Oval Ofis'ten İran çıktı

Güncelleme Tarihi:

Oval Ofisten İran çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 15:48

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Barack Obama ile yaptığı görüşmeye dünya basını büyük ilgi gösterdi. Önde gelen ABD ve Avrupa gazeteleri planlanandan çok daha uzun süren görüşmenin gündemiyle ilgili olarak özellikle İran konusunu öne çıkardı.

Haberin Devamı

ABD'nin İran'a ekonomik yaptırımlar uygulanması çağrısına karşılık Türkiye'nin Tahran'ın nükleer silah geliştirmesine diplomatik yollarla engel olunması yönünde ısrar ettiğini ifade eden dış basın organları, bu konuda yaşanan ayrışmaya rağmen liderlerin Oval Ofis'ten Türkiye-ABD ilişkilerini güçlendirerek çıktığını yazdı.                   

                                          

İşte dış basından Erdoğan-Obama görüşmesi yorumları:                              

                          

                  

THE WALL STREET JOURNAL                              

--Türkiye İran yaptırımlarına muhalefet etti                    

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Barack Obama’yla yaptığı toplantının ardından İran’a yeni ekonomik yaptırımlar uygulanması fikrine karşı çıktı. Erdoğan Tahran’ın nükleer programını sona erdirmek için diplomasiye daha fazla zaman verilmesi gerektiğini söyledi.                     

                  

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü yapılan toplantının ardından “Türkiye İran’a yönelik diplomasi çabalarının önemli bir oyuncusu olabilir” dedi. Erdoğan, “Türkiye’nin olumlu gelişmelerin yaşanması yönünde bir koridor rolü oynayabileceğini düşünüyorum” dedi. Erdoğan’ın açıklamaları erken saatlerde Obama’nın yaptığı açıklamalar hatırlattı. Ancak Erdoğan Türkiye’nin komşularının hiçbirinin nükleer silahlara sahip olmasını istemediğini de vurguladı.

 

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

--Obama ile toplantıda Türkiye, İran nükleer programı için diplomasi çağrısı yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günkü toplantıda Obama’ya diplomasinin İran’ın nükleer programı ile ilgili sorunları çözmek için tek yolun diplomasi olduğunu söyledi. Ancak Obama ve diğerleri Tahran’a karşı sabırlarını yitiriyor.

 

FINANCIAL TIMES

Haberin Devamı

--Obama Ankara ile ilişkileri derinleştiriyor

Başkan Barack Obama dün ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini derinleştireceğini söyleyerek İran konusunda yaşanan fikir ayrılıklarına karşın Ankara’nın ABD’nin Ortadoğu politikasında çok önemli olduğunun işaretini verdi.

 

BLOOMBERG

--Obama Türkiye’yi İran’la yaşanan sorunda “önemli bir oyuncu” olarak tanımladı

Başkan Barack Obama, NATO’nun çoğunluğu Müslüman üyelerinden biri olan Türkiye’nin Başbakan Erdoğan’dan İran’ın nükleer programının önüne geçilmesi ve Afganistan’ın yeniden inşa edilmesinde destek istedi. Obama “Türkiye’nin İran’ı istediğimiz yöne çekmek için önemli bir oyuncu olduğuna inanıyorum” dedi.

 

Haberin Devamı

REUTERS

--Obama İran tartışmasında Türkiye’ye rol biçti

Başkan Barack Obama Pazartesi günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunun çözümünde önemli bir oyuncu olabileceğini söyledi. Ancak Başbakan Erdoğan Tahran’a ağır yaptırımlar uygulanmasına yönelik muhalefetini yineledi.

 

EL CEZİRE

--Obama Türkiye’den İran’ı harekete geçirmesini istedi

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye’nin İran’ı nükleer programıyla ilgili diyaloga ikna etmekte “önemli” bir rolü olduğunu söyledi.

 

THE JERUSALEM POST

--Obama: Türkiye İran konusunda hayati bir oyuncu

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Pazartesi günü yaptığı toplantıda, Erdoğan’ın Batı’nın Tahran’a yönelik tavrını geçtiğimiz günlerde eleştirmesine karşın, Türkiye’nin İran’ın nükleer enerji programının barışçıl olarak kalmasını sağlamakta “önemli bir oyuncu” olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

XINHUA

--Obama: Türkiye İran sorununda önemli bir oyuncu

ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye’nin İran’ı nükleer sorunun çözümüne yöneltmede önemli bir rol oynayabileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!