Dünya basınından manşetler- 14 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 14 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2010 11:22

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

ASIA TIMES

--Türkiye Arapların “ağabeyi” rolünü benimsedi

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara gelişinin ardından Batı’daki pek çok yorumcu Türk dış politikasını “yeni Osmanlıcılık” olarak tanımlıyor, Osmanlı İmparatorluğu’nun entelektüel, siyasi ve sosyal etkisinin yeniden canlandığını belirtiyor.

 

XINHUA

--İsrail Türkiye’nin İran’a yönelmesinden endişeli

İsmi açıklanmayan bir Başbakanlık yetkilisi İsrail’in Türkiye’nin İran’la bir yıldan fazla süredir yakınlaşıyor olmasından endişe duyduğunu belirtti.

 

--Lübnan Başbakanı Hariri’nin Türkiye ziyareti her iki tarafın da çıkarına oldu

Haberin Devamı

Lübnan Başbakanı Said Hariri’nin üç günlük Türkiye ziyareti sırasında iki ülke arasında vizelerin kaldırılması ve ikili askeri işbirliğinin artırılması dâhil altı alanda anlaşmaya varıldı.

 

REUTERS

--Ağca “yeni Amerikan imparatorluğu” istiyor

Papa İkinci Jean Paul’ün suikast sanığı avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada barış ve demokrasinin sağlanması için “yeni Amerikan imparatorluğu”nun kurulmasını istedi.

 

HUFFINGTON POST

--Akıllıca oynanmış bir oyun

(…) Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan diyaloguna ya da iki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için imzalanan protokollere karşı değil. Azerbaycan’ın Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasıyla ilgili kaygısı iki ülke ilişkilerinin bölgesel denklemin çok küçük bir kısmını ilgilendiren bir noktaya odaklanıyor olması.

 

PANARMENIAN

--Ermeni diplomasisi Türkiye’nin Karabağ sürecinde aracılığını engelleyecek

Ermeni uzman Alexander Manaysan, Türkiye’nin Dağlık Karabağ sürecine müdahale etmek için elinden geleni yapacağını ancak Ermeni diplomasisinin bu durumu önlemek büyük çaba sarf edeceğini söyledi.

 

 

Haberin Devamı
DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--ABD’li şirketler Irak petrolünden pay kapma yarışında

Bazı şirketler bu yarışta fiyatlarını aşırı yüksek seviyelere çıkardıkları için bazılar da kalitesiz ve eksik projeler ürettikleri için eleştiriliyor.

 

--ABD, Haiti’ye yardım çabalarını artırıyor

Göreve gelmesinden bu yana ilk kez bir insanlık kriziyle karşı karşıya kalan ABD Başkanı Barack Obama, bölgeye yardım çağrısı yaptı.

 

--Çin Google’un tehdidini dikkate almadı

Yaşanan korsan saldırılar ardından ülkedeki operasyonlarını durdurabileceğini söyleyen dünyanın en büyük arama motoru Google’ın bu tehdidi, Çin dışında bütün dünyada ses getirdi.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--ABD Çin-Google savaşında sessiz kalıyor

ABD hükümeti ve iş dünyası liderleri, Google’ın Çin ile olan savaşında taraf tutmaktan çekinirken, bu durum  Çin ile Batı arasındaki hassas gerginliğine işaret ediyor.  

 

--Alman ekonomisi savaş sonrası en büyük gerilemesini gösterdi

Almanya hükümeti, ekonominin 2009’da yüzde 5 küçüldüğünü açıkladı ve Avrupa’nın krizden kurtulma sürecinin beklendiği kadar kolay olmayacağını söyledi.

 

--Yunanistan Euro bağımlılığını sürdürüyor

Reform planları Avrupa Merkez Bankası tarafından yeni eleştirilere maruz kalan Yunanistan Başbakanı George Papandreou, ülkesinin Euro bölgesinden çıkmasının “söz konusu olamayacağını” söyledi.

 

WASHINGTON POST

Haberin Devamı

--Obama ABD’li kurtarma ekiplerinin hemen harekete geçmesini istedi

ABD Başkanı Barack Obama, Haiti’ye yönelik büyük bir kurtarma çalışması için hükümeti toplarken, yaralıların kurtarılması için hızlı bir askeri ve diplomatik destek çağrısı yaptı.

