Dünya basınından manşetler - 20 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 20 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2009 10:56

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE 

 

FINANCIAL TIMES

-- Sekiz PKK'lı Türk ordusuna teslim oldu

Bir grup PKK'lı, Kuzey Irak sınırını geçti ve Pazar günü Türk ordusuna teslim oldu. Bu Türk hükümetinin Kürt vatandaşlarının haklarını artırma çabalarına bir jest olarak yapılan bir hareketti.

 

BBC

-- PKK’ların teslim olması Türkiye’nin planını test ediyor

Sekiz PKK'lı, barış çabalarını desteklediklerini göstermek için, Irak sınırından Türkiye’ye geçerek teslim oldu.

 

DEUTSCHE WELLE

-- Yeni Yunan başbakanı önceliği Kıbrıs barışına veriyor

Yunanistan’ın yeni başbakanı Yorgo Papandreu, Akdeniz’deki adanın uzlaşma sorununa doğrudan çözüm bulma niyetiyle, Kıbrıs’ı ziyaret etti. Başbakanın Türkiye’ye sunduğu tek şey ise ülkenin AB üyeliğine ihtiyatlı destek oldu.

 

Haberin Devamı

DER SPIEGEL

-- Türkiye-İsrail ilişkilerinin acıklı durumu 

Türkiye geçtiğimiz günlerde, Ortadoğu’daki arabuluculuk görevini güvence altına almak zorunda kaldı. Ertelenen askeri tatbikat sonucunda, ülkenin İsrail’den uzaklaşıp, Suriye ile yakınlaştığı görüldü. İsrailliler endişe içindeyken, Suriyeliler durumundan bir hayli memnun. Türk tarafı ise diplomatik olmaya özen gösteriyor.

 

TEHRAN TIMES

-- İran, İsrail’i askeri tatbikatta saf dışı bıraktığı için Türkiye’yi takdir ediyor

İran Savunma Bakanı Ahmet Vahidi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmesi planlanan Anadolu Kartalı tatbikatında İsrail’i saf dışı bırakmasından dolayı Türkiye’ye övgü yağdırdı.

 

THE GUARDIAN

-- Türkiye’nin kalbindeki başarılı Yunan “cafe”si

İki ülke arasındaki buzların eridiğini gösteren cafe, 1922’den bu yana İzmir’de açılan ilk Yunan işletmesi.

 

DÜNYA BASINI

 

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES

-- İran yakıt anlaşmasından çıkmakla tehdit etti

İran hükümeti üstü kapalı bir şekilde, nükleer stokunun çoğunu ülke dışına göndermesini öngören anlaşmayı bozmakla tehdit etti.

 

-- Afgan liderin yapılan seçim incelemelerinden sonra yeniden sandığa gitmeyi kabul ettiği söyleniyor

Ağır uluslararası baskı altındaki Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkedeki ihtilaflı seçimleri ilk rauntta kazanmak için yeterli oyu alamadığını kabullenmiş gözüküyor.

 

-- Irak’ta çete kontrolünde kampus

Irak’ın en prestijli üniversitelerinden biri öğrenci ve profesörlere tecavüz etmek hatta öldürmekle suçlanan bir öğrenci çetesi yüzünden kapatıldı.

 

THE WASHINGTON POST

Haberin Devamı

-- Irak seçim kanunlarını yine çıkaramadı  

Irak parlamentosu, yeni bir meclis seçip, ABD’nin ülkeden savaş bölüklerini çekme planları içinde bir dönüm noktası yaratacak seçim organizasyonları için gerekli kanunları yine çıkaramadı.

 

-- Amerikalıların çoğu devlet sigortasını destekliyor

ABD’liler halen paketin geneli ve Başkan Barack Obama’nın bu konudaki liderliği konusunda uzlaşmadı. 

 

-- ABD tıbbi marihuanaya bakışını yumuşatıyor

Başsavcı Eric H. Holder Jr, Pazar günü federal müfettişlerin tıbbi marijuanna hastalarını takip etme görevlerini durdurdu. Uyuşturucu reformu danışmanları, büyük bir politika değişikliği olarak görülen bu hareketi, mariuhananın yasallaştırılması adına atılan ilk adım olarak kabul ediyor.

 

Haberin Devamı

THE WALL STREET JOURNAL

-- Doğu Avrupa tüketim vergilerini yükseltecek

Resesyonun bölgenin kamuoyu finansmanına etki etmesinden dolayı yeni gelir arayışları içinde olan Orta ve Doğu Avrupa hükümetleri,sigara ve alkole koydukları vergileri artırıyor.

 

-- Iraklılar ABD’den yatırım çekmeye çalışıyor

Irak hükümeti, ABD’li işletmeleri ülkenin yeniden yapılanma çabalarına dahil olmaya ikna etmek için, Saddam dönemi sonrasındaki en büyük yatırım tanıtım turunu başlatıyor

 

-- İran, Fransa’dan uranyum almayacak

İran, yerel medyayı daha önce verdiği sözlerden uzaklaştığını göstermek için kullanarak, nükleer silahlar konusundaki tutumunda birbirine zıt duruşlar sergiliyor.

