Dünya basınından manşetler - 30 Mart

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 30 Mart
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2010 10:12

Dünya basınında bugün, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye temasları geniş yer bulurken, Rusya'daki patlamaların da yankıları sürüyor. Ekonomi basını ise madencilik sektöründeki dev anlaşmayı konuşuyor. Yabancı gazetelerin önemli bir bölümü de birinci sayfalarında ünlü şarkıcı Ricky Martin'in cinsel tercihiyle ilgili açıklamalarına yer veriyor.

Haberin Devamı

THE GUARDIAN: Ricky Martin eşcinsel olduğunu açıkladı
Şarkıcı Ricky Martin, yıllardır cinsel yönelimiyle ilgili süregelen tartışmalara en sonunda bir nokta koydu. İnternet sitesinde yayımlanan İngilizce ve İspanyolca bir metinle kendini “çok şanslı bir eşcinsel erkek” olarak tanımlayan Porto Rikolu şarkıcı ikiz oğullarının doğumunun ve anılarını yazmaya başlamasının bu kararı almasına neden olduğunu ifade etti.

1990’lı yıllarda dünya listelerini kasıp kavuran Türkiye’de de Maria şarkısıyla büyük üne kavuşan Martin bugüne kadar cinsel yönelimiyle ilgili sorulara cevap vermemeyi seçiyordu. 38 yaşındaki şarkıcı “Hayatımı bugüne kadar nasıl yaşadığımı gizlersem bu çocuklarıma yapacağım büyük bir haksızlık olur” dedi.

DEUTSCHE WELLE: Füle: Türkiye’nin üyeliği için reformlar kilit önem taşıyor
Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Deutsche Welle’ye verdiği röportajında Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin son dönemde geri plana atıldığı fikrine katılmadığını, hükümet ve meclisin sürdürdüğü reformların müzakere sürecinin dinamosu olduğunu söyledi. Kıbrıs ve Ankara anlaşması gibi konular dolayısıyla müzakere alanının daraldığını hatırlatan Füle, buna rağmen her iki tarafın da süreci ciddiyetle sürdürdüğünün altını çizdi.

Haberin Devamı

Ankara’nın süreci hızlandırmak için örneğin anayasa değişikliği gibi reformları en kısa sürede hayata geçirmesi gerektiğini belirten Füle, Kıbrıs sorununda kapsamlı görüşmelerin tamamlanmasının bir gereklilik olduğunu ve Türk yetkililerin bunu bildiğini ifade etti.

Muhabirin, “Kıbrıs konusunu iki kez dile getirdiniz. Ancak bu işin bir de Yunan ve Rum tarafı var. Siz süreçte net bir ilerleme ya da çözüm için bir tarih görebiliyor musunuz?” sorusuna Füle, “Tarihleri öngörmek çok zor. Bence önemli olan müzakereler ilerliyor. Sadece BM’nin değil AB’nin de desteği var. Bakalım iki lider seçimlerden önce durumu ne noktaya getirecek? Umuyorum bu heyecan kaybolmaz” dedi.

THE NEW YORK TIMES: Türkiye’den Almanya ve Fransa’ya Yunanistan eleştirisi
Türkiye’nin Başmüzakerecisi Egemen Bağış hafta sonu Brüksel’de gazetecilerle yaptığı kahvaltı toplantısında Almanya ve Fransa’yı bir yandan Atina’ya kemerleri sıkması için baskı yaparken bir yandan Yunanistan’a silah satmaya çalışmakla eleştirdi.

Haberin Devamı

Bağış Yunanistan, askeri harcamaları kısıtlarsa hem ekonomik felaketten kurtulacağını hem de bölgede tansiyonun düşeceğini, Türkiye’nin de aynı şekilde yanıt vereceğini söyledi ve ekledi:

“Yunanistan’ın bu kadar büyük bir ekonomik kriz içinde olmasının sebebi savunma harcamaları konusunda Türkiye’yle yarışma çabasıdır.”

BBC: Kandahar operasyonu Haziran’da
Askeri yetkililer Afganistan’daki NATO liderliğindeki koalisyonun ülkenin güneyindeki Kandahar şehri üzerine düzenlenmesi uzun zamandır planlanan operasyonun tarihinin Haziran olduğunu bildirdi.

BBC’nin haberine göre, operasyonun amacı Ağustos ayında Ramazan başlamadan Taliban güçlerini şehirden atmak olacak. ABD güçleri an itibariyle komşu eyalet Helmand’da bulunan Marjah üzerine kapsamlı bir operasyon sürdürüyor.

Haberin Devamı

Bu arada Başkan Barack Obama’nın ülkeye yolladığı ek güçler de yavaş yavaş yerlerine ulaşmaya başladı. Aralık ayında gönderilen 30 bin ek askerden 6 bin tanesi Afganistan’a geldi, diğerlerinin de en kısa süre için de ulaşması bekleniyor.

CNN: Falklands hayal kırıklığı oldu
Falkland Adaları açıklarında petrol arama çalışmaları yapan İngiliz Desire Petroleum şirketi Pazartesi günü şirketin arama yaptığı yataklardan elde edilen petrolün ticari olarak işe yaramayacağını bildirdi. Yapılan açıklamanın ardından şirketinin hisseleri yüzde 50 değer kaybetti.

CNN’in bildirdiğine göre şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada bölgede ince katmanlar halinde petrol bulunduğu ancak rezerv kalitesinin düşük olduğu ifade edildi. 30 günlük deneme çalışmalarının kesin sonuçları Çarşamba günü açıklanacak ancak eldeki ilk bilgiye göre daha büyük petrol ya da doğalgaz kaynaklarına ulaşım için kazıların daha derine inmesi gerekecek.

