama yönetimi Çin’den yuanın değerini artırmasını istiyor.

 

--Haiti’de yeniden inşa çalışmaları başladı

Yardım grupları çadırlarda devam eden yaşam savaşını kereste kullanarak inşa etmeye çalıştıkları derme çatma evlere taşımaya başladı.

 

--Askeri yetkililer: Afgan çatışması yaklaşıyor

ABD ve Afganistan, hazırlandıkları en büyük ortak operasyondan Taliban’ı haberdar etmek istiyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Toyota itibar kaybettikçe hisseleri düşüyor

Sağlam, güvenilir otomobiller üretmesiyle bilinen Toyota, hatalı araçların piyasadan geri çağrılmasından büyük bir darbe aldı ve üreticinin popüler modellerinin satışı azalmaya başladı.

 

--Google ve Ulusal Güvenlik Kurumu birlikte hareket edecek

Google ve ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA), internet kullanıcılarını özel yaşama yönelik siber saldırılardan korumak için bilgilerini paylaşacak.

 

--Maliki’yi zor bir seçim bekliyor

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, kendisini dört yıl önce Irak’ın başına geçiren müttefiklerinden bağımsız hareket etmek istiyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Şirketler teknoloji harcamalarını artırdı

ABD ekonomisinin yavaş bir hızla da olsa iyileşmeye devam ediyor olması, şirketlerin teknoloji ürünleri ve hizmetlerine olan yatırımlarını artırmasını beraberinde getirdi. Ülkenin önde gelen teknoloji şirketlerinden Cisco System yatırımlarını artıran şirketlerin başında geliyor.

 

-- Verimli enerji kullanımı finansman desteği görüyor

Yatırımcılar, inşaat ve alt yapı sektöründe yeni şirketlere fon desteği sağlarken, firmaların enerjiyi verimli kullanmasına büyük özen gösteriyor.

 

--ABD, Afganistan için hedef belirledi

ABD ordusu geçmiş dönemde pek rastlanılmayan bir hamleyle, Afganistan savaşında Taliban’ın gözünü korkutmak için saldırı hedeflerini açıkladı.

 

FINANCIAL TIMES

-- Çin, şirketlerin sermaye toplamalarına kısıtlama getirdi

Çin’in düzenleyici kurumları, hisseleri borsada işlem gören şirketlerin banka kredilerini geri ödemek ya da sermayelerini artırmak için yatırımcılardan aldıkları finansman desteğine sınırlama getirdi. Pekin hükümetinin bu hamlesi ülkede likiditeyi kısma adına atılan adımlardan biri olarak değerlendirildi.

 

-- Moody’s ABD’yi uyardı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin bütçe açığı sorunuyla baş etmek için harekete geçmemesi durumunda ülkenin AAA olan notunun tehlikeye girebileceği belirtti.

 

-- Giacometti 104.3 milyon dolarlık heykeliyle rekor kırdı

İsviçreli heykeltıraş Alberto Giacometti’ın L'Homme Qui Marche (Yürüyen Adam) adlı ünlü eseri, Çarşamba gecesi Londra’daki Sotheby’s müzayede evinde gerçekleşen açık artırmada 104.3 milyon dolara satılarak, bir müzayedede satılan en pahalı sanat eseri unvanını kazandı.

 

THE GUARDIAN

--Batı İran’ın teklifine serinkanlı bir yanıt verdi

Batılı güçler, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın zenginleştirilecek uranyum gönderilmesi teklifine şüpheyle bakıyor.

 

--Haitililer ABD’li çiftin ikizleri almasına izin verdi

Haitili çocukları kaçırıp satmakla suçlanan ABD’liler, “terk edilmiş” çocukları yetimhaneye götürmeyi amaçladıklarını belirtti.

 

--Toyota araç sahiplerine yasal tehlike uyarısı

Gaz pedalı arızasının büyümesi üzerine, İngiltere’deki Toyota marka araç sahipleri otomobillerini kullanmamaları konusunda uyarıldı.

 

HAARETZ

--Netanyahu Suriye ile barış görüşmelerinin gerçekleşeceğine inanmıyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’ya, Suriye’nin, İran’dan uzaklaşmaya hazır olduğuna inanmadığını söyledi.

 

--BarışRamallah’ta değil Şam’da olacak

İsrail, Filistin Yönetimi ile barış konusunda ilerleme kaydedemedi ancak Suriye ile ilişkilerini rayına oturtması gerekiyor.

 

-- Gazze’deki sorunları çözmek Goldstone’a karşı iyi bir hamle olabilir

ABD, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yaşanan sıkıntıları çözerek, Goldstone raporunda yazılan suçlamalara karşı gelebileceğini belirtti.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Toyota Japonya'daki soruşturma sonrasında Prius için çağrı yapabilir

Toyota, Japon hükümetinin, dünyanın en çok satan hibrid aracı Prius'un fren sistemine yönelik bir soruşturma başlatması üzerine bu araçları da geri çağırabilir.

