Dünya basınından manşetler - 23 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 23 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2010 11:32

Dünya basınında bugün öne çıkan manşetler:

Haberin Devamı

ASSOCIATED PRESS: İsrail: Lübnan’ın Gazze'ye yardım gemilerini durdururuz

İsrail, bir yandan Lübnan’dan yola çıkan ve Gazze’ye uygulanan ablukayı yarmayı amaçlayan iki geminin durdurulması için Lübnan ve uluslararası kamuoyuna baskı yaparken, öte yandan gemilerin Gazze'ye uygulanan deniz ablukasını yarmaya çalışmaları halinde durdurulacakları uyarısında bulundu.

 

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) elçisi Gabriela Shalev, Junia ve Julia adlı gemilerin “denizde bir çatışmaya neden olmayı ve bu şekilde bölgedeki gerilimi yükseltmeye çalışmayı” amaçladıklarını belirtti.

 

Shalev, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a konuda bir mektup gönderdi. AP tarafından Perşembe günü elde edilen belgelerde Shalev, “İsrail’in uluslararası yasa altında deniz ablukasının ihlal edilmesine karşı her türlü önlemi alabileceğini” belirtti. Shalev ayrıca, Lübnan hükümetinin “sorumluluk sahibi olduğunu göstermesini” ve iki geminin denize açılmasını önlemesini talep etti.

Haberin Devamı

 

Shalev, İsrail ve Lübnan arasında “düşmanlık ilişkileri bulunduğunu” ve gemilerin ablukayı yarmaya çalışmaları halinde bu durumun daha da kötüleşeceğini belirtti. İsrail’in BM elçisi, Junia ve Julia gemilerinin silah taşıyabileceğini ve provokatif amaçlar taşıyan kişiler bulundurabileceğini belirtti.

 

Silah olmayan ve çatışmalarda kullanılamayacak tüm malların Gazze’ye erişiminin sağlandığını hatırlatan Shalev, insani meseleler altında bu işlemin düzenli mekanizmalarla gerçekleştirildiğini belirtti.

 

REUTERS: Obama Iraklı liderlerden hükümet kurmaları istedi

ABD Başkanı Barack Obama, Iraklı liderlerden Mart ayında yapılan seçimlerin ardından yaşanan hükümet çıkmazına bir son vermelerini ve en kısa zamanda merkezi hükümetin kurulmasını istedi.

Haberin Devamı

 

Iraklı partiler Mart ayında yapılan ve hiçbir partinin net bir üstünlük elde edemediği seçimlerin ardından hükümet kurmayı başaramamıştı. Uzmanlar hükümet kurulmasında daha fazla gecikilmesi halinde Irak’ın iktidar boşluğu içine düşme riski bulunduğunu belirtti.

 

Başkan Obama, Irak büyükelçisi Chris Hill ve Irak’taki askeri güçlerin komutanı Ray Odierno ile bir araya gelerek Irak’ın politik geleceği ve ABD’li asker sayısının 50 bine indirilmesi gibi konuları değerlendirdi.

 

Bu aybaşında Bağdat’a ziyaret düzenlemiş olan Obama’nın yardımcısı Joe Biden ise, seçimlerde en yüksek oyu alan mevcut Başbakanı Nuri El Maliki ve eski Başbakan Iyad Allavi’ye telefon ederek hükümet kurma çıkmazından bir an önce çıkılmasını istedi.

Haberin Devamı

 

Bazı Sünni politikacılar ise hükümet kurulması aşamasında ABD’yi Allavi’nin partisine yeterince destek vermemekle suçluyor. Sünniler ayrıca İran’ın Şii liderlerin kuracağı bir Irak hükümetini desteklediklerini öne sürüyor.

 

THE WASHINGTON POST: Afganistan’daki liderler Karzai’den kopuyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin altı yıl boyunca istihbarat şefliği görevini yürütmüş olan Emrullah Salih, Afgan halkının Karzai’nin Taliban ile mücadeleye olan inancını kaybetmiş olduğu uyarısını yaptı.

 

Salih, bu ay içinde Kabil’de yerel gruplarla düzenlediği görüşmelerde Karzai’nin militan örgüt ile masaya oturma planının büyük bir hata olduğunu belirtti. Salih, bu hamleyle dokuz seneden beri oluşturulmakta olan politikanın ve kadın hakları gibi demokratik adımların tehlikeye atıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

 

Kabil’deki bir üniversitede öğrencilere konuşan Salih, “Eğer sesini yükseltmezse büyük bir kriz ile baş başa kalacaklarını” söyledi. Salih’in yaptığı uyarılar, bir zamanlar Karzai’ye olan bağlılıklarını belirten ancak hızla ona karşı inançlarını yitiren yerel gruplar arasında yayılıyor.

 

Tacik, Hazara ve Özbekli politikacılar, Karzai’nin isyancı militanlara mensup Peştun’larla barış anlaşması yapmayı öngören politikalarından endişe duyduklarını belirtti.

 

WALL STREET JOURNAL: İskoçya Lockerbie soruşturmasını görmezden geldi

ABD Senatosu'nun Lockerbie bombacısı olarak bilinen Libyalı Abdelbaset El Megrahi’nin geçtiğimiz yıl salıverilmesini soruşturmak adına iki İskoçyalı bakana soruşturmaya katılma talebinde bulunması karşılıksız kaldı.

Haberin Devamı

 

İskoçya Adalet Bakanı Kenny Askill ve Cezaevi Hizmetleri Sağlık Direktörü Andrew Fraser’in yapılacak olan soruşturmaya ifade vermek için katılmayacakları belirtildi. İskoç hükümeti, bakanların ifade vermeyeceklerini, ABD Senatosu’na El Megrahi’nin salıverilmesi hakkındaki tüm belgelerin iletildiğini ifade etti.

