Dünya basınından manşetler - 2 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 2 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2010 10:39

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

WASHINGTON POST: Demokratlar hezimet, Cumhuriyetçiler ise zafer bekliyor
Ara seçimlerin yapılacağı günün gelmesiyle, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde kontrolü ele geçireceklerine olan inançları tam. Senato’daki yarışta ise Demokratların çok az bir üstünlük sağlaması bekleniyor.

Seçimlerin bir gün öncesinde seçim kampanyasını tamamlamış olan AD Başkanı Barack Obama, günü Beyaz Saray’da geçirdi. Obama, “American Idol” dahil bazı radyo programlarında söyleşilere katılmayı tercih etti.

Diğer yandan, seçim kampanyasına Pennsylvania’da devam eden Michelle Obama, son derece gergin olan seçmenlere sakin olun çağrısı yaptı. Obama’nın yardımcısı Joe Biden ise Vermont’da seçmenlere seslenerek, Cumhuriyetçilerin tekrar güç kazanmasını sağlamamalarını istedi.

Haberin Devamı

Seçim kampanyasında partilerin yaptığı harcamaların dört milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor. ABD’liler, işsizliğin yüzde 9.6 olmasının yanında, milli borç ve bütçe açığından oldukça büyük endişe duyuyor. Ekonomik kaygıların Demokratlar için büyük kayıplara neden olması beklenirken, Cumhuriyetçiler alacakları zaferle 2012 başkanlık seçimlerini de etkileyecek bir sonuç çıkarmak istiyor.

DAILY TELEGRAPH: İngiltere’de mahkûmlar oy kullanma hakkı elde etti
İngiltere Başbakanı David Cameron’ın bir Avrupa mahkemesinin aldığı kararın önüne geçemeyeceğini anlamasıyla, İngiltere mahkûmlar 140 yıl sonra oy kullanma hakkı elde etti. İngiltere’deki koalisyon hükümeti, aylardan beri 70 bin mahkûmun oy almasını engelleyecek bir yol bulmaya çalışıyordu.

Ancak, mahkûmların oy kullanmasını engelleyen yasanın on milyonlarca sterlin tazminat gerektirebilecek olma ihtimali, koalisyon hükümetinin yasanın değiştirilmesi adına temyiz mahkemesine başvurmasına neden oldu. Altı yıldan bu yana İngiltere’nin politik gündeminde uzak tutulmaya çalışılan yasanın değiştirilmesiyle, en ağır suçlardan yatan mahkûmlar İngiltere’nin geleceğini belirleyecek seçimlerde oy kullanabilecek.

Hükümet yetkilileri, çok yüksek bir maliyete gelecek davadan kaçınmak için yasanın değiştirilmesini kabul etmek zorunda kalan Cameron’ın çok öfkeli olduğunu belirtti. Bakanlıklar ise değiştirilecek yasada cinayetten suçlu mahkûmların oy kullanmasını engellemek gibi kısıtlamalar getirmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

GUARDIAN: Virüs saldırılarına karşı bağışıklığı güçlendirecek büyük buluş
Bilim insanlarının yaptığı son keşif, soğuk algınlığından mide-bağırsak iltihabına kadar yaygın hastalıklardan sorumlu olan virüslerin etkisiz kılınmasında çığır açabilir. Bugün Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan habere göre, bilim insanları bağışıklık sisteminin virüslere saldırırken kullandığı ancak önceden tanımlanamayan bir yöntemi deşifre etmeyi başardı.

Cambridge Moleküler Biyoloji Laboratuarı araştırmacılarının yürüttüğü çalışma sonucunda, virüslere karşı alınacak önlemlere karşı yeni tedaviler geliştirilebilecek. Araştırma ekibinden Dr. Leo James, “Bugün elimizde çok sayıda antibiyotik ancak çok az virüs öldürücü ilaç var. Yeni keşfettiğimiz yöntemle virüsleri ne kadar öldürebileceğimizi bilmiyoruz ama önümüzde yeni kapılar açıldığı kesin” dedi.

