Dünya basınından manşetler - 13 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 13 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 10:49

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

HAARETZ

--Ankara’dan bir düşman yaratmak

İsrailliler dünya meselelerini acayip bir şekilde algılıyor. Bu durum İsrail-Türkiye ilişkilerinde de kendini gösteriyor. İsrail’in dış politikasını sadece siyah ve beyazlardan ibaret görüyoruz. Ya her istediğimizi yapmayı kabul eden dostlarımız var ya da Yahudi karşıtı, şer ekseni üyesi düşmanlarımız. Durumun daha karmaşık olabileceğini çok nadiren anlayabiliyoruz.

 

DER SPIEGEL

--Avrupa’da hayal kırıklığına uğrayan Türkiye Doğu’ya bakıyor

Avrupa’da, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için muhalefet artarken Ankara komşularıyla ilişkilerini güçlendirmek istiyor. Türkiye bir kez daha Ortadoğu’da lider güç olmak istiyor ama sonuçta İsrail’le olan ilişkileri zarar görebilir.

 

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES

--Ergenekon davası Türkiye’ye gölge düşürüyor

Savcılar bir yeraltı örgütünün onlarca terörist saldırı yaptığını ve Türkiye’nin İslami eğilimli hükümetini yıkmayı çabaladığını iddia ediyor.

 

VOICE OF AMERICA

--Türkiye-İran ilişkileri Batı’yı kaygılandırmaya devam ediyor

Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler gittikçe yakınlaşıyor. Bu ilişkiler Türkiye’nin Batılı müttefiklerinde kaygı yaratıyor.

 

TIME

--Türkiye’nin İran’la yeni dostluğunun perde arkası

Türkiye’nin dış politikası sadece ulusal çıkarları gözeten soğukkanlı hesaplarla değişmiyor. İşin bir de duygusal boyutu var.

 

EURASIA.NET

--Ermenistan: Türkiye ile barışma bir “bekleyelim görelim” süreci

Ermenistan’da Türkiye ile barış konusundaki fırtınalı tartışmalar son iki hafta içinde Ermeni siyasetçilerin kenara çekilip rakibi tartmaları ve Ankara’nın kararını beklemeleri dolayısıyla sessizliğe gömüldü.

 

DÜNYA BASINI

 

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES

--Ekonomisini yeniden inşa eden Irak ABD şirketlerini dışarıda bırakıyor

Bağdat’ta altı yıl önceki ABD işgalinden bu yana yapılan ilk ticaret fuarına katılan 396 şirketten sadece birkaç tanesi ABD’li.

 

--Filistinli yetkililer seçimlerin ertelenmesi için baskı yapıyor

Yetkililer Perşembe günü yapılan açıklamada Filistin’de Ocak ayında yapılmasına karar verilen seçimlerin Gazze Şeridi’ndeki militanların direnişi yüzünden planlanan tarihte yapılamayacağını bildirdi.

 

--Obama’nın ekibinde asker sayısı tartışmaları büyüyor

ABD’nin Afganistan büyükelçisinin ülkeye daha fazla asker gönderilmesine muhalefetinin ortaya çıkması, Obama yönetimi içindeki tartışmayı gözler önüne serdi.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST

--Obama’nın müttefiklerinin zayıflığı elindeki seçenekleri kısıtlıyor

ABD yeni savaş stratejisi için yaşanan tartışmalar sona ermek üzereyken Obama yönetimi dikkatini başarı için işbirliği ve yetkinliği tartışılmaz olan iki ülkenin üzerine yoğunlaştırıyor: Afganistan ve Pakistan.

 

--ABD geçici iklim değişikliği anlaşmasını desteklemeyi düşünüyor

Kopenhag’daki görüşmelere bir aydan daha az zaman kala Obama yönetimi kısa vadeli iklim anlaşmasını desteklemeyi ve daha kapsamlı planları önümüzdeki yıla sarkıtmayı düşünüyor.

 

--Medvedev ekonomik değişiklik istedi

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Perşembe günü yaptığı açıklamada petrol ve diğer hammaddelerin ithalatına olan “küçük düşürücü” bağımlılığın bırakılması yabancı yatırımcıyı çekecek ve büyümeyi artıracak bir dış politika geliştirilmesi çağrısını yaptı.

  

THE WALL STREET JOURNAL

Haberin Devamı

--BM iklim anlaşmasını ertelemeye hazır

Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği ile ilgili üst düzey yetkililerinden biri, ABD Kongresi kendi iklim değişikliği yasasını geçirmediği sürece, uluslararası iklim anlaşmasını 2010’un sonlarına erteleyebileceklerini açıkladı.

