Dünya basınından manşetler- 2 Mart

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 2 Mart
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2010 10:18

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

      

 

--Türk generaller 2003’teki İstanbul bombalamalarıyla ilgili suçlanıyor (Daily Telegraph)

Üç emekli general 2003 yılında üç İngiliz dahil toplam 60 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalamalarla ilgili suçlanıyor.

 

Emekli subaylar hükümeti istikrarsızlığa sürüklemek ve askeri darbeye zemin hazırlamk için El Kaide’yle işbirliği yapmakla suçlanıyor. Savcılar, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Birinci Ordu komutanlarının İngiliz konsolosluğu, HSBC ve sinagoglar üzerine yapılan saldırılardan sorumlu olduğundan şüpheleniyor.

 

Haberin Devamı

Geçmişte patlamaların sorumluluğunu El Kaide bağlantılı bir grup üstlenmişti ancak Türkiye gibi güvenlik güçlerinin çok etkili olduğu bir ülkede bu grubun bomba yapım malzemelerini nasıl elde ettiği ve denetlemelerden nasıl geçtiği yönünde soru işaretleri geçerliliğini sürdürüyordu.

 

Türkiye saldırılardan sonra 69 kişiyi mahkemeye çıkarmıştı. DNA testleriyle Konsolosluk üzerine yapılan saldırıda bombayı taşıyan aracın sürücüsünün sinagog saldırılarında suç ortağı olduğu ortaya çıkmıştı. Saldırılardan sorumlu olanlar, İngiltere’nin Irak’ı Mart 2003’te işgal etmesine misilleme yaptıklarını söylemişti.

 

Saldırılarda kilisesi havaya uçan Anglikan rahip Ian Sherwood, raporun hükümeti yıkma planları yaptığı iddia edilenlerin acımazsızlığını gösterdiğini söyledi.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Türkiye’de ordu çöküşte, güç dengeleri değişiyor

Ordunun Türkiye’nin güç yapısının zirvesinden düşüşüyle Türkleri “yerine ne gelecek” korkusu sardı. 

 

Haberin Devamı

--Şili’de yıkımın boyutları ortaya çıktı, dış yardım isteniyor

İlk etapta dış yardımları geri çeviren hükümet, ülkede ihtiyaçlar ortaya çıkmaya başladıkça tavrını değiştirdi.

  

THE WASHINGTON POST

--Kamu şirketleri nükleer projelerin fonlanması için eyaletlerden yardım arıyor

Küresel ısınma korkusu ve Washington’daki siyasi havanın değişmesi nükleer canlanma umutlarını artırdı ancak karşılarında şu anda da para engeli var.

 

--Emanuel mantığın sesi olabilir mi?

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel, Washington’ın karikatürü konumunda bir isim ancak pek çok Demokrat Başkan Barack Obama’nın kendisine daha fazla kulak vermesi gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı

 

THE WALL STREET JOURNAL

--AB Yunanistan’dan yeni önlemler almasını istiyor

Avrupa Birliği (AB), Yunanistan’ı euro bölgesine yayılmakta olan bir krizden kurtarmaya hazır ancak Avrupa Komisyonu'nun mali işlerinden sorumlu üyesi Olli Rehn, Pazartesi günü Yunanistan’ın kamu finansmanını düzeltmek için daha fazlasını yapmak zorunda olduğunu dile getirdi.  

 

--İspanya, Venezüella’nın rakibini öldürmeye çalıştığını iddia ediyor

İspanya ve Venezüella arasında diplomatik kriz. İspanya, Venezüella'yı Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin ve diğer üst düzey siyasilerin cinayetine karışmakla suçladı.

 

FINANCIAL TIMES 

--Finansal ve siyasi korkular sterlini vurdu

Haberin Devamı

Sterlin, Pazartesi günü döviz piyasasında büyük bir darbe aldı. İngiltere’deki genel seçimler öncesinde risk almaktan kaçınan yatırımcılar, sterlinin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Ada ülkesinin para birimi 1.50 dolar seviyesine geriledi.

 

--Küresel ticaretteki hızlı iyileşme devam ediyor

Ticaret piyasasına yönelik araştırmalar yapan Hollanda merkezli Bureau for Economic Policy Analysis’ın raporuna göre, küresel mal ticaretinde Aralık ayında son 19 yılın en yüksek hacmine ulaşıldı.

 

THE GUARDIAN

 --Chavez’in ‘terör bağlantıları’ diplomatik soruna yol açtı

İspanya’da bir hakimin Venezüella hükümetinin, Bask bölgesindeki terörist grup ETA’yla bağlantılı olduğunu iddia etmesi iki ülke arasında gerginliğe neden oldu.