 

--Asya'da borsalar ve kurlar ekonomik toparlanma endişesiyle düştü

Asya borsaları ve bölgedeki ülkelerin para birimleri, Avustralya'da perakende satışlarının beklenmeyen şekilde düşmesi ve Yeni Zelanda'da işsizliğin son 10 yılın en yüksek seviyeye çıkmasının yarattığı endişeyle değer kaybetti.

 

--ABD işsizlik rakamına 824 bin kişilik revizyon gelebilir

ABD'de 5 Şubat'ta açıklanacak n düzeltilmiş yıllık istihdam verisine 824 bin kişinin daha eklenmesi bekleniyor. Bu sonuç ülkenin resesyon döneminde yaşadığı işsizliğin, tahmin edilenden daha kötü durumda olduğunun da işareti olarak kabul ediliyor.

 

CNBC

--Obama Çin’in kur politikası konusunda tavrını sertleştirdi

ABD Başkanı Barack Obama, rekabetin dengelenmesi için Çin’in ticaret ve kur politikalarına yönelik daha sert önlemler alması gerektiğini söyledi.

 

-- Avrupa Merkez Bankası desteğini Mart ayına kadar sürdürecek

Avrupa Merkez Bankacı (ECB) bugün düzenlenecek toplantıda faiz oranlarını yüzde 1.0 seviyesinde tutması bekleniyor. ECB aynı zamanda Mart’a kadar kıta ekonomisine verdiği desteği devam ettirecek.

 

-- Toyota sıkıntılara rağmen kâr tahminlerini yükseltti

Japon otomobil devi Toyota bu çeyrekte 2 milyar dolar zarar etmesine neden olan sorunlara rağmen, gelecek çeyrekler için kâr beklentilerini yükseltti.

 

CNNMONEY

--Toyota bayilerinde kafa karışıklığı ve korku hakim

Toyota kullanıcıları son günlerde yaşanan sorunlardan sonra büyük bir kafa karışıklığı içinde. Bunun yanı sıra bayiler de bazı kızgın müşterilerin sert tepkileriyle karşılaşıyor.

 

--Tüketiciler krizde kredi kartı borcuna öncelik verdi

Tüketici kredilerine yönelik raporlar yayımlayan ABD merkezli Trans Union şirketi, finansal kriz dönemlerinde tüketicilerin mortgage ödemelerinden önce kredi kartı borçlarını kapatmayı düşündüklerini ortaya koydu.

 

--Senato istihdamı gündeme almaya hazır

ABD Senatosundaki Demokrat temsilcilerin, Başkan Barack Obama'nın istihdam yaratmaya yönelik planına yönelmesi ve önümüzdeki hafta bununla ilgili çalışmalarını başlatması bekleniyor.

 

FORBES

--Büyük olmak her zaman iyi değil

Japon otomobil üreticisi Toyota'nın son dönemde yaşadığı sorunlar ve bunlardan kaynaklan büyük miktardaki ürün geri çağırmaları, şirketlerin büyümesinin her zaman en doğru hareket olmadığını gösterdi.

 

--Almanya neden Yunanistan'a destek çıkmıyor

Yüksek miktarda ülke borcuyla boğuşan Yunanistan en sonunda Avrupa Birliği'nden destek almayı başardı. Ancak ülkenin hâlâ Almanya'nın da desteğine ihtiyacı var ve ekonomisindeki dengesizlikleri düzeltmesi gerekiyor.

 

--Soros: Küresel ekonominin geleceği Çin'e bağlı olacak

Ünlü milyarder yatırımcı George Soros, küresel ekonominin geleceğinin Çin'e bağlı olacağını söyledi.

 

MARKETWATCH

--Toyota: Prius modelinin frenleri tamir edildi

Gelen haberlere göre, bir Toyota yetkilisi güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için Prius modelinin fren sistemlerinin değiştirildiğini belirtti.

 

--Sony'nin kârında sürpriz yükseliş

Japon elektronik üreticisi Sony, artan satışları ve yeniden yapılandırma adımları sonrasında dördüncü çeyrekte beklenenden yüksek geldi. Şirketin bu dönemdeki net kârı 861 milyon dolar oldu.

 

--Hindistan petrol şirketleri reform istiyor

Hindistan’ın devlet petrol şirketleri, hükümetin petrol ürünleri üzerindeki sübvansiyonları azaltmasına ve kârlarını artırmaya yönelik reformlar yapmasını istiyor. Ancak analistler, bu reformları kritik siyasi kararlar olarak görürken, enflasyona etkisi nedeniyle tam olarak uygulanamayacağını düşünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!