 

--Müttefikler Afganistan’a daha fazla kaynak gönderecek

Müttefik ülkeler, Obama’nın çok büyük bir olasılıkla onaylayacağı daha fazla asker gönderme kararından önce Afganistan’a daha fazla yardım göndermeye hazırlanıyor.

 

--Pasifik ülkeleri doların dengelenmesini istiyor

ABD güçlü dolar isteğini yinelemesi üzerine ABD’nin Pasifik'teki ticaret ortakları bu karara biraz şüpheyle yaklaştı ve Washington yönetimine doları dengelemesi konusundaki baskılarını artırdı.

 

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES

--Medvedev Sovyet geçmişinden sıyrılmak istiyor

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ülke ekonomisinin enerji ve ağır sanayiden ayrılıp, bilgi teknolojileri, telekomünikasyon ve uzay teknolojilerine yönelmesi gerektiği çağrısını yaptı.

 

--Yenilenebilir enerji kaynakları projeleri riskten kaçan bir kültürle karşı karşıya

Küresel ekonomik kriz kredi piyasalarını sıkılaştırmakla kalmayıp, sermaye havuzlarını küçülttü ve yatırımcıların rüzgar çiftlikleri ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları projelerine temkinli yaklaşmasına neden oluyor.

 

--Asya'nın sıçrayışı petrol talebini canlandırıyor

Uluslararası Enerji Ajansı, bir buçuk yıllık bir düşüşün ardından, küresel petrol talebinin artışa geçtiğini açıkladı ve bunun Asya ekonomisindeki canlanmanın enerji ve diğer emtialardaki tüketimi artırmasıyla bağlantılı bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

 

THE GUARDIAN

--Mahmud Abbas, Hamas muhalefetinin üzerine Filistin seçimlerini erteledi

Ortadoğu barış görüşmelerinin yeniden başlaması yönündeki umutlar Ocak’taki seçimlerin ertelenmesinin ardından yeni birbelirsizlik sürecine girdi.

 

--Brezilya Amazon ormanlarında bu yıl yüzde 45’lik azalma yaşadı

Polislerin saldırıları ve küresel ekonomik kriz 20 yıldan fazla süre içinde yaşanan en büyük küçülmeye sebep oldu.

 

--Çin Obama’nın Tibet konusunda anlayışlı olmasını istedi

Dalay Lama’nın yönetimi altındaki Tibet toplumunu ABD’deki kölelik günlerine benzeten Pekin “siyahi başkan”ın anlayışlı olmasını istedi.

 

HAARETZ

--Goldstone: ABD İsrail’i korumak zorunda değil

Gazze raporunu hazırlayan Birleşmiş Milletler müfettişi Richard Goldstone, İsrail Cumhurbaşkanı'nın “Goldstone İsrail’e zarar verecek bir adam değil” sözlerine bu şekilde yanıt verdi.

 

--Lieberman yönetmindeki dış işleri bakanlığı barış görüşmelerini amaç olmaktan çıkarıyor

Aynı anda Benjamin Netanyahu, Barack Obama’yı barış görüşmeleri konusunda ne kadar ciddi olduğuna ikna etmeye çalışıyor.

 

--İsraillilerin yüzde 57’si Hamas görüşmelerini destekliyor

Ülkede sağ partiye verilen destek arttıkça, istihdam darbe alıyor. Haaretz'in yaptırdığı anket İsrail meclisi Knesset’teki koltukların yedi tanesinin daha sağ tarafa kaydığını ortaya çıkardı.

 

EKONOMİ BASINI

 

BLOOMBERG

--Playboy'un Iconix'e satış için görüşmeler sürdürdüğü bildiriliyor

Konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, erkeklere yönelik içerik yayımı yapan Playboy Enterprises Inc., satış görüşmeleri için Iconix Brand Group ile görüşmeler yapıyor.

 

--Dolardaki düşüş Brezilya, Kore gibi gelişmekte olan ülkeler için çok güçlü seyrediyor

Brezilya, Güney Kore, Rusya ve diğer gelişmekte olan ülkeler, düşen dolar ve ekonomideki toparlanma ile para birimlerinde yaşanan yükselişlerin, kendi merkez bankalarının müdahale edebileceğinden daha ciddi bir boyuta geldiği ve yenilginin kaçınılmaz olduğu bir savaşta, kurlardaki artışı yavaşlatma mücadelesi veriyor.

