Dünya Barış Günü

Güncelleme Tarihi:

Dünya Barış Günü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2004 14:31

Dünya Barış Günü, savaşın gölgesinde kutlanıyor. 2. Dünya Savaşının başlangıç tarihi olan 1 Eylül, savaşın insanlık için yaratığı acıyı hatırlatması için seçilmişti.
  • DEP'lilerden ateşkes çağrısı
  • Haberin Devamı

    Cumhurbaşkanı Sezer, “Dünya Barış Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Sezer, mesajında, insanı mutlu kılan tüm değer ve kavramların temelinde barışın yattığını ifade ederek, barışın, insanın sağlıklı bir gelişim sürdürerek mutlu yarınlara ulaşması ve sağlıklı kuşaklar yetiştirilmesi için yaşamsal öneme sahip olduğunu vurguladı.

    İnsanı temel alan tüm düşüncelerin, barışı vurgulayarak savaşa, şiddete, baskıya ve insan onurunu kıran uygulamalara karşı çıktığını belirten Sezer, mesajında şunları kaydetti:

    “Şiddetin beslediği savaşlar, çatışma ortamı, insanlık tarafından kınanırken barışı vurgulayan insancıl öğretiler, çağları aşarak günümüze ulaşmıştır. Barışın sağlanamadığı bir düzen ve insan yaşamını hiçe sayan hareketler, mutlu ve huzurlu bir dünya yaratmanın önündeki en büyük engeldir.

    Haberin Devamı

    Bugün milyonlarca insanın açlık ve salgın hastalıklar karşısında yaşam savaşı verdiği bilinirken, bu insanlara yardım eli uzatmak yerine kaynakların silahlanmaya ve savaşlara ayrılması insanlığın en büyük çelişkisidir.

    Kalıcı bir dünya barışı insanlığın ortak amacıdır. Bu amacın gerçekleştirilmesi, tüm bireylerin ülkelerin ve kurumların olağanüstü çaba göstererek başaracakları yüce bir amaç olarak algılanmalıdır.

    Şiddetin önlenmesi, çatışma yerine uzlaşma kültürünün benimsenmesi ancak eğitimle olanaklıdır. İnsan yaşamını kutsal kabul eden, barışı tüm değerlerin üzerinde gören insancıl düşünce tüm insanların bu anlayışı özümsemesiyle gelişebilir.

    İnsanlık, artık geçmişte yaşanan savaşlardan ve yıkımlardan gereken dersleri çıkararak mutlu bir gelecek için güçlü barış ortamının temellerini atmak zorundadır. Bizler ulus olarak dünya barışına katkıda bulunmak için insan sevgisini ve barışı vurgulayan büyük düşünürlerimizin iletilerini dünyaya duyurmalıyız.

    Yüce Önder Atatürk'ün, 'Yurtta barış, dünyada barış' anlayışını ilke edinen Ulusumuz ve Devletimiz, dünya barışının gerçekleştirilmesi, Türkiye'nin çevresindeki sorunların çözümü için üzerine düşeni yapmayı her zaman sürdürecektir.

    Barış kültürünün bir yaşam biçimi olarak özümsenmesi ve benimsenmesini diliyor, savaşların, şiddetin olmadığı bir dünyada tüm insanların barış içinde kardeşçe yaşamasını umut ediyor, Dünya Barış Günü'nü kutluyorum.”

    Haberin Devamı

    BÜLENT ARINÇ: TÜRKİYE BARIŞI İLKE OLARAK BENİMSEDİ VE BÖYLE DEVAM EDECEK

    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türk milletinin, dünya barışının korunması için iç ve dış politikasında barışı ve dostluğu vazgeçilmez bir ilke olarak benimsediğini bildirerek, “Bundan sonra da böyle devam edecektir” dedi.

    TBMM Başkanı Arınç, Dünya Barış Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

    “Karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla hukuk zemininde çözülebilecek sorunlar, şiddet ve silah kullanılarak çözümlenmek istenmiş, fakat kavga ve savaşların hiç kimseye yarar getirmediği açık bir şekilde görülmüştür.

    Türk milleti, dünya barışının korunması için iç ve dış politikasında barışı ve dostluğu vazgeçilmez bir ilke olarak benimsemiş ve bundan sonra da böyle devam edecektir.

    Haberin Devamı

    Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizde ve dünyada kutlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde milletimize, tüm insanlığa, barış, hoşgörü ve dostluğun egemen olduğu huzur dolu bir dünya ve yaşam diliyorum.”

    CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ KOÇ:
     
    CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Türkiye'nin son yıllarda izlediği dış politikanın, Cumhuriyetin  kuruluşundan beri özenle korunan barış ve laiklik ilkelerinden uzaklaşıldığını gösterdiğini bildirdi.

    Koç, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ile birlikte basın mensuplarına kırmızı karanfiller dağıttı.

    Haluk Koç, Türkiye'nin, Atatürk'ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesini 1961 ve 1982 Anayasalarının başlangıç bölümlerine koyarak  hukuksal normlara taşıyan bir ülke olduğunu belirtti. Ancak bu ilkeyi ”İçine sindiremeyen, algılayamayan siyasi anlayışların, ülkenin tarihi yanılgılara sürüklenmesi noktasında büyük yanlışlar içinden geçtikleri bir süreç yaşandığını” kaydetti.

    Haberin Devamı

    ANAP GENEL BAŞAKNI NAS:

    “Ülkemizdeki son ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeler ve AB yolunda alınan mesafeye rağmen son günlerde terör olaylarının sıklaşması bizleri endişeye sevk etmektedir.

    Bugün iktidarda olanların zihniyetinin bazı temel ilkelerle çatışması, biz siyasileri düşündürmektedir. İnsanların birbirine olan sevgi, saygı, yardım duygularının yeniden tesisi ve herşeyden önce insanların kendileriyle barışık yaşamaları bu özel günde en büyük dileğimizdir.

    EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI DİNÇER:

    Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Dünya Barış Günü mesajında savaşların, işgallerin yoğunlaştığı, farklı milliyetlerden halkların birbirine düşürülmeye çalışıldığını kaydetti. Bugünlerde savaşlara karşı barışı savunmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Dinçer, "Dünyada ve Türkiye’De barışı kazanmak, korumak ve onu geliştirmek, emekçilerin ve tüm insanlığın geleceğini kazanmak açısından son derece önemlidir. Bu nedenle barış mücadelesi, günümüzün en önde gelen ve en çok ihtiyaç duyulan mücadelesi konumundadır" dedi.

    Haberin Devamı

    HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN

    Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan da yayınladığı mesajında Dünya Barış Günü’nde savaşın konuşulmasındaki çelişkiye dikkat çekerken, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşlı, genç, kadın ve çocukların her gün savaşların, katliamların en korkuncunu yaşadığını ifade etti. Arslan katliamlara, savaşlara ve vahşete sessiz kalanların da vahşeti yapanrlar kadar suçlu olduğunu belirtti. Arslan, uluslararası kuruluşların 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde sadece "Savaşa Hayır"ın ötesinde savaşların durdurulmasına yönelik fiili girişimler ve adımlar atması gerektiğini kaydetti.

    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!