Dünya basınından manşetler - 21 Mart

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 21 Mart
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2010 09:43

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

 

Petrol ve doğalgaz ülkesi Azerbaycan, Türkiye ile Avrupa'nın umudu olabilir (Independent)

 

Doğal kaynaklarına yaptığı yatırımla zenginliğini her geçen gün artıran Azerbaycan, Türkiye’den geçecek Nabucco doğalgaz hattına sağlayacağı kaynak ile Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını ciddi biçimde azaltabilir.

 

Geçtiğimiz yıl GSYİH’sı yüzde 9’dan fazla büyüme gösteren Azerbaycan’ın başkenti Bakü, petrol ve doğalgaz zenginliğini şehrin dört bir yanından yükselen ticari yapılarıyla ortaya koymaya başladı.

 

Öte yandan, komşusu Türkiye ile sahip olduğu önemli jeopolitik konum, Azerbaycan’ın Avrupa Birliği’nin (AB) enerji kaynaklarını garantiye alan iki ülkeden biri olmasını sağlayabilir. Bu amaç altında, İngiliz petrol devi British Petroleum’un (BP) öncülüğünü yaptığı Şahdeniz 2 doğalgaz yatağı projesi, Avrupa’nın Rusya’ya olan doğalgaz bağımlılığını ortadan kaldıracak Nabucco boru hattının en büyük kaynağı olması olacak.

 

Azerbaycan doğal gazının, Türkiye üzerinden geçecek Nabucco hattıyla Avrupa’ya ulaştırılması, doğalgaz ihtiyacının yarısından fazlasını Rusya, Norveç ve Cezayir’den karşılayan Avrupa’nın Rusya gaz devi Gazprom’un etkisinden çıkması için çok önemli.

 

Azerbaycan Enerji Bakanı Natik Aliyev, Avrupa’nın Kuzey Deniz’indeki rezervlerinin azaldığını, gelecek 10 ila 20 yıl içinde kıtanın önemli kaynaklarını tamamen kurutabileceğini belirtti.

 

Aliyev, yılda 31 milyar metre küp doğalgaz aktaracak olan Nabucco hattına yapılacak katkının önemine değindi: “Birkaç yıl içinde Irak ve İran’daki politik düzenin güçlenmesiyle bu ülkelerin Nabucco projesine katkıda bulunmasını bekleyebiliriz. Ayrıca Türkmenistan gibi Orta Asya ülkelerinin ileride projeye dâhil olması da büyük atılımlar sağlayabilir” dedi.

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES
--Çin’de yayımlanan belge ABD’yi alarma geçirdi
Askeri analist ve Çin uzmanı Larry M. Wortzel, ADB Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi’ne Mart ayı başında yaptığı uyarıda, Çin’in Dalian Üniversitesi araştırmacılarının ABD’nin enerji şebeke ağına nasıl saldırılabileceği üzerinde bir çalışma hazırladığını belirtti.

--ABD ve İsrail’in diplomatik çıkmazı
Doğu Kudüs’te inşa edilecek yeni konut birimleri üzerinde süren 10 günlük diplomatik tartışmanın ardından, hem İsrail hükümeti ve hem de Obama yönetimi amacına ulaştığını düşünüyor. ABD, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’dan imtiyazlar elde ettiğine inanırken, İsrail ABD’ye fazla koz vermediğini düşünüyor.

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST
--Demokratlar sağlık reformu tasarısı için bedel ödeyebilir
ABD Başkanı Barack Obama ve Demokrat Parti, sağlık reformu tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçirilmesi için oylanacağı Pazar günü tarihi bir başarı elde edebilir. Ancak Obama başarılı olsa bile başarısının maliyeti çok yüksek olacak gibi gözüküyor.

--Rusya’da binler hükümeti protesto etti
Pazar günü Rusya’nın birçok köşesinde binlerce insan hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü.  Yağmur altında yaşanan gösterilerde eylemciler polisle karşı karşıya gelirken, Başbakan Vladimir Putin’in görevi bırakması çağrısında bulundu.

THE GUARDIAN
--Papa Katolik Kilise’sinde yaşanan skandal için özür diledi
Papa 16’ıncı Benedict Cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamada Katolik Kilisesi’nde yaşanan çocuklara cinsel istismar skandalı nedeniyle özür dilerken, İrlandalı papazları ihmalleri nedeniyle eleştirdi. Kamuoyu, cezalandırmaya gitmeyen Papa’nın sadece özür dilemesini yeterli bulmadı.

Haberin Devamı

--Sarkozy yerel seçimlerde büyük darbe alabilir
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Halk Hareketi Birliği (UMP) partisi ilk tur oylamasında sadece yüzde 26 oy alabilirken, solcu koalisyon yüzde 50 oy topladı.

HAARETZ
--Netanyahu ABD’nin taleplerine boyun eğdi
Bugün ABD’ye gidecek olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Washington’un talepleri üzerine Filistin Yönetimi’ne iyi niyet girişimlerinde bulunulacağı sözü verdi.

--Oren: Kimse bizi barış yapmaya zorlayamaz
İsrail’in Washington büyükelçisi Michael Oren, Ortadoğu’da kimsenin İsrail’i barışa zorlayamayacağını ve konut inşasında kararı İsrail ile Filistinlilerin kendilerinin verebileceğini belirtti. Oren, bir ABD televizyonuna yaptığı açıklamada ABD’nin Filistin ile barış yapılmasına yönelik herhangi bir zorlama girişiminin, “bir kişiyi âşık olmak için zorlamaktan farksız olacağını” belirtti.

Haberin Devamı

CNN MONEY
--Google Çin’de sansürün önüne geçmenin yolunu arıyor
Google uzun süreden beri yasal olmayan kavram ve ürünlerin verilerine arama motoru üzerinden erişimi yasaklayan sansür uygulamasına sahip. Ancak Çin’in kendine has sansür uygulamaları kullanması, Google’ı arama motoru üzerindeki sansürlemeyi nasıl idare edebileceği konusunda arayışlara itiyor.

--Bernanke: Fed tüm bankaları denetleyebilmeli
ABD Kongresi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ülkenin en büyük bankaları üzerindeki nüfuzunu kısıtlamayı planlarken, Fed başkanı Ben Bernanke Pazar günü boyutları ne olursa olsun tüm bankalar üzerinde denetleyici olmaları gerektiği görüşünü tekrarladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!