 

--ABD'nin küresel vergi kaçırmada yeni hedefi Hong Kong oldu

ABD, federal vergi yolsuzluğuna karşı İsviçre bankalarına yönelik başlattığı engellemeden sonra yeni hedefini Hong Kong olarak seçti. Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, ülkedeki savcılar Hong Kong’daki finans sektörü profesyonellerinin vergi yolsuzluğunda oynadığı rolü araştırıyor.

 

CNBC

--Suudi Arabistan petrol rafineri kapasitesini 2015’e kadar iki katına çıkarmayı hedefliyor

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi Cuma günü yaptığı açıklamada Krallığın yatırımlarıyla ülke içindeki ve dışındaki rafineri kapasitelerini 2012’e kadar iki katına çıkaracaklarını açıkladı.   

 

--Obama ABD’nin Asya’ya ihracatını artırmak için bir strateji belirlemeye çalışıyor

ABD Başkanı Barack Obama Perşembe günü yaptığı açıklamada Asya Pasifik ülkeleri liderleriyle yapacağı görüşmelerde bu ülkelerin ABD’den ithal ettiği ürünlerin artırılması için bir strateji sunacağını açıkladı.

 

--İstihdam piyasası siyaseti Fed’in faizlerini düşürmesini sağlayabilir

ABD’deki olumsuz istihdam verileri ve Cumhuriyetçi Parti’nin artan siyasi gücü ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmekten çok istihdamı canlandırmaya yönelen bir politika geliştirmesine neden olabilir.

 

CNNMONEY

--ABD borsalarındaki aralıksız çıkış durdu

ABD borsaları yatırımcıların ekonomik toparlanmadaki belirsizliği sorgulamasıyla altı gündür üst üste yaşadığı ralliye Perşembe günü yaşadığı sert düşüşle son verdi. Dow Jones Sanayi endeksi gün sonunda 94 puan düşerek 10 bin 197 seviyesinden kapandı.

 

--Fed hesaptan fazla para çekmeye uygulanan ücretleri engelledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Perşembe günü açıkladığı yeni yasa ile bankaların otomatik olarak müşterilerin hesaplarında bulunandan daha fazla para çekme uygulamasına kaydetmesine yasak getirdi. Bankalar bu yöntemle, elindekinden daha fazlasını harcayan müşterilerinden fazladan ücret tahsil ediyordu.

 

--Obama Aralık'ta iş forumu düzenleyecek

ABD'de işsizliğin yüzde 10.2 düzeyine çıkmasının ardından, ABD Başkanı Barack Obama'nın Aralık'ta iş dünyasının liderleri, ekonomistler ve işçi temsilcilerinin bir araya geleceği bir toplantı düzenleyeceği duyuruldu.

 

FORBES

--British Airways ve Iberia 7 milyar dolarlık birleşme kararı aldı

İngiltere'nin havayolu devi British Airways ve İspanya'nın lider havayolu şirketlerinden Iberia 7 milyar dolar değerinde şirket birleşmesi kararı aldı. Birleşmeden sonra iki şirket gelir bakımından dünyanın üçüncü en büyük şirketini oluşturacak.

 

--Warren Buffet: Finansal panik sona erdi

Dünyanın en çok saygı duyulan yatırımcılarından Warren Buffet, ABD ekonomisinin yaşadığı zorluklar devam etse dahi, geçen sene dünyada küresel bir panik havasının yaşanmasına neden olan durumun artık geride kaldığını söyledi.

 

--ABD'de enerji tüketimindeki azalış borsaları aşağı çekti

ABD borsaları, ülkedeki enerji stoklarındaki artıştan sonra yatırımcıların petrol ve gaz talebinin azalmasını toparlanma için çabalayan ekonomide kötüye işaret olarak algılamasıyla geriledi.

 

MARKETWATCH 

--Dolar yatırımcıların kâr satışlarıyla geriledi

Dolar, Cuma günü gerçekleşen Asya işlemlerinde yatırımcıların kâr satışlarıyla değer kaybetti. Dolar Japon yeni karşısında 90.35 seviyesinden 90.18 seviyesine geriledi.

 

--Sonradan tepki veren Fed ile yaşamak

Tomi Kilgore, etrafımızı saran tüm çıkış stratejileri ve finansal sektöre yönelik düzenlemelere rağmen hiç birşeyin değişmediğini, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) piyasada meydana gelen sorunlara ortaya çıktıktan sonra müdahale edeceğini söyledi.

 

--Asya borsaları petrol ve madencilik hisselerinin önderliğinde düştü

Asya borsaları, Wall Street'te yaşanan gerilemeye paralel olarak Cuma günü değer kaybetti. Altın, petrol ve temel metal fiyatlarındaki gerilemeden sonra Avustralya'daki madencilik şirketlerine ait hisselerinde düşüşler yaşandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!