 

FINANCIAL TIMES

-- Gelişmiş ülkelerin tavizleri iklim anlaşması umutlarını artırıyor

Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerden talep ettikleri sera gazı salınımını uzun dönemli kesme taleplerinde yumuşamaya giderek iklim değişikliği üzerinde küresel çapta anlaşma sağlanması için ödün vermeye hazırlanıyor.

 

-- Bernanke ekonomik dengesizlik için uyardı

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, küresel krizin etkilerinin azalmaya başladığı bu dönemde ABD ve Asyalı ülkelerin küresel ekonomideki dengesizliğin yeniden tekrarlanmaması yönelik politikaları uygulamasının "çok acil" olduğu uyarısında bulundu.

 

-- Fransa bankacılık vergisi teklifi sundu

Fransa, artan denetleme harcamalarını karşılamak için bankacılık sektörüne yeni vergi uygulaması teklifi getirecek.

 

THE GUARDIAN

-- Pakistan savaşından kaçan mülteciler

Mağdurlara yardım eden çalışanlar, Pakistanlı savaş uçakları Taliban’ın saklandığı yeri vururken, 260 bine yakın insanın evlerinden kaçmış olabileceğini söylüyor.

 

-- Karzai, ikinci tur seçim isteğini kabul etmek zorunda kalıyor

Başkan, uluslararası kamuoyundan gelen baskılara dayanamayıp, oyların büyük bir kısmını almadığını kabul etti.

 

-- Soruşturma kadın tacirlerini ortaya çıkaramadı

İngiltere’nin en büyük kadını tacirliği soruşturmasında, insanları fuhuş yapmaya zorlayan asıl kişi ortaya çıkarılamadı.

 

Haberin Devamı

HAARETZ

-- İsrail İran’a saldırırsa ABD de muhtemelen ona katılacaktır

Eski bir üst düzey ABD Hava Kuvvetleri yetkilisi, İsrail İran üzerine düzenlenecek bir hava kuvvetleri saldırısı için karar alırsa ABD’nin bu operasyona katılmayı reddedemeyeceğini ifade etti.

 

Bu hafta sonu Washington merkezli bir think tank tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan ABD Avrupa Güçleri eski Komutan Yardımcısı Charles F. Wald, İran üzerine yapılacak bir hava saldırısının İslam Cumhuriyeti’nin var olduğu iddia edilen nükleer programını yıllarca geriye götürebileceğini ifade etti.

 

“Ancak İsrail’in bunu tek başına yapabileceğine inanmıyorum” diyen Wald ekledi: “Mükemmel bir orduları var ama haftalar ya da aylar sürecek bir saldırıya, günde yüzlerce sorti yapmaya yetecek kadar büyük değil.

 

Wald, “ABD’nin büyük müttefiki İsrail” İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için askeri operasyon yapmaya karar verirse ABD’nin İsrail’in yanında yer alma konusunda baskı altında kalacağını ifade etti.

 

-- Uzman: Eğer önümüzdeki iki yıl çok yağmur yağmazsa İsrail’in su kaynakları tehlikeye girer

İsrail Su Bakanı Prof. Uri Shani, su krizini araştıran devlet müfettişlerine, İsrail’in sudan tasarruf etmek için elinden geleni yapması ve önümüzdeki iki yılda önemli miktarlarda yağmur yağmasını umması gerektiğini aksi takdirde ülkenin su kaynaklarını korumak ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanacağını belirtecek.

 

-- ABD eski NASA çalışanını İsrail ajanı olduğu gerekçesiyle tutukladı

Geçmişte ayda su bulan araştırma ekibinden olan bir eski NASA çalışanı İsrail istihbarat yetkilisi gibi görünerek FBI ajanlarına bilgi sızdırdığı gerekçesiyle tutuklandı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

-- 8 PKK'lı teslim oldu

Terör örgütü PKK'nın 8 üyesi Türkiye'ye karşı yürüttükleri silahlı mücadeleye son verdi. PKK üyeleri Kuzey Irak'tan gelerek Türk yetkililere teslim oldu. Ayrıca Kuzey Irak'ta Kürt mültecilerin yaşadığı Mahmur kampından da 26 kişi Türkiye'ye döndü.

 

DIE WELT

-- PKK lideri Öcalan PKK üyelerini Türkiye'ye gönderdi

Türkiye aylardır Kürt sorununu çözüm yollarını tartışıyor. Türk hükümeti ve cezaevindeki PKK lideri Öcalan sorunun çözümü için büyük bir plan hazırladı ama şimdiye kadar iki taraf da bu planın detaylarını açıklamadı. Sorunun çözümü yönünde ilk büyük adım atıldı. 34 PKK üyesi dün Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş yaptı. PKK üyelerinin kimlik kontrolü yapıldıktan sonra serbest bırakılmaları bekleniyor.

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

-- Türk armudu alarmı

Türkiye'den ithal edilen armutlarda amitraz adlı tarım ilacına rastlandı. Avrupa Birliği amitraz tarım ilacının meyve ve sebzelerde kullanılmasını yasaklamıştı. Bu ilaç özellikle çocuklarda konuşma bozukluğuna neden oluyor.

