Dubai'deki sorun ABD konut piyasasını vurabilir

Güncelleme Tarihi:

Dubaideki sorun ABD konut piyasasını vurabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2009 13:34

Dubai'de ortaya çıkan borç erteleme kararı piyasaların yanı sıra, ABD'nin zaten kırılgan olan ticari konut pazarında yeni şok dalgaları yaratma tehlikesi taşıyor.

Haberin Devamı

Abu Dabi'den şartlı yardım sözü

 

Reuters haber ajansında yer alan bir haber analizde, Dubai'den gelen borç erteleme haberinin artan şekilde eklemlenen dünyada küresel yatırımcılar için göründüğünden daha önemli olacağına dikkat çekildi.

 

Toplam 59 milyar dolar değerinde borç yükümlülüğü bulunan ülkenin en büyük kamu şirketlerinden Dubai World'ün hafta içinde bu borçlarını yeniden yapılandırmak istediğini açıklaması piyasalarda küresel çaplı satış dalgası getirmişti.

 

Dubai World'ün borç yapılandırması istediği şirketleri arasında ülkedeki meşhur Palmiye Adası'nı inşa eden Nakheel’in de olması ABD'de son küresel krizle büyük darbe yiyen konut sektörü ile ilgili endişelerin artmasına neden oldu.

Haberin Devamı

 

ETKİ KÜRESEL OLACAK

Reuters'a konu ile ilgili açıklamalarda bulunan MIT Konut Sektörü Araştırma Merkezi Başkanı Tony Ciochetti, piyasalardaki satış dalgasının daha çok küresel etkisini olacağını söyleyerek, "Öğrencilerime de açıklamaya çalıştığım gibi küresel ekonomide hepimiz bir yolla, bir biçimde ya da şekilde birbirimize bağlıyız" ifadesini kullandı.

 

Dubai'den gelen kötü haber ABD konut piyasasının gösterge endekslerinden Dow Jones Gayrimenkul Endeksi'nde de etkisini gösterdi ve bu endeksin kaybı diğer endeksler ile karşılaştırıldığında yaklaşık iki kat daha sert düşüş gösterdi.

 

Uzmanlar bu gelişme ile dip seviyesini bulmaya çalışan emlak piyasasında kötü etkileneceğine işaret etti. Florida merkezli Rochdale Menkul Değerler şirketinden bankacılık analisti Richar Bove ise bu durum için,"Dubai bazı çok prestijli mülkleri çok düşük fiyatlara elden çıkarmak zorunda kalabilir bu da tüm ticari gayrimenkul fiyatlarını aşağıya çeker" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

 

PRESTİJLİ MÜLKLER

Dubai World'ün portföyünde ABD'de prestijleriyle bilinen bazı gayrimenkuller bulunurken, bu mülklerin ucuza satılmasının ülkedeki tüm emlak piyasasında geniş etki yaratma tehlikesi taşıyor.

 

Şirketin ortaklık kurduğu ABD'li kumarhane işletmecilerinden MGM Mirage ile Las Vegas'ta yapmayı planladığı 8.5 milyar dolar değerinde ve 6 bin odalık otel projesi bu prestijli girişimlerden sadece biri.

 

Bunun yanı sıra Nakheel, New York'ta Mandarin Oriental ve W otellerinin inşaatını sürdürürken diğer yandan Miami'deki Fontainebleau otelinde yüzde 50 hisseye sahip bulunuyor.

 

ABD'de ticari gayrimenkul fiyatları 2007 yılında gördükleri zirveye göre yaklaşık yüzde 43 oranında aşağıda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!