Dünya basınından manşetler - 19 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 19 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 12:36

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

VOICE OF AMERICA

--Kürtler parlamentoda kalma kararı aldı

DTP milletvekilleri partilerinin kapatılmasından sonra parlamentodan istifa etme kararı aldı. Kararın ülkede yükselen siyasi tansiyonu düşürmesi bekleniyor.

 

TREND NEWS

--Azerbaycan milletvekili: Türkiye sözlerini tutacak

Azerbaycan Milletvekili Gültekin Hacıbeyli, Türk politikacıların Azerbaycan’a verdikleri sözleri tutacaklarını söyledi.

 

NEWS.AZ

--Büyükelçi: Türkiye bölgede sorun çözümü politikaları uyguluyor

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı “Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkiler normalleşirse bu durum Azerbaycan’ı hedef almaz” dedi.

Haberin Devamı

 

DÜNYA GAZETELERİ

THE NEW YORK TIMES

--Beş ülkenin iklim anlaşmasında pek çok hedefe ulaşılamadı

Anlaşma liderlerin sonuca vardırmayı konuların birçoğuna değiniyor ancak anlaşmanın maddelerinin ne zaman uygulamaya konacağı belli değil.

 

--Kanser merkezi reklamları hassas bir dönemde duygulara hitap ediyor

Kanser merkezleri için hazırlanan reklam kampanyalarında kullanılan ilaç üreticileri için çizgiyi aşan ifadeler sorun olmayacak gibi görünüyor.

 

--Irak’taki askerler kutsal duvarları tamir etmeyi planlıyor

ABD ordusu askerleri Irak’ın kuzeyinde yer alan bir üssün ortasındaki antik bir Hristiyan tapınağı olan St. Elijah Manastırı’nı yenilemeyi umuyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--İklim anlaşmasının menzili kısa düştü

ABD, Çin ve diğer ülkelerin liderleri iklim anlaşmasının taslağında anlaştı ancak anlaşmanın salınımları kısıtlamak için yeterince güçlü olmadığı ifade edildi.

 

--ABD’de yeni moda altın

ABD’de eskiden plastik mutfak eşyası ve Mary Kay kozmetik partileri yapılırdı. Bugün ise yeni moda altın partileri yapmak.

 

Haberin Devamı

--Tag Heuer Tiger Woods’la anlaşmasını bitirdi

İsviçreli saat üreticisi Tag Heıer Tiger Woods’u reklam kampanyalarında kullanmaktan vazgeçen şirketlerin arasına katıldı.

 

FINANCIAL TIMES

--Dünya’nın elinde hassas bir iklim anlaşması var

Dünyanın önde gelen ekonomileri Kopenhag iklim konferansında hassas bir anlaşmaya vardı. Ancak Avrupa Birliği ve fakir ülkeler anlaşmanın gezegeni küresel ısınmadan korumakta yetersiz olduğunu söyledi.

 

--Maraton ilk adıma dönüştü

İki yıl boyunca süren detaylı müzakerelerden ve iki haftalık toplantılardan sonra gelişmiş ülkeler iki buçuk sayfa uzunluğundaki Kopenhag Mutabakatı’na ulaştı.

 

Haberin Devamı

--ABD ve Rusya nükleer kısıtlama anlaşmasına yakın

ABD ve Rusya Cuma günü Obama ve Medvedev’in bir araya gelmesinin ardından nükleer silahların yayılmasını önlemek için bir anlaşmaya varmaya yakın olduklarını duyurdu.

 

HAARETZ

--Sudan delegesi ABD’nin iklim teklifini Holokostla kıyasladı

Plana itiraz edenler, ABD, Çin, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Brezilya’nın planının fazla gevşek olduğunu savundu.

 

--İran’dan batıya: Nükleerde anlaşma istiyorsanız tehditlere son verin

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad AFP’ye yaptığı açıklamada Batı’dan kullandığı dili değiştirmesini istedi. ABD’den diplomasi için zamanın dolduğu mesajı geldi.

 

--Abbas’ın Batı Şeria’sı güçleniyor ama Hamas’ın içi rahat

Haberin Devamı

Anketler eğer Filistinliler bugün sandığa giderse Abbas’ın oyların yüzde 54’ünü, Hamas’ın ise yüzde 38’ini alacağını gösteriyor.

 

BLOOMBERG

--ABD’de yedi bankaya el konuldu, toplam rakam 140’a yükseldi

ABD’de düzenleme kuruluşları yedi bankaya daha el koydu. Bu yıl batan toplam banka sayısı 140’a yükselirken Federal yetkililer bu rakamın artacağını öngörüyor.

 

--Çin DTÖ davasını ünlü markalara verdiği destekleri keserek sonuçlandırdı

Obama yönetimi Çin’in ABD ile arasındaki bir ticaret anlaşmazlığını ihracatı artırmak için büyük firmalara verdiği sübvansiyonları sona erdirerek çözeceğini duyurdu.

 

--Geithner TARP geri ödemelerinin bankaların kredi yeteneğini etkilemediğini duyurdu

Haberin Devamı

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ABD bankalarının Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) kapsamında aldıkları paraları geri ödeyip hükümet desteğini terk etmelerinin kredi yeteneklerini engellemediğini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!