Haberin Devamı

İnsan bağışıklık sistemi, hastalıkları kan dolaşım sisteminde serbest bıraktığı antikorlar ile takip ediyor. Bilim insanları, geçtiğimiz yüzyıl boyunca bu yöntemin virüslerin hücrelere girişini zorlaştırdığını düşündü. Ancak yeni çalışma tıptaki kabul edilen inanışın tam tersi bir etki yaptığını gösterdi. Buna göre, antikorlar virüsle beraber virüsün hedef aldığı hücrenin içine giriyor ve hücrenin içinde hastalık oluşumunda beraber hareket ediyor. Bilim insanları, yeni elde edilen bulgu öncesinde, antikorların sadece hücre dışında etkili olduğunu düşünüyordu.

INDEPENDENT: El Kaide’nin bomba planını eski militan ortaya çıkardı
Yemenli yetkililer, yolcu uçaklarıyla ABD’ye gönderilmek istenen bombaların El Kaide’yi terk eden eski bir militanın verdiği istihbarat doğrultusunda ortaya çıkarıldığını belirtti. Guantonamo Hapishanesi’nde yatan ve serbest kaldıktan sonra Yemen’e dönem Jabir el Fayfi, bomba planının ifşa edilmesinde önemli rol oynadı.

Haberin Devamı

Yetkililer, bombalar hakkında ilk bilgiyi veren Suudi Arabistan istihbarat şefi Prens Muhammed bin Nayef’in, elde ettiği bilgileri Fayfi’yle yaptığı görüşmelerde edindiğini belirtti. Buna göre Fayfi Suudi Arabistan’a giderek bomba uzmanı olarak tanınan Hasan el Asiri hakkında yetkilileri uyardı. Suudi yetkililer, Asiri tarafından imal edilmiş 15 kargo halinde 5 bomba olduğunu düşünüyor. ABD ise bu konuda soruşturmanın devam etmesi gerektiğini belirtti.

Fayfi’nin bomba planının ortaya çıkarılmasındaki rolü henüz çok net olmasa da, 2001 yılında Afganistan’ın Taliban kontrolünden çıkmasının ardından yakalandığı ve Guantanamo’da altı yıl hapis yattığı biliniyor. Fayfi, Washington ve Riyad arasında yapılan anlaşma sonrasında Suudi Arabistan’dan Yemen’e kaçarak Arap Yarımadası’ndaki El Kaide gruplarına katıldı. Ancak Fayfi’nin istihbarat toplamak amacıyla köstebek olarak gönderilmiş olabileceği de belirtiliyor.

Haberin Devamı

HAARETZ: İsrail ve İngiltere gizli İran görüşmeleri için bir araya gelecek
Salı günü İsrail’e gelmesi beklenen İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ertesi gün İsrailli üst düzey yetililerle İran nükleer programı üzerinde gizli bir toplantıya katılacak. Gizli görüşme, İsrail’i ilk kez ziyaret edecek olan İngiltere’nin yeni dışişleri bakanının isteği doğrultusunda yapılacak.

Hague, İsrail savunma ve istihbarat yetkilileriyle yapılacak görüşmede İsrail’in İran nükleer programına karşı duruşu ve bu konudaki değerlendirmeler ele alınacak. Görüşmede yer alacak üst düzey İsrailli yetkiler Mossad şefi Meir Dagan, İsrail Atom Enerjisi Kurumu genel müdürü Şaul Chorev, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, İstihbarat ve Atom Enerjisi Bakanı Dan Meridor ve Strateji İlişkiler Bakanı Moşe Ya’alon olacak.

İngiltere Büyükelçiliği, görüşmenin İran’ın nükleer silah tehdidini ele alacağını belirtti ancak detay vermedi. Diğer yandan, Hague’ın yapılacak görüşmede İran’a uygulanan yeni yaptırımların İsrail tarafından nasıl değerlendirildiğini öğrenmeye çalışacak.

REUTERS: Ukrayna yerel seçimlerinde Yanukoviç önde
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in bölgeler partisi yerel seçimlerde rakip partilere üstünlük sağlamış durumda. Ancak katılımın düşük gerçekleşmesi, rakip partilerin seçimlerde hile yapıldığı suçlamasını ortaya atmasına neden oldu.

