DTP'li Kaplan TBMM'de oturma eylemine hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

DTPli Kaplan TBMMde oturma eylemine hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 18:31

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Salı gününden itibaren mecliste oturma eylemi yapmaya hazırlanıyor. Kaplan, yapacağı Meclis’te oturma eylemi için Pazartesi günü Meclis Başkanı Köksal Toptan’la görüşecek.

Kaplan, oturma eylemini amacına ulaşana kadar sürdüreceğini belirtirken “Bu bir birey olarak, bir milletvekili olarak, bir üye olarak vicdanımın sesini dinleyerek yaptığım bir uyarma eylemidir. Pazartesi günü de bekleyeceğim, liderlerde, siyasi partilerde bir çaba, diyalog görmediğim takdirde, Salı günü bir basın açıklamasıyla bunu hayata geçirmeyi düşünüyorum” dedi.

DTP Şırnak Milletvekili Kaplan, Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine önümüzdeki hafta Salı gününden itibaren başlatmayı planladığı Meclis kulisinde oturma eylemi ile ilgili olarak bilgi verdi.

"DARGIN LİDERLER MECLİSİ"

Meclis’in ilk gününde ‘Türkiye’de ciddi acılar yaşanıyor, partilerin gündemi ile halkın gündemi farklı, halkın gerçek gündemine dönülmesi’ gerektiğini söylediğini hatırlatan Kaplan şöyle konuştu:

“Daha sonra tezkere görüşmelerinde şunu fark ettim ki, maalesef Meclis dargın liderler meclisi olmaya devam ediyor. Yeni söylenen hiçbir şey yok. Oysa acılar, olaylar yaşanmaya devam ediyor. Sorunların çözüm yeri Meclis olması gerekirken, yasamanın görevini yapması gerekirken Meclis’i sorunların çözüm yeri olarak değil ağlama duvarı görüp hamasi nutuklar atan bir siyasi anlayış hakim.

Bu da sanıyorum kamu vicdanını incitmiştir. Liderlerin, Meclis’te grubu bulunan partilerin son yaşanan olaylardan sonra bir araya gelip sorunun çözümü konusunda ortak komisyonlar kurup çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum.”

“FİLMİN MAKARASI BAŞA SARILIYOR”

Tezkere görüşmelerinde de "Kürt sorununun" yine askere havale edilecek bir sorun olarak görüldüğünün ortaya çıktığını kaydeden Kaplan, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda, AB’ye uyum kapsamında yapılan reformların tamamen kaldırılmasının istendiğini söyledi. Kaplan şu değerlendirmede bulundu:

“Filmin makarası tekrar başa sarılıyor. Bu da çok ciddi ve acı olaylara sonuç doğurur. O dönemlerde köyler boşaltıldı, faili meçhuller yaşandı, zorla yerinden edilmeler yaşandı. Bu tür olayların yeniden tekerrür etme ihtimali bulunuyor. Altınova’daki Türk-Kürt çatışması gibi etnik çatışmaya dönüşen en ufak kıvılcımda adli vakaların yaşandığı bir sürece girdik. Bu çok tehlikeli bir süreçtir. Tehlikeli süreç karşısında Türkiye’de barış ve güvenlik ortamı için sorunların uzlaşı ve diyalogla çözülmesi için öncelikle mecliste bütün partilerin bir araya gelip acil gündemle sorunun çözümünü tartışıp ortak bir çalışma başlatması gerekir.”

“AMACINA ULAŞANA KADAR SÜRDÜRECEĞİM”

Kaplan, Meclis kulisinde önümüzdeki hafta Salı gününden itibaren yapmayı planladığı eylemi amacına ulaşana kadar sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi. Oturma eylemi kararının DTP grubundan çıkan bir karar olmadığını dile getiren Kaplan şöyle devam etti:

“gruplarla ilgili bir karar değil. Kişisel kararımdır. Partilere, milletvekillerine, sivil toplum örgütlerine, aydınlara, sanatçılara ve basına da çağrıda bulunacağım. Meclis en asli görevini yerine getiremiyor, başaramıyorsa erdemlilik gösterir halka gider, sandığa gider. Başka seçenek yok. Bu bir birey olarak bir milletvekili olarak, bir üye olarak vicdanımın sesini dinleyerek yaptığım bir uyarma eylemidir. Pazartesi günü de bekleyeceğim, bir çaba, diyalog görmediğim takdirde, Salı günü bir basın açıklamasıyla bunu hayata geçirmeyi düşünüyorum.“

“TOPTAN’LA GÖRÜŞECEĞİM”

Kaplan, eylem kararıyla ilgili henüz Meclis Başkanı Köksal Toptan’la görüşmediğini belirtirken, Pazartesi günü Toptan’ı ziyaret edeceğini ve bildirimde bulunacağını söyledi. Kaplan, “Linç kampanyaları yaşanıyor. Türk-Kürt çatışması deniyor. Yugoslavya böyle merhalelerden geçip parçalandı. Bu noktalara geldi. Çok ciddi bir noktadayız ve bu noktada herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi lazım. “diye konuştu. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!