Dünya basınından manşetler - 17 Haziran

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 17 Haziran
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 12:12

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

Haberin Devamı

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

 

REUTERS: ABD Temsilciler Meclisi üyelerinden Türkiye'ye tehdit gibi uyarı

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada Ankara'nın İsrail karşıtı çizgisini sürdürmesi durumunda Washington'la bağların zarar görebileceğini söyledi.

 

Meclis Cumhuriyetçi Parti grubunun 3 numaralı üyesi Mike Pence, "Eğer Türkiye İran'a yaklaşıp İsrail devletiyle çatışmaya devam ederse bunun bir maliyeti olacaktır dedi.

 

Temsilciler Meclisi üyeleri düzenledikleri basın toplantısında ayrıca Türkiye'nin İran'a uygulanması planlanan yaptırımlarla ilgili BM Güvenlik Konseyi oylamasında "hayır" oyu vermesini de eleştirdi.

Haberin Devamı

 

Demokrat Partili üye Eliot Engel, Türkiye'nin eylemlerini "yüz kızartıcı" olarak nitelendirirken, Ankara'nın NATO üyesi olmasına rağmen Batı'ya bakmayı bıraktığını söyledi.

 

Pence, Türkiye'nin duruşuyla ilgili ödeyebileceği bedellerden birinin 1915 olaylarıyla ilgili desteği kaybetmek olacağını söyledi.

 

Temsilciler ayrıca 126 üyenin Başkan Obama'ya bir mektup yazarak kendisinden İsrail'in uluslararası alanda kınanmasına engel olmasını talep ettiklerini de belirtti.

  

BBC: Beşar Esad İsrail'e sert çıktı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, BBC'ye yaştığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye giden gemilere düzenlediği saldırımın Ortadoğu'da savaş ihtimalini artırdığını söyledi.

 

Esad, Suriye'nin bölgesel bir savaşı önlemeye çalıştığını ancak "yangın manyağı" İsrail hükümetiyle barış ihtimalinin olmadığını söyledi.

 

Esad ayrıca Lübnan'da bulunan Hizbullah örgütünü silahlandırdığı yönündeki iddiaları da reddetti.

Haberin Devamı

 

Ortadoğu'nun tarihi bir değişimden geçtiğini söyleyen Esad, İsrail'in kanlı filo baskınının ciddi sonuçları olduğunu söyledi ve ekledi: "Baskın yakın gelecekte barış sağlanması şansını yok etti."

 

YNETNEWS: Rusya Türkiye'ye S-300 satmak istiyor

Rusya'nın resmi haber ajansı RIA, ülkenin silah ihracatı şirketinin başkanının Türkiye'ye karadan ateşlenen füze satışı yapmak istediğini duyurdu.

 

Rosoboronexport şirketinin direktörü Anatoli İsaykin, "Türk ordusunun S-300 ve S-400 füze sistemlerine çok ihtiyacı var" derken satışa sıcak baktıklarını ifade etti.

 

Paris'te konuşan İsaykin, Rusya'nın Türkiye'ye füze sistemi tedariki için yapılacak bir satışa katılmaya hazır olduğunu ilettiğini söylerken Batılı ülkelerin de bu yarışın bi parçası olacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

 

Türkiye silahlarının çoğunluğunu NATO müttefiki ülkelerden alıyor.

  

WALL STREET JOURNAL: BP 20 milyar dolar tazminatı kabul etti

İngiliz petrol şirketi BP, Başkan Barack Obama'dan gelen yoğun hukuki ve siyasi baskı altında dün, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısının kurbanlarının zararlarının karşılanması için 20 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

 

BP ayrıca bu maliyeti karşılayabilmek için bu yılın ilk üç çeyreğinde hissedarların temettülerini ödemeyeceğini duyurdu.

 

Obama yönetiminin açık denizlerde petrol aranmasını yasaklamasından sonra işsiz kalan petrol endüstrisi çalışanlarına yardım etmek için de ayrıca 100 milyon dolar ödeyeceğini duyuran BP'nin yapacağı ödemeler petrol sızıntılarının bedelini 75 milyon dolarla sınırlayan ABD yasasının çok üzerine çıkıyor. BP bu sınırdan feragat etmeyi kabul etti.

Haberin Devamı

 

Beyaz Saray'da dört saatlik bir pazarlık oturumunun ardından kabul edilen anlaşmayla BP ABD'deki varlıklarının 20 milyar dolar değerindeki kısmını bir kenara koyarak 2013'te yapacağı nakit ödemeyi garantileyeceğini de belitti.

 

Anlaşma Obama yönetiminin krizde özel sektöre yaptığı bir düzü müdahalenin son halkası oldu. Ancak BP için durum daha sıradışı çünkü şirket mahkeme karşısına çıkmadan verilen cezaları ödemeyi kabul etti.

 

WASHINGTON POST: BP Başkanı'nın "küçük insanlar" sözü öfke yarattı

BP Başkanı Carl-Henric Svanberg'in Çarşamba günü Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili dilemeye çalıştığı özür yüzüne gözüne bulaştı.

 

Beyaz Saray çıkışında, Başkan Barack Obama'nın kendisine "küçük insanları umursadığı için öfkeli olduğunu" açıkça ifade ettiğini söyleyen İsveçli Svanberg, "Biz de küçük insanları umursuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

 

"Bazen büyük şirketlerin açgözlü ve umursamaz olduğu yorumlarını duyuyorum. Ama durum bu değil. Biz küçük insanları önemsiyoruz" diyen Svanberg'in sözleri bölge halkında öfke yarattı.

 

Öte yandan BP sözcüsü Scott Dean, bunun bir çeviri hatası olduğunu söylerken, Svanberg'den özür için özür geldi: "Bu öğleden sonra düşünmeden konuştum, çok üzgünüm."

 

THE TIMES: İspanya'da şok yenilginin faturası kız arkadaşa çıktı

İspanyol futbol severler ülkelerinin dün akşam yapılan maçta İsviçre'ye bir sıfır yenilmesinin faturasını kaleci Iker Casillas'ın televizyon sunucusu kız arkadaşı Sara Carbonero'ya çıkardı.

 

Bütün maç boyunca taç çizgisinde bekleyen spor spikeri Carbonero, maçtan sonra erkek arkadaşı Casillas'la yaptığı röportajda, "Ne oldu da kaybettiniz?" sorusunu sordu.

 

Casillas soru dolayısıyla şaşırmış göründü ama seyirciler ikisinin de cevabı bildiğini düşünüyor. İspanyol taraftarlar, ülkenin en seksi gazetecisi seçilen Carbonero'nun saha kenarındaki varlığının Casillas'ın dikkatini dağıttığına ve basit bir toptan gol yemesine neden olduğuna inanıyor.

 

Telecinco kanalı için çalışan Carbonero ve Casillas, geçtiğimiz yıl Güney Afrika'da yapılan Konfederasyon Kupası'nda tanıştıkları zamandan bu yana beraberler.

 

Büyük maçlardan sonra yaptığı taç çizgisi röportajlarıyla tanınan Carbonero'nun Dünya Kupası haberlerini takip edeceği açıklandığında takımın dikkatinin dağılabileceği yönünde şüpheler doğmuştu. Dünkü maçtan sonra internet siteleri öfkeleri taraftarların yorumlarıyla doldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!