 

ABD Senatosu, İngiliz petrol devi BP'nin Libyalı bombacının salıverilmesinde rolü olabileceği şüphesiyle soruşturma talebinde bulunmuştu. ABD Senatosu Dış ilişkiler Komitesi ayrıca, BP CEO’su Tony Hayward, şirketin özel danışmanı Mark Allen ve eski İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw’u da ifadelerinin alınması talebiyle soruşturmaya davet etti. BP, daveti aldıklarını belirtirken henüz bir yanıt vermedi. Straw’un ise bu konuda ne karar verdiği henüz bilinmiyor.

 

ABD Senatosu tarafından yapılacak soruşturma El Megrahi’nin salıverilmesi hususundaki iddiaları değerlendirecek. Bunlar arasında Libya ve BP arasında 900 milyon dolarlık bir petrol arama sözleşmesi de bulunuyor. İskoçya ve İngiltere hükümetleri ile BP, bugüne kadar El Megrahi’nin salıverilmesiyle ilgili iddiaları reddetti.

 

BBC: Meksika Körfezi’nde fırtına tehlikesi nedeniyle gemiler tahliye ediliyor

ABD hükümeti, Bonnie Fırtınası’nın baş göstermesiyle Meksika Körfezi’ndeki petrol kirliliğinin yaşandığı alanın boşaltılması emrini verdi. Hızı saatte 65 kilometreye varan fırtına yüzünden sızıntı yaşanan bölgedeki çalışmaların iki hafta boyunca durdurulduğu açıkladı.

 

Uzmanlar ise fırtınanın petrol kirliliğinin yaşandığı bölgeye Cumartesi günü ulaşabileceğini belirtti. Haiti, Porto Riko ve Dominik Cumhuriyeti’nde şu ana kadar sel felaketlerine neden olan fırtınanın Bahama Adaları’na ilerlediği ifade edildi.

 

Yetkililer, bölgede çalışmaya devam edebilecek birkaç geminin dışında tüm gemilerin tahliye edileceğini ve temizlik çalışmalarının birkaç gün ertelenebileceğini belirtti. Bölgeden tahliye edilecek olan gemiler, fırtınanın geçmesinin ardından en kısa zamanda temizlik çalışmalarına geri dönebilecek şekilde konuşlandırılacak.

 

Diğer yandan, geçtiğimiz hafta sızıntıya neden olan Macondo kuyusuna yerleştirilen başlığın başarılı olduğu ve mühendislere birkaç gün hiç denetim yapmamalarının bir sorun teşkil etmeyeceği belirtildi.

 

GUARDIAN: Chavez, Kolombiya ile diplomatik ilişkileri kesti

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, sınır bölgesinde solcu gerillaları barındırdığı suçlaması karşısında Kolombiya ile diplomatik bağlarını kesme kararı aldı. Chavez, sınır bölgesinde önlemlerin artırılmasını emrederken, komşusu Kolombiya’nın bir savaşa neden olabileceğini belirtti.

 

Chavez, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “kardeş ülke Kolombiya ile tüm ilişkilerini kesmekten başka şansları olmadığını” söyledi. Bogota, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ve Ulusal Özgürlük Ordusu (ELN) militanlarının Venezüella sınırlarında konuşlandığını öne sürmüştü.

 

Kolombiya, Amerika Devletleri Teşkilatı’na (OAS) harita, video ve görgü tanıklarının ifadelerini sunarak iddiasını savundu. Ülkenin OAS temsilcisi Luis Alfonso Hoyos, Chavez yönetimini cinayet işleyen, insan kaçıran ve uyuşturucu ticareti yapan teröristlerin faaliyetlerine göz yummakla suçladı. Hoyos, Güney Amerika’nın “bu kâbusa” daha fazla sabır gösteremeyeceğini belirtti ve Venezüella ulusal muhafızlarını militanları yasalara karşı korumakla suçladı.

 

Venezüella’nın OAS temsilcisi Roy Chaderton ise iddiaları reddederek, Kolombiya’nın iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt bulunmadığını, Hoyos’un sunduğu resimlerin nerede çekildiği hakkında hiçbir fikri olmadığını belirtti.

 

HINDUSTAN TIMES: Gazze hastaneleri tarihi geçmiş ilaçlarla dolu

Filistinli yetkililer Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin tarihi geçmiş ilaçlarla dolu olduğunu belirtti. Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın geçtiği habere göre, dünyanın dört bir tarafından son iki yıldan bu yana gönderilen ilaçların tarihlerinin dolduğu ve kullanılamaz olduğu ifade edildi.

 

Bir sağlık yetkilisi, İsrail’in 19 ay önce düzenlediği askeri harekât sonrası şehirde bulunan ilaçların sadece yüzde 30’unun tedavi amaçlı kullanılabildiğini söyledi. Yetkili, birçok ülkenin ve sivil toplum örgütünün yüksek miktarda ilaç ve tıbbi malzeme bağışı yaptıklarını ancak “rasgele” yapılan yardımların sorunlara neden olduğunu belirtti.

 

Gazze’ye gelen ilaçların yüzde 22’sinin tarihinin geçmiş olduğuna dikkat çeken yetkili, birbirinden bağımsız ve farklı bağışların acil tıbbi durumlar ve genel tedavilerde fazla yardımcı olamadığına dikkat çekti.

 

Diğer yandan, sağlık yetkilileri son 19 ay içinde Gazze’ye tarihi geçmiş ilaç gönderen ülkelerin listesini yayımlamayı reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!