DTP'li başkan yardımcısı: Süreç kaosa döndü

Güncelleme Tarihi:

DTPli başkan yardımcısı: Süreç kaosa döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 15:45

DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Cafer Kan, demokratik açılım sürecinin tasfiyeyi amaçlaması ve sonucu hesaplanmadığı için tıkanması nedeniyle bunun şiddet ve kaosa dönüştüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

Kan, “Sayın Öcalan, Kürt sorunun çözülmesinde dikkate alınması gereken bir şahıstır. Hükümet bunu çok daha iyi biliyor. Sayın Öcalan olmadan bu sorun çözülemeyeceği bir gerçekliktir” dedi.

DTP Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenleyen İl Başkan Yardımcısı Cafer Kan, demokratik açılım sürecinin tamamen tıkandığını, bunun etkisi ve yarattığı negatif etki ile yavaş yavaş tıkanıklığın bir şiddet ortamına dönüştüğünü iddia etti. Kan, “Bir çok metropol ve Kürt illerinde bu soruna yönelik çeşitli düzeyde tepkiler gösterilmekte, gösteriler yapılmaktadır. Açılımın Kürtler olmadan yapılması, bu sorunun bu naktaya gelmesine yol açmıştır. Kürtlerin demokratik hak arıyışı dolasısıyla özgürlük mücadelesi bu açılım ile aslında tasfiye edilip kontrol altına alınmak istenmiştir. Bu olmadığı ve gerçekleşemediği için bu tepkiler ortaya çıktı” dedi.

İMRALI KOŞULLARI

DTP İl Başkan Yardımcısı Kan, dolayısıyla kaos ve şiddet ortamını yükselmesinde bu yanlış hesap ve tutumun neden olduğunu ileri sürerek, “Artık şu bilinmelidir ki Kürtler dikkate alınmadan, kurumları dikkate alınmadan değer verdikleri şahsiyetler dikkate alınmadan yapılan açılım veya gösterilecek çabanın çok daha iyi bir sonuç getiremeyeceğidir. Yaşanan hayal kırıklıkları böylesi şiddet ortamlarının doğmasına ve tekrardan yükselmesine neden olmaktadır” dedi. İmralı koşullarının yaşananlara tuz biber ektiğini söyleyen Kan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Sayın Öcalan, Kürt sorunun çözülmesinde dikkate alınması gereken bir şahıstır. Hükümet, bunu çok daha iyi biliyor. Sayın Öcalan olmadan bu sorun çözülemeyeceği bir gerçekliktir. Bu bir objektif durumdur. Türkiye’nin sosyolojik yapısı böylesi bir şeyi gerekli görüyor. İmralı şartlarının uluslararası hukuka göre tekrardan gözden geçirilmesi, düzeltilmesi ve sayın Öcalan’ın normal tutuklu olmadığı gerçeğinden hareket ile koşullarının tekrardan düzeltilmesi ve bunun kararının verilmesi gerekiyor. Süreç tıkanmıştır, bunu kabul etmek gerekiyor.”

DİYARBAKIR'DA YÜRÜYÜŞ YAPILACAK

Cafer Kan, yaşanan duruma dikkat çekmek için Pazar günü Diyarbakır’da büyük bir yürüyüş düzenleyeceklerini ifade ederek, “Bu yürüyüş ile Hükümet ve bazı çevreleri uyaracağız. Sürecin önünün açılması, bu sürecin demokratik bir tarzda yürütülmesi için gereken çabayı göstereceğiz. Adalet Bakanlığının bir heyeti İmralı’ya göndermesi olumludur. Ancak, bunun göstermelik bir ziyaret olmamasını umut ediyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!