Haberin Devamı

Şirket Kuzey Falkland Havzası’nda 3.5 milyar varillik petrol ve önemli bir doğalgaz potansiyeli olduğunu hesaplıyordu. Bu kaynaklardan elde edilecek potansiyel kâr Londra ve Buenos Aires arasında uzun yıllardır süregelen “Falkland’ın sahibi kim?” tartışmasını yeniden ateşlemişti.

EL CEZİRE: ABD’li dokuz militan suçlu bulundu
Bir Hristiyan milis grubunun üyesi olduğundan ve bir polisin cenazesine saldırıp ABD hükümetine karşı “savaş açmak” istediklerinden şüphelenilen dokuz kişi hakkında mahkeme kararını verdi. El Cezire’nın bildirdiğine göre mahkeme şüphelilerin Michigan’da bir polisi öldürdüğüne ve daha fazla polis öldürmek için cenazeye saldırı planladığına karar verdi.

Haberin Devamı

Mahkemenin kararında grubun “bu saldırıların ABD hükümetine karşı düzenlenecek daha geniş kapsamlı bir ayaklanma için katalizör görevi göreceğine inandığı” ifade edildi. Amerikalı müfettişler sekiz erkek ve bir kadından oluşan Hutaree isimli grubun kendilerini Şeytan’a karşı savaşa hazırlanan özel bir ordu olarak tanımladıklarını ve Hutaree kelimesinin “Hristiyan savaşçı” anlamına geldiği bildirildi.

THE NEW YORK TIMES: Afgan lider ABD etkisine karşı geliyor
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin önümüzdeki haftalarda Washington’a bir ziyaret düzenlemesi ve Başkan Obama’yla görüşmesi planlanıyordu. Ancak bu ay başında Obama’nın ekibinden Karzai’ye bir mesaj geldi: Davetiyeniz iptal edilmiştir.

New York Times’ın bildirdiğine göre, Amerikalı yetkililer bu mesajın gönderilme sebebini Karzai’nin, geçen yıl yeniden kazandığı seçimlerle ilgili ağır yolsuzluk bulgularına ulaşan bağımsız bir paneli dağıttığını açıklamasıydı.

Buna cevap olarak Karzai kendisi bir davetiye gönderdi. Karzai’nin gönderdiği davetiyenin üzerindeki isim İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad’dı. Ahmedinecad da seve seve Kabil’e gelip, Afganistan başkanlık sarayında Amerikan karşıtı sert bir konuşma yaptı.


Bugün ABD hükümeti önemli bir açmazla karşı karşıya: Güvenilir olmadığını düşündüğünüz bir müttefiki nasıl etkilersiniz?

REUTERS: G8’den İran talebi
Sanayileşmiş G8 ülkelerinin dışişleri bakanları uluslararası kamuoyuna İran’ın nükleer faaliyetlerinin sonlandırılması için “uygun ve güçlü adımlar atılması” çağrısı yapacak. Reuters’ın haberine göre kapanış deklarasyonunun taslağında ayrıca G8’in Batılıların nükleer silah yapmak istediği yönündeki iddialarını reddeden Tahran’la diyaloga hazır olduğu dile getirilecek.

Kanada’da toplanan G8 zirvesi Salı günü sona erecek. Reuters, Pazartesi günü hazırlanan deklarasyonun bir kopyasına ulaştı.
Toplantıya liderlik eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, daha önce dünyanın nükleer silah sahibi bir Tahran’ı kabul edemeyeceğini ve Çin’in Tahran’la içine girilen bu açmazın çözümüne yardımcı olması gerektiğini söylemişti.

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY: Ermenilerin üçte biri Türkiye’yle barışı destekliyor
RFE/RL’nin Ermenice servisinin bildirdiğine göre bu yıl başında düzenlenen bir anket her üç Ermeni’den birinin Türkiye’yle ilişkilerin normalleşmesine “evet” dediğini gösterdi. 2 bin 500 kişiyle yapılan ankete göre katılımcıların yüzde 31’i Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik, sivil toplumla ilgili ve benzer konulardaki yakınlaşmayı destekliyor.

Aynı oranda katılımcı yakınlaşmaya “hayır” derken, geriye kalan yüzde 40 ya kararsız ya da net bir fikri yok. Yüzde 36 imzalanan normalleşme protokollerinin Ermenistan için iyi olduğunu söylerken geriye kalan yüzde 64 ya protokollerin Türkiye’nin çıkarına olduğunu ya da kararsız olduklarını söylüyor.

BLOOMBERG: Vale, BHP ile görüşmeleri bitirdi, geliri yüzde 90 arttı
Dünyanın en büyük demir filizi üreticisi Vale SA ve BHP Billiton Ltd. 40 yıldır uygulanmakta olan Asyalı imalathanelerle kısa vadeli kontratlar imzalayarak fiyatları belirleme sistemine son verdi. Böylece Brezilyalı Vale’nin gelirinde yüzde 90’lık kazanç yaşandı.

Japonya’nın üçüncü büyük çelik üreticisi Sumitomo Metal Industries Co.’nun sözcüsü Toshifumi Matsui, Vale’ye 1 Nisan’dan itibaren birim başına 100 ile 110 dolar arası fiyat ödemeyi kabul ettiklerini ifade etti.

Madencilik devi BHP ise ürününün büyük bir kısmı Asya’daki imalathanelere kısa vadeli anlaşmalarla satacağını açıkladı ancak fiyat vermedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!