 

--Hillary Clinton Asya ziyaretlerini iptal etti

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Haiti depremi nedeniyle Asya-Pasifik ziyaretlerini iptal ettiğini söyledi. ABD’nin depreme yönelik çalışmalarına katılmak için Washington’a döndü.  

 

--Google saldırısı savaşın bir parçası

ABD güvenlik uzmanları, Çin’in ekonomik, savunma ve teknoloji şirketlerinin bilgilerine sızmak için yaptığı siber saldırıların, daha önceden organize edilen casusluk çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.

 

 

Haberin Devamı

THE GUARDIAN

--Sarkozy: Tamamen örtünmeyi kabul etmeyiz

Fransa Devlet Başkanı “net” bir yasak için çağrısında bulunurken, Müslümanları toplum içinde küçük düşürmek istemediğini söyledi.

 

--ABD’nin düzenlediği düşünülen füze saldırısı Pakistanlı militanları öldürdü

Kuzey Veziristan’da gerçekleştirilen son füze saldırısı ABD Başkanı Barack Obama’nın Afgan sınırındaki operasyonları kesmek istemediğini gösterdi.

 

--Çin Google saldırı iddialarına yanıt verdi

Çin, siber saldırılara karşı olduğunu söylerken, geçmişte kendisinin de bu tür saldırılara maruz kaldığını belirtti.

FINANCIAL TIMES

--Çin Google’ın uyarısını görmezlikten geldi

Çin’in önde gelen denetimcilerinden biri, Salı günü ülkenin interneti denetlemeye yönelik eğilimini desteklerken, Google’ın ülkeden ayrılabileceğine yönelik uyarısını görmezden geldi.

 

Haberin Devamı

--Wall Street devleri sert eleştiri aldı

Wall Street’in dört üst düzey yöneticisi, ABD Mali Krizi Soruşturma Komitesi’nde yaptıkları savunmada, pişman olduklarını dile getirdi.

 

--Bankalar prim vergisinin raporlamayı karıştırdığını öne sürüyor

Bankacılar ve muhasebe uzmanları, uygulanması beklenen yüzde 50 oranındaki ikramiye vergisinin muhasebe edilmesinde karışık yaşanabileceği ve bunun yıllık sonuçları etkileyebileceği uyarısını yaptı.

 

HAARETZ

--Türkiye Başbakanı: İsrail’in özrü tatmin edici

Türkiye, İsrail’in Türk büyükelçisine yönelik aşağılayıcı tavrın ardından ikinci kez özür dilemesini “beklenen, arzu edilen tepki” olarak ele aldı.

 

--Haiti depreminde altı İsrailli kayıp

İsrail son 200 yılın en şiddetli Karayip depremi ardından yardım ekibi gönderirken, bölgedeki kayıp İsraillerden ikisinin yeri tespit edildi.

 

--İsrail Filistinli avukatların Barı Şeria tutuklularına erişimini kısıtladı

Yargıç, hâkimleri mahkemeden 300 metre mesafede olan yol yerine 20 km mesafedeki yoldan geçmeye zorlayan polisi eleştirdi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Büyüklüğü tahmin edilemeyen bir felaket

Haiti'yi dün vuran 7.0 büyüklüğündeki depremde 100 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Hayatta kalanlar, enkaz altındakileri çıplak ellerle kurtarmaya çalışıyor. Uluslararası yardım kuruluşları ise bugün deprem bölgesine ulaşarak kurtarma çalışmalarına başladı.

 

DIE WELT

--İsrail basını Türk elçiden özür diledi

Türkiye ile İsrail arasında kavga İsrail hükümetinin Türk büyükelçiden özür dilemesiyle sonuçlandı. İsrail Dışişleri Bakan yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye'nin Tel Avivi Büyükelçisi Ahmet Oğuz Çelikkol'u basın önünde küçük düşürdüğü gerekçesiyle yazılı bir mektupla özür diledi. Ayalon Türk televizyonundaki anti-semitist bir film nedeniyle Çelikkol'u Dışişleri Bakanlığına çağırarak nota vermişti.