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Bölgeler Partisi lideri Yanukoviç, en büyük rakibi Yulia Timoşenko dahil tüm rakiplerine üstünlük sağlamayı başardı. Sonuçlara göre, Timoşeno’nn Anavatan Birliği Partisi’nin yüzde 13 oyuna karşılık Bölgeler Partisi yüzde 36 oy alarak büyük üstünlük sağladı. Timoşenko’nun yardımcısı Oleksander Turçinov, katılımın yüzde 50’in altında olduğu seçimleri “bağımsız Ukrayna tarihinde görülmüş en çirkin ve utanç verici seçim” olarak yorumladı.

Sonuçlar, Ukrayna’nın Rusça konuşulan bölgelerinde desteği çok güçlü olan Yanukoviç’in 27 eyaletin 23’ünde üstünlük sağladığını gçsteriyor. Yanukoviç, Şubat ayında Devlet Başkanı seçilmiş ve Rusya’dan uzak kalan politik anlayışıyla desteğini artırmıştı.

RFE/RL: Kırgızistan’da koalisyon görüşmelere başladı
Kırgızistan’da yapılan parlamento seçimlerinden üç hafta sonra, Merkezi Seçim Komisyonu sonuçları açıkladı. Komisyon, beş partinin yüzde 10 barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazandığını belirtti.

Sonuçlara göre etnik Kırgızların desteğini alan Ata-Jurt partisi 120 sandalyeli parlamentoda 28 sandalye ile en çok temsilcisi olan parti oldu. Sosyal Demokratlar 26, Ar-Namys 25, Respublika 23 ve Ata-Meken partisi ise 18 sandalye kazanmayı başardı.

Eski Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in devrildiği darbenin ardından geçici hükümet kurulan Kırgızistan, parlamento seçimlerinin ardından bir Orta Asya’da demokrasisi olma yolunda önemli bir adım attı. Liderliğini Kamçibek Taşiyev’in yaptığı Ata-Jurt’un, Rusya yanlısı Ar-Namys’yle, diğer üç partinin de kendi aralarında koalisyon kurması bekleniyor.

XINHUA: Almanya Yemen’den gelen tüm uçuşları iptal etti
Almanya Ulaştırma Bakanlığı, Yemen’den Almanya’ya kargoyla gönderilen bir bombanın ortaya çıkarılmasının ardından, bu ülkeden yapılacak tüm yolcu ve kargo uçuşlarını iptal etti.

Bakanlık sözcüsü Ingo Strater, hafta sonunda Yemen’den gelecek tüm kargo uçuşlarının iptal edilmesinin ardından, aynı uygulamanın yolcu uçakları için uzatıldığını belirtti. Strater, Alman havacılık yetkililerinin Yemen’den yapılacak tüm doğrudan ve dolaylı uçuşların yasaklandığını ifade etti.

Almanya böylece Yemen uçuşlarını iptal eden ilk ülke oldu. Hafta sonunda Yemen’den ABD’ye gönderilmek için yazıcı kartuşu içine gizlenmiş bir patlayıcı düzeneği, Londra’ya aktarmalı uçuşla gönderilmeden önce Almanya’nın Cologne kentinde bulunmuştu.

CNN: Şilili madenci New York maratonunda koşacak
Kurtarılmasının üzerinden henüz bir ay bile geçmemiş olmasına rağmen, Şili’deki San Jose madeninden çıkarılan madencilerden Edison Pena, Pazar günü yapılacak New York maratonunda koşacak.

New York’taki bir koşu kulübü tarafından izleyici olarak davet edilen 34 yaşındaki Pena, 42,15 kilometrelik koşuda yer almak için ısrar edince yarışçıların arasına katıldı. Yerin 620 metre altında mahsur kaldıkları 69 gün boyunca spor yapmak için madenin tünellerinde koşu yapan Pena’ya “koşucu” lakabı takılmıştı.

Pena’yı davet eden New York City Road Club başkanı Mary Wittenberg, Pena’nın madende mahsur kaldıkları günlerde içinde bulundukları korkutucu duruma karşın spor yapabilmiş olmasının insan ruhu ortaya koyduğunu belirtti. San Jose madeninden çıkartılan 12’nci madenci olan Pena, New York’a eşiyle birlikte gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!