Dünya basınından manşetler - 12 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 12 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2010 10:56

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

WASHINGTON POST: Gazze’ye ikinci filo Şubat ayında
Aralarında Türkiye, İsviçre ve ABD’nin de bulunduğu ondan fazla ülkeyi temsil eden aktivistlerin yer aldığı Filistin yanlısı gruplar, Şubat ayının başlarında Gazze’ye filo gönderileceğini açıkladı.

Pazartesi günü aktivistler tarafından yapılan açıklamada, bu yıl ikinci kez Gazze deniz ablukasını delmeye çalışacak olan filonun Mayıs ayında İsrail tarafından durdurulan filoya kıyasla daha büyük olacağı belirtildi.

Özgürlük Filosu Koalisyonu’ndan Huwaida Araf, Cenova’da basına yaptığı açıklamada ikinci filonun “yardım ile bağlantılı olmadığını” belirtti. Araf, amaçlarının Gazze’ye yapılmak istenen yardımların önüne geçen ablukanın aşılabileceğini göstermek olduğunu söyledi.

Filoda yer alacak grupların arasında Mayıs ayındaki Gazze Özgürlük Filosu’ndaki en büyük gemi olan ve İsrail komandolarının baskınına uğrayan Mavi Marmara’yı gönderen İHH’de bulunuyor. Grubun temsilcisi Ahmet Faruk Ünsal, Şubat ayındaki filoya Mavi Marmara büyüklüğünde bir gemiyle katılmayı düşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Filoya yer almayı  düşünen ABD’li “US Boat to Gaza” grubundan Jane Hirschmann ise göndermek istedikleri geminin ABD Başkanı Barack Obama’nın kitabına gönderme yapan “Umudun Cesareti” adını taşıyacağını belirtti.

Öte yandan, İsrail’in Bern’deki büyükelçiliğinden yapılan açılamada, Gazze’ye insani yardımların ulaştırıldığını ancak Hamas gibi militan örgütlere silah ulaştırılmasının engellenebilmesi için ablukanın zorunlu olduğunu ifade edildi.

AFP: Şilili madenciler için geri sayım başladı
Şili'de aylardır toprak altında kalan madencilerin kurtarılmasına saatler kaldı. Dünyada ilk kez yaşanacak bu olaya uluslararası medya büyük ilgi gösteriyor.

Madencilerin kurtarılmasının yarın sabah TSİ 06:00'da başlaması planlanıyor. 33 madencinin toprak altında çıkarılmasının iki gün sürmesi öngörülüyor. Bu büyük olayı izlemek için 1,700 yabancı gazeteci bölgeye gitti.

Madenciler, kazılan tünele konulan metal kapsülle teker teker dışarı çıkarılacak. Kazılan tünelin 622 metre yani Eyfel Kulesi'nin yaklaşık iki katı olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Her bir madencinin kapsülle yeryüzüne çıkarılmasının 15-20 dakika sürmesi öngörülüyor. Kapsülün bir diğer madenciyi alıp tekrar yüzeye çıkması için ise yaklaşık 1 sat gerekiyor.

Kurtarma operasyonunu Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Bolivya Devlet Başkanı Evo mOrales de izleyecek.

AZATUTYUN: Ermenistan Kosova kararına sarıldı
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılmasına destek veren BM mahkemesi kararının Dağlık Karabağ için de örnek teşkil ettiğini söyledi.

Slovenya'ya düzenlediği ziyaret sırasında bir açıklama yapan Sarkisyan, "Bizim için Kosova davasında BM Uluslararsı Adalet Divanı'nın yanıtladığı soru büyük önem taşıyor. Bu soru: tek taraflı bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka aykırılık taşıyıp taşımadığı. Yanıt ise 'hayır, taşımıyor' oldu" dedi.

Haberin Devamı

Sarkisyan, şimdi de Dağlık Karabağ'ın tek taraflı ilan ettiği bağımsızlığının uluslararası alanda tanınacağı anı beklediğini de sözlerine ekledi.

BBC TÜRKÇE: Afganistan'da başarısız operasyona soruşturma
Afganistan'daki NATO güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, İngiliz yardım kuruluşu çalışanı Linda Norgrove'un ölümüyle ilgili olarak soruşturma açılması emri verdi.

Geçen ay kaçırılan 36 yaşındaki Linda Norgrove, Cuma günü bir kurtarma girişimi sırasında yaşamını yitirmişti.
ABD ordusu, Norgrove'un, kendisini kurtarmaya çalışan Amerikan birliklerinin attığı el bombası sonucu ölmüş olabileceğini açıklamıştı.

Daha önce ise İngiliz yardım kuruluşu çalışanının, onu yakalayanların neden olduğu bir patlama sonucu öldüğü sanılıyordu.

