Dünya basınından manşetler - 14 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 14 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2010 10:28

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

DAILY MAIL: Kurtarılan madenciler içinde o en “cesuru” Barrios

Şili’de düzenlenen 24 saatlik operasyonla San Jose Madeni’ndeki göçükten kurtarılan 33 madenci arasında belki de en cesuru hem eşinin hem de sevgilisinin kendisini çıkışta karşılamasını isteyen “doktor” lakaplı Yonni Barrios oldu.

 

Şeker hastası annesine yaptığı insülin iğneleri sayesinde bu konuda deneyim kazanan ve aşağıdayken arkadaşlarına çeşitli tıbbi konularda yardımcı olan Barrios’un akıllarda asıl kalan özelliği kendisi aşağıda mahsurken karısı ve sevgilisinin maden başında birbirlerinin varlığını keşfetmesiyle kopan büyük gürültü olmuştu.

 

Haberin Devamı

Barrios’un 28 yıllık eşi 58 yaşındaki Marta Salinas’ın 50 yaşındaki Susana Valenzuela’nın kocasının sevgilisi olduğunu keşfettiği anda iki kadının saç saça baş başa kavgaya tutuştuğu bildirilmişti.

 

Barrios kurtarma operasyonu sırasında kadınların her ikisinin de çıkışa gelmelerini istedi. Kurtarma ekibinden bir kaynak “Ya çok arsız ya da çok düşüncesiz. Hiç endişeli gibi görünmüyor” diyerek Barrios’u eleştirdi. Öte yandan Barrios aşağıdaki delikten çıkarıldığında yeryüzünde kendisini sadece gözyaşları içinde sevgilisi Valenzuela karşıladı.

 

Barrios çıkarıldıktan sonra üç çocuğunun da annesi olan Salinas, kocasıyla işinin bittiğini ve “hiçbir şey hissetmediğini” söyledi. “Operasyonu televizyonda izledim. Sağ salim çıktıklarına memnunum. İyi ki madene gitmemişim, doğru kararı vermişim. İkimiz de orada olsak hata olurdu. Benim çocuklarım var, torunlarım var. Böyle bir durum ailem için hoş olmazdı. Evlatlarım önce gelir” dedi.

 

Salinas, Valenzuela Barrios’a sarılırken Barrios’un geri çekildiğini belirterek, “Kadın tutkularıyla hareket etti ama Yonni düzgün davrandı. Benim izleyeceğimi biliyordu” dedi.

Haberin Devamı

 

EL CEZİRE: Ahmedinejad: Lübnan cihadın üniversitesidir

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, başkent Beyrut’ta Hizbullah’ın düzenlediği tartışmalı mitingde toplanan dev kalabalık önünde Lübnan'ı İsrail'e karşı direnişinden dolayı övdü.

 

“Lübnan dünyanın zorba güçlerine karşı direnişin ve azmin okuludur, adeta cihadın üniversitesi gibidir” diyen Ahmedinejad İslam dünyasına birlik çağrısı yaptı.

 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah güvenlik gerekçeleriyle şahsen gösteriye katılmadı ancak videolink yoluyla yayımlanan konuşmasında Ahmedinejad’a sıcak bir hoş geldin mesajı verdi. Ahmedinejad ülkeye yaptığı ilk resmi ziyarette Lübnan’a “İsrail’in düşmanlıkları”na karlı duruşunda destek sözü verdi. İran Cumhurbaşkanı ayrıca Tahran’ın “birleşik Lübnan’a ve hükümetine” verdiği desteği de dile getirdi.

Haberin Devamı

 

El Cezire’nin Beyrut muhabiri Zeina Khodr, bu gezinin Ahmedinejad’ın ülkeye yaptığı ilk resmi ziyaret olmasına rağmen organizasyonunun devlet tarafından yapılmadığının altını çizdi.

 

Khodr, gösteriyi Hizbullah liderlerinin organize ettiğini ve bunun gerekçesini kendisine “İran liderine İran İslam Cumhuriyeti’nin özellikle Hizbullah destekçilerine, 2006 yılındaki Lübnan-İsrail Savaşı’nın ardından verdiği siyasi ve mali destek için teşekkür etmek” olarak açıkladıklarını bildirdi.

 

Ahmedinejad’ın gezisi Washington’da kaygı yarattı. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Ahmedinejad’ın ziyaretinin İran Cumhurbaşkanı’nın provokatif tavırlarını sürdürdüğüne işaret olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 

Gibbs, “Bu gezi ayrıca Hizbullah’ın İran’a bağlılığının Lübnan’a bağlılığından fazla olduğunu gösteriyor” dedi.

