DTP'liler istifadan vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

DTPliler istifadan vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 10:39

Partileri kapatıldığı için “sine-i millet” kararı alan eski DTP'li 19 milletvekilinin istifadan vazgeçtiği öne sürüldü. Demirtaş da tabandan baskı yapıldığını ve DTP Genel Merkezi'ne yeni parti tabelası asıldığını duyurdu. Açıklamayı 14.30'da Ahmet Türk yapacak.

Haberin Devamı

DTP, toplu istifa kararında tabandan gelen baskı nedeniyle geri adım attı. İstifa kararından vazgeçildiğini saat 14.30'da yapacağı basın toplantısı ile Ahmet Türk duyuracak. 

"TABAN BASKI YAPIYOR"

Öğlen saatlerinde eski DTP'li Selahattin Demirtaş'tan bir açıklama geldi. Demirtaş, BDP PM toplantısına verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Demirtaş, kapatılan DTP'nin iki başkanvekilinin, bugün milletvekillerinin istifa dilekçelerini Meclise teslim etmekle görevlendirildiğini hatırlatarak, “Ama Parti Meclisi bize 'bekleyin' dedi. Yoksa şu saatlerde Mecliste olup istifa dilekçelerini verecektik” dedi.

Demirtaş, “Bunu, Meclis zemininde siyaset yapma mesajı olarak alabilir miyiz?” sorusunu, “Şüphesiz bu tartışılıyor. Zaten gelen demokratik baskılar, talepler, istekler var. Sanırım o yüzden bizi bekletiyorlar. Konu tartışma sonunda netleşir” diye konuştu. Demirtaş, DTP Genel Merkezi'ne BDP tabelası asıldığını da duyurdu.

BDP DE ÇAĞRI YAPTI

DTP'nin kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Başkanı Demir Çelik de bugün "İstifa etmeyin Parlemantoda kalın" çağrısı yapacak.

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Gültan Kışanak, "Cuma, medyanın yakıştırmasıdır. Bizim vurgulamak istediğimiz kararlılıktı ve bu duyuruldu. İstifanın bir saat önce, 2 saat sonra, 2 gün sonra verilmesi önemli değildir" dedi. İstifaların verileceği zamanın medyaya bildirileceğini belirten Kışanak, verilme tarihi ile ilgili netleşen bir durum olmadığını savundu.

Haberin Devamı

DTP’nin kapatıldığı geçen cuma akşamı açıklama yapan Ahmet Türk, milletvekillerinin istifasını ertesi gün Meclis’e sunabileceğini belirtmişti. Partili milletvekilleri de hafta sonu tatil olduğu için istifayı geçen pazartesi sunabileceklerini ifade etmişlerdi. Ancak topluca Diyarbakır’a gidilmesi gerekçesiyle istifalar bir türlü Meclis’e sunulamamıştı. Eski DTP’liler, istifaları sunmak için de Gültan Kışanak ile Selahattin Demirtaş’ı görevlendirmiş, istifaların da bugün için Meclis’e iletilebileceği belirtilmişti. Ancak Kışanak’ın istifaların cuma günü verileceğinin “medyanın yakıştırması” olduğunu söylemesi kafaları yine karıştırdı.

Haberin Devamı

Devlet güçleriyle halka zulüm uygulandığını iddia eden Sakık, “1994’te aynı süreç yaşandığında bize gelip ‘milletvekilliğinizi kurtaralım’ dediler. Ama biz Türkiye’yi özgürleştirmek adına cezaevini tercih ettik. Bugün yine biz bunu tercih ediyoruz. Parlamentoyu asla tercih etmeyeceğiz” diye konuştu.

İSTİFALAR NEDEN ÖNEMLİ

Eski DTP'li milletvekilleri istifa ederse Meclis'teki boış sandalye sayısı ara seçim sınırına yaklaşacak. Bir milletvekilinin istifa etmesi durumunda 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekecek.
Ancak istifaların salt çoğunlukla genel kurulda kabul edilmesi gerekiyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli dün istifaları kabul için oy kullanacaklarını açıklamıştı.
Öte yandan AKP'nin kabul yönünde oy kullanması beklenmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!