Dünya basınından manşetler - 18 Ağustos

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 18 Ağustos
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 09:23

Dünyada öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

ISRIA/REUTERS: Yunanistan’dan Türkiye’ye kritik mesajlar

Yunanistan Dışişleri Bakanlık sözcüsü  Yorgi Delavekuras radyo kanalı NET’e verdiği röportajda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Atina ziyaretini değerlendirdi.

 

ABD’nin Türkiye’ye ültimatom verdiği haberlerinin kendisine hatırlatılması ve “Sizce Yunanistan’ın bu yeni diplomatik çabaları ve İsrail’le gelişen ilişkiler Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yeni bir maceraya neden olur mu?” sorusu üzerine Delavekuras, “Yunanistan’ın İsrail’le işbirliğinin herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef alacağını kesinlikle düşünmüyoruz. Yunan-Türk ilişkilerinin kendi dinamiği vardır. Türkiye’yle güven ortamı oluşturmaya ilişkileri güçlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Gazetecinin “Ankara’dan daha olumlu mesajlar almaya başladık mı yoksa hala aynı dalga boyunda mıyız?” sorusuna da “Ankara tarafında bizi kaygılandıran bazı durumlar söz konusu ve bu açılardan memnuniyetsizliğimizi dile getirdik. Ancak Yunanistan’ın bağımsızlık haklarının korunduğunu buradan belirtmek istiyorum. Bunun ötesinde, bu tarz provokasyonlar oldukça Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi süreci devam edemez. Bu sürekli olarak Ankara’ya gönderdiğimiz bir mesaj ve eğer karşı taraf birlikte hareket etmek istiyorsa bu mesajı alacağını düşünüyoruz” cevabını verdi.

 

İsrail-Yunanistan ilişkilerini, Ankara ve Tel Aviv arasındaki “soğuk savaş”la değerlendirmemek gerektiğini söyleyen Delavekuras iki ülke arasındaki işbirliğinin sadece askeri bir olay olmadığını, Yunanistan’ın bölgede bir güvenlik, istikrar ve kalkınma ortamı yaratma çabasının bir sonucu olduğunu ifade etti.

 

Yunanistan’ın Arap ülkeleriyle ilişkilerinin de çok yakın olduğunun altını çizen Yunanlı yetkili bölgede başta Gazze meselesi olmak üzere daha büyük bir rol oynamak istediklerini söyledi.

 

Haberin Devamı

Reuters ise Netanyahu’nun Papandreu’yla düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’yle ilişkileri düzeltmek istediklerini ve Yunanistan’la dostluğun bu amacı gerçekleştirmek için etkili olabileceğini söyledi.

 

Bu arada Reuters’e konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir Yunanlı yetkili iki başbakanın savunma işbirliği ve güvenlik meselelerinde görüşmeler yaptığını belirtti.

 

DAILY TELEGRAPH: Türkiye’ye turist getiren bir İngiliz şirketi daha battı

Aralarında Türkiye de bulunan bir dizi ülkeye düzenlediği ucuz tatil paketleriyle tanınan Kiss Flights’ın batmasıyla 70 bin İngiliz’in tatil planları da suya düştü.

 

Sivil Havacılık Dairesi (CAA) yetkilileri, Türkiye, Mısır, Yunanistan ve Kanarya Adaları’na turlar düzenleyen şirketin sahibi Flight Options’ın operasyonlarını sonlandırdığını açıkladı. Kiss Flights üç ay içinde batan üçün İngiliz turizm şirketi oldu.

 

Haberin Devamı

CAA Kiss Flights’la tatilde olan 13 bin kişinin güvenle yurda dönmesini sağlayacaklarını, ve önümüzdeki günler için rezervasyon yaptıran 70 bin kişinin bir kısmının paralarını geri alacağını ancak paket program satın alan binlerce kişinin eli boş kalma ihtimali olduğunu söyledi.

 

WASHINGTON POST: Cumhuriyetçi Parti’nin liderlerinden cami konusunda itidal çağrısı

ABD’de ülke genelinde Cumhuriyetçi siyasetçiler 11 Eylül Camii’ni bir propaganda malzemesi olarak kullanmak için kolları sıvarken, partinin ileri gelen isimlerinden bazıları bu stratejinin geri tepme ihtimali olduğu yönündeki kaygılarını dile getirdi.