 

Haberin Devamı

--Depremin vurduğu Haiti şimdi de sular altında

Haiti’de şiddetli yağmur sellere neden oldu. En az 13 kişi öldü, pek çok insan evlerinde ve araçlarında mahsur kaldı.

 

HAARETZ

--Rapor: Suriye kademeli olarak Golan’dan çekilme planını gözden geçirmeye hazır

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İsrail’in Suriye’nin Golan Tepeleri’nin her karış toprağında hakkı olduğunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.

 

--Hamas lideri İsrail ajanı olan oğlunu evlatlıktan reddetti

Haaretz geçtiğimiz günlerde üst düzey bir Hamas lideri Şeyh Hasan Yusuf’un oğlunun İsrail için ajanlık yaptığı ve Hamas üyelerinin yakalanmasında önemli roller oynadığını yazmıştı. Bu haberden birkaç gün sonra, Pazartesi günü Hamas’ın internet sitesinde yayımlanan bir duyuruda, Şeyh Hasan’ın oğlunu evlatlıktan reddettiği ifade edildi.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Sterlin düşerken, Asya hisseleri yükseliyor

ABD’de tüketici harcamalarının artması Asya borsalarının son beş ayın en yüksek seviyesine çıkardı. Diğer yandan Güney Kore ihracatı ve Japonya’da işsizliğin azalması kıtada ekonomik büyümenin hızlandığının işareti olarak kabul ediliyor. Avustralya doları ve sterlinde ise büyük düşüş yaşanıyor.

 

--AB Yunanistan’ın bütçe açığı kesintilerine zaman biçti

Avrupa Birliği (AB), Yunanistan’ın birliğin tarihinde karşılaşılan en büyük bütçe açığını kesmeye yönelik girişimleri için zamanın daralmakta olduğu iddiasında bulundu.  

 

CNBC

--General Motors direksiyon sorunları yüzünden 1.3 milyon aracını geri çağırıyor

ABD’li otomobil üreticisi General Motors, Kuzey Amerika’da birinde ağır yaralanmaların rastlandığı 14 kazaya neden olan direksiyon sorunu yüzünden 1.3 milyon aracını geri çağıracağını açıkladı.

 

--Obama sağlık reformunda daha fazla değişikliğe gidiyor

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın, bu hafta içinde sağlık reformuna yönelik bazı değişiklik önerilerinde bulunacağını dile getirdi. Demokratlar ise, tasarıda Cumhuriyetçilerin isteklerine de yer vermek istediklerini söyledi.

 

CNNMONEY    

--Nasdaq ve S&P 2010’da yükselmeye devam ediyor

Yeni yılda yükselmeye ivmesini devam ettiren Nasdaq ve S&P 500 borsaları, Pazartesi günü ABD’li sigorta şirketi AIG’nin Asya’daki iştiraki AIA’i İngiliz Prudential’a satmasının ardından yükselmeye devam etti.

 

--Fed’in başkan yardımcısı görevden ayrılıyor 

ABD Merkez Bankası Başkanı Donald Kohn, Pazartesi günü Haziran ayında sona erecek başkan yardımcılığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

 

 

FORBES

--ABD Pekin’le bağları güçlendirmek istiyor 

Ticari anlaşmazlıklar, Tayvan’a yapılan silah satışı ve diğer hassas konular yüzünden zarar gören bağları düzeltmek adına üst düzey ABD heyeti Salı günü Pekin’e gidiyor.

 

--Amerika’nın Yunanistan duvarı

Yunanistan’da yaşanan bütçe açığı krizi, hisse ve kurumsal tahvil piyasaları üzerinde baskı oluştururken, diğer ülkelerin artan borçlarını kapatamayacaklarına yönelik endişeler oluşturdu. ABD Hazine bonolarının fiyatları üzerinden değerlendirme yapıldığında ise, ABD’deki yatırımcıların güvenini kıracak bir durum bulunmuyor

 

MARKET WATCH

--Wall Street olumlu sinyal veriyor

Şirket birleşmeleri ve satın alımlarının artmasının yanı sıra, güçlü ekonomik veriler Wall Street’in Mart ayına güçlü bir başlangıç yapmasını sağladı.

 

--Japonya’da istihdam artıyor

Japonya’nın işsizlik oranı, Ocak ayında beklenenden daha fazla azalarak yüzde 4,9’a indi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!