Dünya basını: Avrupa ve PKK kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını: Avrupa ve PKK kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bölücübaşı Apo'nun Nairobi'de yakalanıp Türkiye'ye getirilmesi ve yakında yargı önüne çıkarılacak olması, dünya basınında yine ilk sırada yer aldı. İşte bazı örnekler:

Süddeutche Zeitung (Almanya)

Apo olayında kaybeden iki taraf var; Biri, başsız kalan PKK, diğeri ise Öcalan'ın Avrupa'da sahneye çıkmasından bu yana istediğinin tam aksiyle karşılaşan Avrupa. Avrupa şiddet eylemlerini önlemek istiyordu. Ama şimdi Kürtler bütün Avrupa'da ayaklanıyor, yakıp yıkıyor, insanları rehin alıyor.

Frankfurter Rundschau (Almanya)

Kürt sorunu bütün Avrupa'nın meselesi haline geldi. Avrupa saklanamaz. Meselenin tam içindedir. Avrupa Kürt meselesinin demokratik çözüme kavuşturulmasını amaçlayan inandırıcı ve uzun vadeli politika belirlemeli.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Almanya)

AB dışişleri bakanları çözüm arayacaklarına, karşılıklı suçlamalarla vakit geçirecekler. Türkiye'den Öcalan'a adil davranılmasını isterlerse o zaman PKK ve Kürt politikasından dolayı Türkiye'ye nasıl davranılacağı konusundaki anlaşmazlıklarını iki yüzlülükle süslemiş olurlar.

Los Angeles Times (ABD)

PKK sözcüsü Mizgin Şen, ‘‘Avrupa'daki kapılar yüzümüze tek tek kapandı’’ diyor. Öcalan'ın yakalanması, ABD istihbaratının da içinde olduğu başarılı bir operasyon. Ancak, Öcalan'ın zayıf düşmesi bütün demokratik ülkeler tarafından reddedilip, yalnız bırakılması ile oldu. Bunda Ankara'nın tutumu ve ABD'nin desteği önemli rol oynadı. ABD, Apo'nun bir özgürlük savaşçısı olmadığını, 30 bin kişinin katili olduğunu vurguladı.

Washington Post (ABD)

Türkiye'ye düşünmeden Güneydoğu'daki Kürtler için otonomi tavsiye etmek kolay. Ancak, bu tavsiyeleri yapanların kendileri böyle bir öneriyi kabul etmezdi. Türkler bu öneriyi dinlemiyor diye cezalandırılamaz. Ancak, özerklik en azından kültür, dil haklarının kullanılabilmesi, kişisel hakların güçlendirilmesi anlamına gelmeli.

Independent (İngiltere)

Apo'nun Yunan komedisi. Kaçak Apo'nun Yunanistan'da olduğuna ilişkin dedikoduların Yunan diplomatları arasında dolaştığını bir aracıdan duyan Başbakan Costas Simitis neredeyse bayılacaktı. Yunanlılar ilk hatayı, Apo'yu, Nairobi gibi CIA ajanlarının cirit attığı bir kente götürerek yaptılar.

Times (İngiltere)

Kaçak Apo yakalanmasının ardından adalet önüne çıkmayı beklerken, Kürtler şiddet eylemlerine devam ediyor. Kürtler, davalarını Apo'nun kardeşi Osman'la devam ettirebilirler.

Guardian (İngiltere)

Apo'nun yakalanışının ardından, Avrupa ve Türkiye'de PKK yanlıları gösterilerle baskı yapmaya çalışıyorlar. Türkiye, Kürt bölgesinde ekonomik gelişmeyi sağlayacak bir politika arayışı içinde.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!