 

Kamuoyunda camiye karşı tepkiler büyüse de Cumhuriyetçi partinin stratejistleri, meselenin üzerine çok fazla gitmenin tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Kamuoyu araştırmacısı David Winston, cami konusuna çok fazla eğilmenin seçmenlerin asıl üzerinde durduğu konuları gölgeleyebileceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Winston, “Bu çok duygusal bir konu olsa da, iş oy vermeye geldi mi seçmenler ekonomi ve iş piyasasının durumuyla ilgilenecekler” dedi.

 

Öte yandan partinin dini özgürlüklere hoşgörü göstermeyen katı bir imaj çizmesinden endişe edenler de var.

 

Eski Cumhuriyetçi Ulusal Komite Başkanı Ed Gillespie Cumhuriyetçilerin camiye yönelik muhalefetinin doğrudan İslam’a yönelik olarak algılanabileceği uyarısını yaptı. Gillespie, “Cumhuriyetçilerin bu konuyu gündeme getirirken düşünceli olmaları ve aradaki farkı görmeleri çok önemli” dedi

 

WALL STREET JOURNAL: Blagojevich hakkındaki 24 davanın 23’ü düştü

Dün ABD’de görülen davada federal jüri Illinois’nin eski valisi Rod Blagojevich’in hakkında açılan 24 davanın 23’ünde sonuçsuzluk kararı verdi. Blagojevich bir tek FBI’a yalan ifade vermekten suçlu bulundu.

 

Haberin Devamı

Savcılar diğer suçlarla ilgili yeniden yargılama sürecine gideceklerini söyledi ancak Blagojevich kararın açıklanmasından sonra zafer konuşmaları yaptı.

 

Blagojevich “Jürinin bu kararı size hükümetin beni suçlamak için elinden gelen her şeyi yaptığını gösteriyor. Beş yıl önceki belirsiz bir suçlama dışında herhangi bir suç işlediğimi kanıtlayamadılar” dedi.

 

Wall Street Journal’ın telefonla görüştüğü jüri üyelerinden biri jürinin Blagojevich’in Senato’da Obama’dan boşalan koltuğu satma konusunda 1’e karşı 11 evet oyuna ulaştığını ancak bir kadın üyenin “onların gördüğünü görememesiyle” bu suçlamanın sonuçsuz kaldığını söyledi.

 

Erik Sarnello isimli jüri üyesi Senato koltuğuyla ilgili suçlamanın kanıtlarını ortada olduğunu ve oybirliği gerekmese jürinin Blagojevich’i altı ya da yedi suçtan suçlu bulmasının olası olduğunu ifade etti.

 

Blagojevich son yıllarda yolsuzluk suçlamalarıyla hakkında dava açılan dördüncü Illinois valisi oldu.

 

REUTERS: HP’de cinsel taciz istifasının perde arkası ortaya çıktı

Konuya yakın bir isim Reuters’a yaptığı açıklamalarda HP’nin eski CEO’su Mark Hurd’ün şirketten istifasının hemen ardından özel girişim sermayelerinden ve borsada işlem gören şirketlerden iş teklifleri aldığını söyledi.

 

Pazarlama departmanından bir çalışan olan Jodie Fisher’ın HP’ye “Hurd’le seks yapmak istemediği için işinden olduğu” yönünde bir mektup yazmasının ardından CEO 6 Ağustos’ta istifa etmişti. O dönemde HP, Hurd’un cinsel taciz soruşturması sonrasında ayrıldığını açıklamıştı ancak Fisher’ın suçlamalarının içeriği bilinmiyordu.

 

Soruşturma Hurd’ün HP’nin cinsel taciz politikalarını ihlal etmediğini ve Fisher’la ilişkiye girmediğini gösterse de, Reuters’a konuşan kaynak eski CEO’nun ve yönetim kurulunun olayın detaylarını açıklamama kararı aldığını söyledi.

 

Kaynak, yönetim kurulunun iddiayı açıklamak zorunda olduğu kararını almasıyla Hurd ve HP’nin yollarının ayrıldığını belirtti.

 

CNN: Obama Avrupa Birliği zirvesine katılacak

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada ABD Başkanı Barack Obama’nın Kasım ayında Portekiz’e giderek Avrupa Birliği liderler zirvesine katılacağı açıklandı.

 

Lizbon’da 20 Kasım’da yapılacak toplantıda Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da bulunacak.

 

Beyaz Saray’ın açıklamasında “Başkan bu fırsatı AB’deki ortaklarıyla yeniden görüşebilmek, Atlantik ötesi ajandamızın altını çizmek ve ortak kaygı yaratan konularda işbirliğimizi geliştirmek için kullanmak istiyor” denildi.

 

Açıklamada ABD-AB ekonomik ilişkilerinin “küresel refah için hayati önem taşıdığı” belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!