Haberin Devamı

Amerikan askeri kaynakları BBC'ye, kameraya çekilen görüntülerin, kendi ifadeleriyle "çelişkili kanıtlar" ortaya koyduğunu söyledi.

BBC Washington muhabiri Adam Brookes, ABD ve İngiltere'nin, Linda Norgrove'un ölümünü ortaklaşa soruşturacaklarını belirtiyor.

Soruşturma komisyonuna, Amerikalı Tümgeneral Joseph Votel'in başkanlık edeceği bildiriliyor.

Komisyon üyeleri, helikopterler ya da insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen operasyon sırasında çekilen görüntüleri inceleyecek.

Ayrıca operasyona katılan askerlerin miğferlerindeki kameraların çektikleri görüntülere de bakılacak, askerler sorgulanacak.

EL CEZİRE: Filistin Netanyahu’un teklifini düşünmeden reddetti
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Pazartesi günü parlamentoda yaptığı konuşmada, Filistin’in İsrail’i bir Yahudi Devleti olarak kabul etmesi karşılığında Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinde uygulanan inşaat yasağının sürdürülmesi önerisinde bulundu. Netanyahu’nun teklifi, ABD’ye İsrail’i moratoryum konusunda ikna etmesi için bir ay süre vermeyi kararlaştıran Arap Birliği-Filistin görüşmesinin üç gün sonrasında geldi.

Haberin Devamı

Ancak Netanyahu’nun teklifi Filistin tarafından anında reddedildi. Filistin Yönetimi baş müzakereceis i Saeb Erekat, “Tüm dünya, bölgede olup bitenler yüzünden barış sürecinin devam etmesinin önünü tıkama pahasına yerleşim projelerini devam ettiren Netanyahu’yu sorumlu tutuyor. Yerleşim birimlerindeki inşaatlara uygulanan moratoryum Netanuyahu’nun saygı göstermesi gereken bir bağlılık” dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün üst düzey yetkililerinden Yaser Abed Rabbo, Netanyahu’nun teklifiyle moratoryumun bağlantılı konular olmadığını belirtirken, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü NabilAbu Rudainah aynı görüşü savundu.

Netanyahu, parlamentoda yaptığı konuşmada İsrail’in Yahudi devleti olarak kabul edilmesinin, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da Filistin devleti kurulması açısından önemli olduğunu söyledi.

XINHUA: Norveçli hukukçu: 2010 Nobel Barış Ödülü hukuka aykırı
Tanınmış Norveçli hukukçu ve yazar Fredrik Heffermehl, Stanford Üniversitesi’ne bağlı bir sitede yayımladığı açıklamasında 2010 Nobel Barış ödülünü, “Kanuna aykırı bir komite tarafından kanuna aykırı bir ödül” olarak belirtti.
Heffermehl, Nobel’in ödülünü “barışın savunucuları” için başlattığını ancak ödülün silahsızlanma çabasının dışına çıkan amaçlar için verildiğini ifade etti. Ödülün sahibi Lui Xiaobo’ya saygı duyduğunu belirten Heffermehl, buna rağmen Xiaobo’ya verilen ödülün, Nobel Barış Ödülü’nün Norveç hükümeti tarafından verildiğine dair en son örnek olduğunu belirtti.

Heffermehl, Nobel komitesinin insan haklarını, demokrasiyi ve doğayı korumak ve yoksulluğun yayılmasını önlemek adına yapabileceği en iyi şeyin Nobel’in çalışmalarını tüm kalpleriyle savunmak olduğunu, bunun da ulusal askeri güçlerin kaldırılmasıyla yapılabileceğini belirtti.

2010 Nobel Barış Ödülü’nün sahibinin açıklanmasının ardından çok sayıda eleştiri yapılmış ve Norveç hükümetinin ödülü siyasete alet ettiği belirtilmişti.

CNN: ABD-Çin askeri görüşmeleri başladı
ABD ve Çin orduları arasında istikrarlı bir ilişki oluşturabilmek adına ilk görüşmeler Pazartesi günü başladı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Çinli mevkidaşı Liang Guanglie, Pazartesi günü Vietnam’ın Honoi kentinde düzenlenen Asya ülkeleri savunma bakanları toplantısında bir araya geldi.

Gates, Çinli mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın konferansında yaptığı görüşmenin “yapıcı” olduğunu belirtti. Çin, ABD’nin bu yılın başlarında Tayvan’a yapacağı silah satışının ortaya çıkmasının ardından Washington ile askeri diyaloguna son vermişti.

Guanglie tarafından Çin’e davet edilen Gates, kısa bir süre önce Çinve Japonya arasında Güney Çin Denizi’nde yaşanan gerginliğe değinmediklerini, bunun Salı günü yapılacak ve deniz güvenliğinin ele alınacağı toplantıda görüşüleceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!