 

BBC TÜRKÇE: Petrol çıkarma denetimleri sıkılaşacak

Avrupa Komisyonu derin sularda petrol arama faaliyetlerini düzenleyen mevzuatın sıkılaştırılması yönünde bir tasarı hazırladı.

 

Komisyonu harekete geçiren, nisan ayında Meksika körfezinde yaşanan ve bölgede büyük bir felakete yol açan petrol sızıntısı.

 

Avrupa karasularında şu an 900 petrol arama kuyusu bulunuyor. Bu kuyulardan Norveç'tekiler 1.300 metre derinlikte petrol arama yapabilme iznine sahipler ki bu derinlik Meksika felaketine yol açan BP kuyusunun derinliği civarında.

 

Avrupa Komsiyonu Meksika'da yaşanana benzer çevre felaketlerinde ortaya çıkan maliyetin petrol çıkaran şirketler tarafından karşılanmasını sağlamak istiyor.

Haberin Devamı

 

Avrupa Komisyonu'na bağlı Enerji Komisyonu üyesi Gunther Oettinger, yeni düzenlemeyle Avrupa sularında petrol çıkaran şirketlerin benzer felaketlerin masrafını karşılayacak miktarda parayı bankada hazır bulundurmalarını ya da aynı miktarda sigortaya sahip olduklarını kanıtlamalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

 

Oettinger ayrıca, şirketlerin sorumluluğunun başladığı 12 deniz mil sınırının 200 mile çıkarılmasının, böylece petrol arama şirketlerinin sorumluluk alanının genişletilmesinin planlandığını ifade etti.

 

Komisyon'un planları arasında Avrupa'daki petrol kuyularının ulusal denetim altındaki uzmanlar tarafından güvenlik testlerine tabi tutulması da var.

 

Açık deniz petrol çıkarma faaliyetlerini düzenleyecek yeni tasarı 2011 başında Avrupa Komisyonu'na sunulacak.

 

AFP: Clinton’dan Kosova’ya: Sırbistan’la görüşmeler en kısa sürede başlasın

ABD Dışişleri Bakanı Bakanı Hillary Clinton Çarşamba günü yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı’nın istifası dolayısıyla yaşanan siyasi krize karşılık Kosova’nın liderlerinin en kısa sürede Sırbistan’la görüşmeleri başlatmasını istedi.

 

“Biz diyalogun hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Burada seçimler olacak daha sonra Sırbistan’da seçimler olacak. Ancak biz bu diyalogun başlamasının ve mümkün olduğunca süratli bir şekilde tamamlanmasının Kosova’nın çıkarına olacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Kosova Başbakanı Haşim Taçi’yle görüştükten sonra konuşan Clinton, ABD’nin AB arabuluculuğuyla sürdürülecek görüşmelerde destekçi rolü oynayacağını ve bugün Brüksel’de Avrupa liderleriyle yapacağı toplantılarda bu konuyu da ele alacaklarını söyledi.

 

Clinton müzakere sürecinin çok uzun olamayacağını, odaklanarak en kısa zamanda çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

 

Belgrad ve Priştina Eylül ayında aldıkları ortak bir kararla bölgedeki ulaşım, telekomünikasyon, enerji, mültecilerin durumu, savaşta kaybolanlar gibi meselelerle ilgili görüşmeler yapmaya karar vermişti.

 

GUARDIAN: Liverpool satışında mahkeme engeli

Tom Hicks ve George Gillett dün gece bir Dallas mahkemesinden aldıkları ihtiyati tedbir kararıyla Liverpool’un Boston Red Sox’ın sahiplerine satışını önlemeye çalıştı. Hicks ve Gillett ayrıca 1.6 milyar dolar tazminat talep etti.

                                                       

Liverpool anında verdiği yanıtla durdurma kararını geri döndürmek için elinden geleceğini açıkladı ve New England Sports Ventures’la (NESV) görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.

 

Liverpool’un 300 milyon sterlin karşılığında NESV’ye satılması ve Hicks ve Gillett’in kulüp yönetimindeki rolüne son verilmesi planlanıyor. Ancak ikilinin satış sürecini yeniden başlatmak için son dakikada attığı bu adımla 25 Ekim’deki duruşmaya kadar herhangi bir işlem yapılması mümkün olmayacak.

 

Liverpool’un internet sitesinde yapılan açıklamada, “Bağımsız direktörler yürütmeyi durdurma kararının asılsız ve zararlı olduğunu düşünmektedir ve bu kararın kaldırılması için en kısa zamanda harekete geçecektir” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!