 

EKONOMİ BASINI

 

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Goldman Sach suçlu olmadığını iddia etti

ABD’nin en büyük bankalarından Goldman Sachs Group’un CEO’su Lloyd Blankfein, bankasının mortgage kredileri konusunda suçsuz olduğunu söyledi.

 

--Yushchenko Turuncu Devrimin vaatlerini yerine getiremedi

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yushchenko, göreve geldiği 2004 yılından bu yana Rusya ile büyük çatışmalar yaşadı ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştiremedi. Bütün bunlar, seçmenlerin Turuncu Devrim’in liderinin hem doğu hem de batıyla bağları olan rakiplerini tercih etmesine neden olabilir.

 

--Çin’de konut fiyatları yükseliyor ve balon riskini artırıyor

Çin’de konut fiyatları Aralık’ta son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve hükümetin olası bir balonu engellemek için harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

CNBC

-- ABD’li bankalar: Krizin şiddetini önceden kestiremedik

Wall Street’li yöneticiler, Kriz Soruşturma Komitesi sorgulamalarında, 2008 yılında yaşanan mali krizin şiddetini hafife aldıklarını dile getirdi ve riskli davranışları ve başarısız kararlarından dolayı özür diledi.

 

--ABD borcunu azaltmazsa dolar krizi yaşanabilir

Ekonomi uzmanlarını dün bir araya geldikleri bir panelde, Obama hükümetinin borcunu azaltmak için harcamalarını kısıp, bir an önce vergileri yükseltmesi gerektiğini dile getirdi. uzmanlar aynı zamanda dolar krizinin yaşanabileceğini ve tüketicilerin güveninin kaybedilebileceğini belirtti.

 

-- Avrupa Merkez Bankası yıla düşük faizlerle başladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 2010’da bir süre faiz oranlarını yüzde 1.0 seviyesinde tutacak.

 

CNNMONEY

--Mali Kriz Soruşturma Komitesi CEO’ları dinledi

Wall Street’in en önemli dört bankasının tepe yöneticileri, krizin şiddetini o zaman fark edemediklerini dile getirdi ve yaptıkları hatalardan dolayı özür diledi.

 

-- Twitter Haiti’ye yardım çabalarında büyük rol oynuyor

İnternet dünyasının son yıldızı Twitter, salı günü öğleden sonra yaşanan deprem sonrasında başlayan yardım kampanyalarında önemli bir rol oynuyor.

 

-- Yahoo, Çin saldırısı sonrasında Google’a destek oldu  

Dünyanın en önemli internet şirketlerinden Yahoo Inc., Çin’de korsan saldırılara uğrayan rakibi Google’un yanında olduğunu dile getirdi.

 

FORBES

-- Çin’in para politikalarını sıkılaştırması, Asya borsalarını yukarı çekti

Avustralya ekonomisinin iyileşme işaretleri göndermesi ve Çin’in para politikalarını sıkılaştırması Asya borsalarının Perşembe gününe yüksek seviyede başlamasını sağladı.

 

--İşsizlik oranın yükselmesi haciz vakalarını artırdı

Geçtiğimiz yıl 2.8 milyon ev haciz tehlikesi altındaydı. Bu rakamın 2010’da daha da yükselmesi bekleniyor. Artan işsizlik oranı ve nakit para sıkıntısı içindeki ev sahiplerinin hacizleri artıracağı söyleniyor.

 

--İran yaptırımları etkisiz mi?

Obama yönetimi ve müttefikleri, İran’ın nükleer programına yaptırım uygulama konusunda etkisiz bir yöntem izliyor olabilir.

MARKET WATCH

--ABD piyasaları toparlanırken Çin’de endişe artıyor

Asya borsaları Wall Street’in toparlanması ile yükselirken, Çin’in para politikalarını sıkılaştırma kararı, yatırımcılar arasındaki tedirginlik yaratıyor.

 

--Hindistan yatırımcıyı Japonya’dan çekecek

Analistler Hindistan’ın hızla gelişen piyasasına yatırım yapmak isteyenlerin, ülkede operasyon yürüten Japon firmalarının hisselerini satın alarak bunu yapabileceklerini belirtti.

 

--Teknoloji sektörü sallantıda

Geçen yıl ABD’li borsaların en güçlü performans sergileyen sektörü olan bilgi teknolojileri, uzun dönemde sadece Intel’e bağımlı kalabilir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!