EKONOMİ BASINI 

 

BLOOMBERG

-- Petrol zayıflayan dolar ile son bir yılın zirvesinde

Petrolün varil fiyatı, doların euro karşısında son 14 ayın en düşük seviyeye gerilemesinin ardından, emtianın alternatif yatırım olarak cazibesinin artması nedeniyle New York işlemlerinde son bir yılın en yüksek seviyesi olan 80 doların üzerine çıktı.

 

-- Asya borsaları büyüme ve kâr beklentileri ile yükseldi

Asya borsaları, Avustralya Merkez Bankası'nın ekonomide toparlanma beklentileri ile yeni faiz artırımı işareti vermesi ve Apple'ın beklenenden daha iyi kâr rakamı açıklaması ile yükseldi. Yükseliş sonrası MSCI Asya Pasifik Endeksi 13 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

 

-- Apple'ın satışları Mac ve iPhone'a olan talep ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti

iPhone, iPod ve Macintosh bilgisayarlara olan talep Apple'ın satışlarının ve kârının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesini sağladı. Şirketin hisseleri ikincil piyasa işlemlerinde tarihin en yüksek seviyesine yükseldi.

 

CNBC

-- ABD daha fazla bilgi sızdırma olayını ortaya çıkarmaya niyetli

ABD'de Federal müfettişler, son yaşanan tarihin en büyük bilgi sızdırma olayından sonra benzer yeni olayları ortaya çıkarmaya niyetli.

 

-- Bernanke küresel dengesizlik için eylem çağrısı yaptı

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Asya'daki ihracata dayalı ekonomik politikaların ve ABD'nin bütçe açığının küresel ticarette dengesizliği yeniden tetikleyebileceğini, azaltılmadığı takdirde de istikrarlı büyüme için ortaya konan çabaları tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

 

-- IMF: Teşvik önlemlerini çekmek için çok erken

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel resesyona karşı uygulamaya konulan mali teşvik önlemlerinin geri çekilmesi konusunda uyarıda bulunarak, bunun önümüzdeki sene yeniden yavaş büyümeye dönme tehlikesi yaratabileceğini söyledi.

 

CNNMONEY

-- ABD'de konut piyasası için yeni kurtarma yolda

ABD'de Barack Obama yönetimi ilk defa ev sahibi olacaklara ve düşük gelirli vatandaşlara mortgage kredileri sağlayan kamu ve yerel aracı kurumlara destek olacak yeni bir planı duyurdu.

 

-- Piyasalardaki ralli bir aldatmaca mı?

Borsalar "güçlü" kâr rakamları ile yükseldi. Ancak bazı yatırımcılar 10 bin puanın üzerine çıkan Dow Jones Endeksi'nin hareketinin piyasadaki altı dolu olmayan heyecan havasından kaynaklandığı endişesini taşıyor.

 

-- Apple iPhone ile büyük kazandı

Macintosh bilgisayar ve iPhone satışlarındaki artışı Apple'ın son çeyrekteki karını yüzde 47 artırdı. Şirketin hisseleri ikincil piyasa işlemlerinde tarihi rekor seviyesine yükseldi.

 

FORBES

-- Küresel büyüme gösterecek borsa yatırım fonlarını almanın tam zamanı

Avustralya, Singapur ve gelişmekte olan ülkelere odaklanan borsa yatırım fonları bu dönemde küresel büyüme portföyünüzde yer almalı.

 

-- Borsalar kâr açıklamalarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle yükseldi

ABD'de borsalar, analistlerin beklentilerinin üzerinde gelen ve ekonomide toparlanmanın daha erken görüleceğini gösteren şirket kârlarından sonra Pazartesi günü yılın en yüksek seviyelerini gördü.

 

-- Apple resesyonu öldürdü

iPhone resesyon üzerindeki ağırlığını göstermeye devam ederek, Apple'ın kârının yüzde 47 artmasını sağladı.

 

MARKETWATCH

-- ABD'de yatırımcılar finans sektörü hisselerine bakıyor

ABD'de borsalar son gelen kâr rakamlarına odaklanırken, şimdiye kadar gelen sonuçlarda artış yönündeki sürprizler çoğunlukla finans sektöründeki şirketlerin hisselerinde görüldü.

 

-- Avustralya Merkez Bankası: Risk azalıyor

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Salı günü yayınlanan son Para Piyasası Kurulu toplantı özetinde, ekonomideki aşağı yönlü risklerin "belirgin olarak azaldığını" söyledi. Bankanın bu görüşü, gevşek maliye politikasını daha fazla gerekli olmadığı ve yeni bir faiz artırım kararının neredeyse kesin olduğunu gösterdi.

 

-- Apple'ın kârı iPhone ve Mac ile arttı

Apple'ın son çeyrekteki kârı iPhone, Mac bilgisayarlar ve iPod müzik çalarların satışlarında yaşanan beklenmedik artışla yüzde 46 arttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!