Dünya basınından manşetler - 12 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 12 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 10:02

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE WALL STREET JOURNAL

--İran’da darağacının ilmeği daralırken binlerce kişi Türkiye’ye kaçıyor

Sadegh Shojai İran hükümeti Tahran’daki apartmanına baskın yapıp bilgisayarına ve devrimle ilgili yazdığı kitabının 700 kopyasına el koyduğunda ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

 

Bugün o ve eşi günlerini Türkiye’nin izole edilmiş bir şehrinde yıkık dökük, kömürle ısınan, tuvaleti bile olmayan bir evde geçiriyorlar. Ancak 28 yaşındaki Shojai İran’ın siyasi tutuklularıyla ilgili makaleleri hükümet karşıtı internet sitelerinde yayımlamayı ve Tahran’daki öğrencilerin Avrupa’daki dostlarıyla bağlantı kurmalarına yardım etmeyi sürdürüyor.

 

Haberin Devamı

EL CEZİRE

--‘Bana işkence edenler acınmayı hak ediyor’

İran’dan kaçan muhalif eylemci İbrahim Mehtari neden Türkiye’ye geldiğini şu sözlerle açıklıyor: “Türkiye İranlıların vizesiz girebileceği birkaç ülkeden bir tanesi. Şah döneminden bu yana İran’ın siyasi ya da sosyal eylemcilerinin büyük bit çoğunluğu, İran’da hayat zorlaşınca Türkiye’ye kaçtılar.

 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne iltica başvurusu, yapmak, eve dönmek ya da başka bir ülkeye gitmek arasında karar vermeye çalışırken üç aylığına Türkiye’de kendinizi güvende hissedebilirsiniz.

 

MARKET WATCH

--Türkiye’nin GSYİH’si beklenenden az küçüldü, lira değer kazandı

Türk ekonomisinin üçüncü çeyrekte beklenenden az küçüldüğünü ortaya koyan verilerin açıklanmasıyla, Türk lirası Perşembe günü dolar ve euro karşısında değer kazandı. Böylece ülkede ekonomik toparlanma umutları da güçlendi.

 

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

--Obama İran konusunda Türkiye’nin desteğini istiyor

Obama İran’ın nükleer programıyla ilgili yaptırımları gündeme getirmeyi düşündüğü bir dönemde bir araya geldiği Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yaptırımlara destek istedi. Ankara’nın Tahran’la artan ekonomik bağlantıları yaptırımlara engel olabilir.

 

Haberin Devamı

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Yeni davalar ABD’li Müslümanlar tarafından radikallik üzerinde iyimserliği test ediyor

Teksas’taki Fort Hood saldırısı ve Pakistan’da tutuklanan beş Virginialı'nın ifadeleri ABD’li Müslümanların Avrupa’da yaşayanlara oranla radikalleşmeye daha dayanıklı oldukları iddiasını sınamaya başladı.

 

--Bağımsızlık için kullanılacak olan oy yaklaştıkça şiddet Sudan’da kol geziyor

Bazı Sudanlıların kuzeydeki liderlerin bölgede yaşayanları silahlandırdığını düşündüğü Sudan’da, bu yıl içinde 2 binden fazla insan etnik kökenli çatışmalarda hayatını kaybetti.

 

--ABD Temsilciler Meclisi Wall Street üzerinde sıkı kurallar belirledi

Senatodan geçmesi gereken düzenleyici revizyon, ekonomik krizin en önemli nedenlerine yönelik olarak tanımlandı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Tiger Woods golf kariyerine ara verdi

Kendi neslinin en büyük golf oyuncusu olan Tiger Woods, ailesine odaklanmak için golf kariyerine belirsiz bir süre için ara verdi.

 

--Risk içeren yıl süresince Buffet “okyanusun dibine” baktı

Warren Buffett gelecekte ekonomik kriz süresince yaptığı en iyi anlaşmaların aslında yapmadığı anlaşmalar olduğuna inanıyor.

 

--Çinli firmalar tedarik kurallarını savunuyorlar

Çinli firmalar Pekin'in devlet kurumlarından yerel malları içeren ürünleri almalarına yönelik isteklerini savundular ancak yeni düzenlemelerin kendilerini nasıl etkileyeceği konusunda belirsizlik olduğunu ifade belirttiler.

 

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES

--Irak petrol ligi sıralamasında gözünü ikinci sıraya dikti

Irak, İran’a ait olan dünyanın kanıtlanmış en büyük petrol rezervlerine sahip ikinci ülkesi konumunu ele geçirecek gibi görünürken, taze kaynakların ele geçirilmek istendiği karmaşa içinde birincil konumunu sertleştirmeye başladı.

 

--Yunanistan yolsuzluğun her tarafına yayıldığını kabul etti

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, AB liderlerine Yunan kamu sektörünün yolsuzluğun kucağına düştüğünü anladığını belirtti.

 

--Çin ve ABD’ye ait güçlü veri küresek hisse değerlerini yükseltti.

Çin’in güçlenen sanayi üretim rakamları ile ABD’nin umut veren perakende ve tüketici değerleri küresel tahvil piyasalarında kötü bir haftanın zarar görmeden geride bırakılmasını sağladı.

 

HAARETZ

--Abbas Batı Şeria camisini yakan “acımasız” yerleşimcilere ateş püskürdü

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Cuma günü Batı Şeria’nın Yasuf köyünde saldırganların Nazi sloganları atarak meşalelerle bir camiyi yakmaları ardından, İsrail’in, yerleşimcilerin “acımasız” davranışlarına tepki göstermesi gerektiğini belirtti.

 

--ABD Savunma Bakanı: İran “ciddi” yeni yaptırımlar ile karşı karşıya

AB liderleri İran’ın nükleer programına karşı küresel tepki için bastırırken raporlar İran'ın Tayvan’dan nükleer parçalar aldığını gösteriyor.

 

--Hamas’a yardım eden ABD’li Müslümanların cezası ertelendi

Arkam Musa Abdullah soruşturmasında yetkililere Hamas’a terör destekli yardım konusunda yalan söylediği için hapis cezası ile yargılanıyor.

 

Haberin Devamı

BLOOMBERG

--ABD-Japonya hava anlaşması muafiyet teklifleri başlattı

ABD ve Japonya açık hava sahası anlaşması için bir taslak üzerinde anlaşarak United Havayolları, All Nippon Havayolları ve Continental Havayolları gibi şirketlerin antitröst muafiyetinden yararlanmaları için kapıyı araladı.

 

--Çin sanayi üretimi Asya ticareti toparlandıkça güçleniyor

Çin'de sanayi üretiminin zıplaması, ihracattaki gerilemenin 13 ayın en düşük seviyesine inmesi ve Kasım ayında ithalatın toparlanmasıyla Asya ülkeleri bölgenin küresel toparlanmadki rolünün altını bir kez daha çizdi.

 

--Petrol teklifi raundu son gününde Irak’ın Batı Kurna bölgesi ana ödül durumunda

Irak’ın “süper devi” Batı Kurna petrol yatakları, dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervleri sahibinin yabancı yatırımlara ham gelişim haklarını sunduğu ikinci açık artırımın bugünkü tekliflerinde merkezde olacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!